iPhone tips / Πληκτρολόγησε πιο γρήγορα με αυτές τις συντομεύσεις!

Περίληψη: Το πληκτρολόγιο κάθε iPhone συνοδεύεται από πολλά shortcuts. Μάθε τα πιο χρήσιμα σε αυτό το άρθρο και γράψε τα μηνύματά σου πιο γρήγορα από ποτέ!

Λογικά στο PC σου χρησιμοποιείς ήδη πολλά shortcuts κερδίζοντας χρόνο για τις ενέργειες που «τρέχεις». Στο iPhone μπορείς να κάνεις το ίδιο, ακόμα κι αν αυτό δεν είναι προφανές εκ πρώτης όψεως. Το εικονικό πληκτρολόγιο στα smartphone της Apple έχει πολλές «κρυμμένες» λειτουργίες, που αξίζει να ανακαλύψεις και να αρχίσεις να χρησιμοποιείς. Πάμε να γνωρίσουμε τις χρησιμότερες!

Αρχικά πήγαινε στις ρυθμίσεις του κινητού, στην ενότητα «Γενικά» και βρες την επιλογή «Πληκτρολόγιο». Εκεί μπορείς να ενεργοποιήσεις όλες τις βασικές αυτόματες λειτουργίες του πληκτρολογίου της Apple έτσι ώστε να μη χρειάζεται να εισάγεις κάθε φορά τόνους ή να πατάς shift, για να κάνεις τα γράμματα κεφαλαία στην αρχή της πρότασης. Αν κάποια ρύθμιση δεν σε βολεύει, απλά απενεργοποίησέ την.

Ένα πολύ χρήσιμο shortcut στο πληκτρολόγιο των iPhone είναι το double tap στο «κενό». Με αυτό τον τρόπο εισάγεται αυτόματα τελεία. Άρα, όταν τελειώνεις μια πρόταση, κάνε απλώς δύο «κλικ» στο κενό και συνέχισε να γράφεις. Αυτό, σε συνδυασμό με τα αυτόματα κεφαλαία, επισπεύδουν την εισαγωγή κειμένου. Το πληκτρολόγιο καταλαβαίνει, επίσης, πότε είσαι στον Safari και εισάγεις μια ηλεκτρονική διεύθυνση. Σε αυτή την περίπτωση δημιουργεί συντόμευση στο πλήκτρο της τελείας. Όταν έρθει η ώρα να εισάγεις το τέλος της διεύθυνσης, δηλαδή το “.com” ή άλλη κατάληξη, απλά κράτα πατημένο το πλήκτρο της τελείας και το πληκτρολόγιο θα σου εμφανίσει μερικές από τις δημοφιλέστερες καταλήξεις.

Μια ακόμα διαδικασία που απαιτεί αρκετά taps στο πληκτρολόγιο του iPhone είναι η εισαγωγή αριθμών. Ο κλασικός τρόπος απαιτεί να πατήσεις το σύμβολο «123», να εισάγεις τον αριθμό που θες και μετά να πατήσεις ξανά το ίδιο σύμβολο, για να επιστρέψεις στο αλφαβητικό πληκτρολόγιο και να συνεχίσεις να γράφεις. Την επόμενη φορά που θα χρειαστεί να εισάγεις αριθμούς δοκίμασε έναν πιο γρήγορο τρόπο. Αντί να πατήσεις και να αφήσεις το «123», κράτα πατημένο το δάχτυλό σου σε αυτό το πλήκτρο και απλά σύρε το μέχρι τον αριθμό που θες. Όταν εισαχθεί το νούμερο που θες, τότε απλά σηκώνεις το δάχτυλό σου και το αλφαβητικό πληκτρολόγιο επανέρχεται αυτόματα. Με παρόμοιο τρόπο μπορείς να εισάγεις και κεφαλαία γράμματα ανά πάσα στιγμή. Αντί για Shift και επιλογή γράμματος, κάνεις ένα swipe από το shift στο γράμμα που θες.

Στο ίδιο σημείο με τους αριθμούς υπάρχουν και πολλά σύμβολα. Αυτό που ψάχνεις ίσως να μην είναι ένα «κλικ» μακριά. Δεν χρειάζεται να ψάξεις πολύ για να τα βρεις όμως. Όπως στα γράμματα βρίσκεις επιπλέον χαρακτήρες με παρατεταμένο πάτημα, έτσι γίνεται και στα σύμβολα. Θες να εισάγεις μια  μεγαλύτερη παύλα για παράδειγμα; Απλά κρατάς πατημένο το πλήκτρο «-» και βρίσκεις έξτρα σύμβολα που σχετίζονται με το αρχικό.

Η απόλυτη συντόμευση όμως δεν είναι άλλη από την αυτόματη πληκτρολόγηση ολόκληρων φράσεων γράφοντας απλά μια λέξη «κλειδί». Το πληκτρολόγιο των iPhone έχει μια λειτουργία που ονομάζεται αντικατάσταση κειμένου. Μέσω αυτής μπορείς να ορίσεις μερικές λέξεις να αντικαθίστανται αυτόματα με μια φράση της επιλογής σου. Μπορείς, για παράδειγμα, να ορίσεις τα γράμματα «ερχ» να μετατρέπονται σε «Έρχομαι!». Για να φτιάξεις τις δικές σου ειδικές λέξεις, κράτα πατημένο το πλήκτρο αλλαγής γλώσσας, πήγαινε στην επιλογή «Ρυθμίσεις πληκτρολογίου» και κάνε tap στην επιλογή «Αντικατάσταση κειμένου».

Δοκίμασε όλα τα παραπάνω «κόλπα» και πληκτρολόγησε με μεγαλύτερη ευκολία στο iPhone σου από εδώ και πέρα!