iPhone 12 Pro Max: Πώς τα πάει από μπαταρία;

Περίληψη: Από τα εργαστήρια της DxOMark έρχεται η πρώτη επιστημονική αξιολόγηση της ναυαρχίδας της Apple και τα αποτελέσματα είναι… αποκαλυπτικά!

Όταν κυκλοφόρησε το iPhone 12 Pro Max προκάλεσε αίσθηση τόσο για τα χαρακτηριστικά του όσο και για το ότι η Apple δεν περιέλαβε φορτιστή στο κουτί. Τα specs του ωστόσο, η μεγάλη οθόνη OLED των 6,7 ιντσών, οι τέσσερις κάμερες, η υποστήριξη HDR10, ο επεξεργαστής A14 Bionic των 5 νανόμετρων και η ασύρματη φόρτιση μεταξύ άλλων ήταν αρκετά για να κάνουν πολλούς να ξεχάσουν την έλλειψη φορτιστή και να το ανακηρύξουν best seller.

Τα εργαστήρια της DxOMark όμως ειδικεύονται (και) σε μετρήσεις για μπαταρία και διαχείριση ενέργειας. Το iPhone 12 Pro Max έρχεται με μπαταρία χωρητικότητας 3.687mAh, κάτι που το βάζει πιο χαμηλά σε σχέση με αρκετά άλλα flagship smartphones, τα οποία έρχονται με μπαταρίες στα 4.500 ή και 5.000mAh. Κι όμως το κορυφαίο iPhone καταφέρνει και διακρίνεται «σκαρφαλώνοντας» στο top-4 της DxOMark όσον αφορά τη διαχείριση ενέργειας!

Όπως έχουμε αναλύσει σε παλαιότερο άρθρο για τις μεθοδολογίες της DxOMark, ο υπολογισμός τους βασίζεται σε νορμάλ χρήση με «λίγο απ’ όλα», τα τεστ διεξάγονται από ρομποτικούς βραχίονες μέσα σε κλωβό Faraday (με signal repeaters), για να αποκλείσουν εξωγενείς παράγοντες και να διασφαλίσουν ότι όλες οι συσκευές συγκρίνονται σε ίδιες συνθήκες.

Λοιπόν τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το iPhone 12 Pro Max «κρατάει» 2 μέρες και κάτι ψιλά με νορμάλ χρήση. Ένας λόγος σίγουρα είναι ο επεξεργαστής του, ο τρομερός A14 Bionic, που κατασκευάζεται στην πιο cutting-edge λιθογραφία των 5 νανομέτρων της TSMC, κάτι που σημαίνει λιγότερη κατανάλωση και ταυτοχρόνως μεγαλύτερη απόδοση. Το κινητό της Apple πήρε βαθμολογία 67 στην αυτονομία, 74 στη φόρτιση και 94 στην αποδοτικότητα, δίνοντάς του συνολικό σκορ 78 στην κλίμακα της DxOMark.

Η DxOMark έκανε μια σύγκριση με το επίσης κορυφαίο Samsung Galaxy S21 Ultra 5G αλλά και με το Oppo Find X3 Pro, τα οποία έρχονται με τον ίδιο επεξεργαστή (Qualcomm Snapdragon 888) και είναι χοντρικά στο ίδιο επίπεδο. Από τα γραφήματα μπορούμε να δούμε πως -για την κατηγορία του- το iPhone 12 Pro Max κοντράρεται με το Galaxy αλλά ξεπερνά με άνεση το Oppo. Εδώ να υπενθυμίσουμε ότι μιλάμε για συσκευές ultra-premium, οι οποίες δεν είναι σχεδιασμένες με πρώτο μέλημα την αυτονομία.

Στη φόρτιση τώρα τα πράγματα είναι ακόμη καλύτερα για το μεγάλο iPhone, καθώς φορτίζει πλήρως σε δυόμισι ώρες με καλώδιο και τρεισήμισι ώρες με ασύρματη φόρτιση. Σε 30 λεπτά φόρτισης φτάνει το 49% και 23% αντίστοιχα (καλώδιο, ασύρματη) ενώ το 80% έρχεται μετά από 57 λεπτά και 136 λεπτά αντίστοιχα. Προφανώς, αν βιάζεσαι, βάλε καλώδιο. Αν όχι, και η ασύρματη φόρτιση είναι μια χαρά!

Στην αποδοτικότητα το iPhone εμφανίζει δύο όψεις. Η πλευρά της φόρτισης είναι κατώτερη του αναμενόμενου, καθώς το σύστημα φόρτισης της Apple (το οποίο περιλαμβάνει τόσο τον φορτιστή όσο και τα εσωτερικά κυκλώματα φόρτισης της ίδιας της συσκευής) υπολείπεται του ανταγωνισμού. Υπενθυμίζουμε ότι η αποδοτικότητα της φόρτισης προκύπτει από την ενέργεια που καταναλώνεται από την πρίζα σε σχέση με την ενέργεια που τελικά αποθηκεύεται στη μπαταρία.

Στην πλευρά της αποφόρτισης, όμως, το iPhone είναι μακράν καλύτερο του ανταγωνισμού, μηδενός εξαιρουμένου! Η αποδοτικότητα των κυκλωμάτων ενέργειας του iPhone 12 Pro Max, όταν λειτουργεί από τη μπαταρία, είναι ό,τι καλύτερο κυκλοφορεί στην αγορά!

Συνολικά το iPhone 12 Pro Max είναι ένα από τα τέσσερα καλύτερα smartphones της αγοράς, όσον αφορά την ενέργεια. Έχει πολύ καλή αυτονομία, βρίσκεται στον μέσο όρο όσον αφορά τη φόρτιση και στην κορυφή όσον αφορά την αποφόρτιση. Αν είχε λίγο καλύτερη απόδοση στη φόρτιση, θα μπορούσε να είναι άνετα στην κορυφή!