iOS 15 & iPadOS 15 / Πρώτες εντυπώσεις από τις public betas

Περίληψη: Οι beta εκδόσεις των iOS 15 και iPadOS 15 έγιναν διαθέσιμες για όλους. Τι εντυπώσεις άφησαν στις πρώτες δοκιμές;

Στο WWDC 2021 γνωρίσαμε τις επόμενες εκδόσεις λογισμικού για τα iPhone και iPad. Η επίσημη κυκλοφορία των iOS 15 και iPadOS 15 θα γίνει το φθινόπωρο αλλά ως τότε η Apple φρόντισε να κάνει διαθέσιμη τη δοκιμαστική έκδοση των δύο νέων λειτουργικών συστημάτων. Με αυτό τον τρόπο μπορείς να απολαύσεις από τώρα τα νέα features. Επειδή οι beta εκδόσεις πολλές φορές έρχονται με bugs, όμως, μπορείς απλώς να διαβάσεις παρακάτω τις εντυπώσεις που άφησαν στους reviewers οι επερχόμενες εκδόσεις λογισμικού για iPhone και iPad.

Νέα features στα iOS 15 και iPadOS 15!

Τα περισσότερα χαρακτηριστικά είναι κοινά μεταξύ των δύο λειτουργικών, γι’ αυτό και θα τα δούμε μαζί. Ένα από τα νέα χαρακτηριστικά, που όσοι το δοκίμασαν το υποδέχτηκαν πολύ θετικά, είναι το SharePlay για το FaceTime. Το feature αυτό επιτρέπει σε όλους τους ομιλητές να δουν μαζί ένα βίντεο ή να ακούσουν ένα τραγούδι. Το SharePlay μοιάζει να εμπνεύστηκε από την πανδημία, όταν πολλοί χρήστες έψαχναν τρόπους να κάνουν πράγματα με φίλους διαδικτυακά. Το SharePlay δουλεύει άψογα στην beta και δείχνει τη δύναμη του software καi του hardware της Apple, τα οποία συνεργάζονται αρμονικά.

Παρόλα αυτά μια παρατήρηση που πρέπει να γνωρίζεις είναι ότι για να stream-άρουν όλοι το ίδιο περιεχόμενο, θα πρέπει όλοι να έχουν πρόσβαση σε αυτό. Για παράδειγμα, αν θες να μοιραστείς ένα επεισόδιο του Mythic Quest στη συνομιλία, θα πρέπει όλοι οι συμμετέχοντες να είναι συνδρομητές στο Apple TV+, για να μπορούν να το δουν μαζί σου.

Το επόμενο χαρακτηριστικό στο οποίο στέκονται όλα τα reviews είναι το Focus. Η Apple δημιούργησε έναν πολύ χρηστικό τρόπο με τον οποίο μπορείς να αποκτήσεις τον πλήρη έλεγχο των ειδοποιήσεών σου. Ενώ σε πρώτη όψη μοιάζει απλά μια επέκταση του χαρακτηριστικού Do Not Disturb, το Focus είναι πολύ πιο έξυπνο. Μπορείς να φτιάξεις πολλά διαφορετικά Focus προφίλ για τα οποία θα ισχύουν ξεχωριστοί κανόνες και το καθένα θα μπορεί να ενεργοποιείται αυτόματα με βάση κάποιες συνθήκες που θα ορίσεις εσύ. Μάλιστα το Focus κάνει πολλά περισσότερα από το να διαχειρίζεται τις ειδοποιήσεις. Μπορείς για παράδειγμα να φτιάξεις ξεχωριστές home screen για κάθε προφίλ, έτσι ώστε να το κάνεις πιο χρήσιμο. Όπως διαβάζουμε σε διάφορα reviews, αν κάποιος σετάρει σωστά το Focus μπορεί να επωφεληθεί σε μεγάλο βαθμό από το νέο χαρακτηριστικό για να μείνει συγκεντρωμένος και να διαχειριστεί την digital ευεξία του.

Πολλές αλλαγές έρχονται και στον Safari για iOS και iPadOS, κάτι που δεν θα μπορούσε να μείνει ασχολίαστο στα review των beta εκδόσεων iOS 15 και iPadOS 15. Οι αλλαγές είναι τόσο σχεδιαστικές όσο και χρηστικές. Η μπάρα διευθύνσεων μεταφέρθηκε στο κάτω μέρος, ο browser υποστηρίζει swipes ενώ οι καρτέλες μπορούν να ομαδοποιηθούν. Το update στον ανανεωμένο Safari απαιτεί κάποιον χρόνο προσαρμογής, ειδικά για όσους χρησιμοποιούν iPhone και iPad εδώ και πολλά χρόνια.

iPadOS 15 Multitasking

Για το iPad συγκεκριμένα, ένα από τα χαρακτηριστικά που όλοι περίμεναν να δοκιμάσουν, είναι το νέο multitasking interface. Με την έκδοση iPadOS 15 τα iPads αποκτούν ένα εικονίδιο multitasking, το οποίο κάνει πολύ πιο εύκολο το άνοιγμα δύο εφαρμογών ταυτόχρονα. Οι νέες δυνατότητες κάνουν πιο ξεκάθαρη τη λειτουργία του multitasking αλλά παραμένουν σχετικά περίπλοκες σε σχέση με τους υπολογιστές της Apple. Παρότι η Apple προωθεί συσκευές όπως το iPad Pro ως εναλλακτικές των laptops, το multitasking δεν είναι ακόμα τόσο απρόσκοπτο όσο θα έπρεπε.

Όπως γίνεται ξεκάθαρο από τα σχόλια των περισσότερων χρηστών, κανένα από τα δύο λογισμικά δεν αποτελεί ρηξικέλευθη αλλαγή σε σχέση με όσα ήξερες μέχρι τώρα. Και οι δύο εκδόσεις, όμως, παρέχουν βελτιώσεις που θα κάνουν την εμπειρία χρήσης καλύτερη. Υπομονή μέχρι το φθινόπωρο λοιπόν, όταν θα πάρεις κι εσύ τις νέες εκδόσεις λογισμικού στο iPhone και το iPad σου!