Πώς τεστάρει την μπαταρία των smartphone το DXOMARK;

Περίληψη: Το γνωστό σε όλους benchmark DXOMARK τώρα τεστάρει και τη μπαταρία των κινητών διεξοδικά και με μεθοδικότητα. Θες να μάθεις πώς γίνονται οι δοκιμές;

Σε γενικές γραμμές το να τεστάρεις ένα smartphone – όπως και έναν υπολογιστή, έναν επεξεργαστή ή μια κάρτα γραφικών – από άποψη επιδόσεων είναι πλέον εύκολο. Εκτός του ότι υπάρχουν αρκετά apps για δοκιμές, μπορείς ακόμη και με πιο απλό τρόπο να διαπιστώσεις αν κάποια συσκευή είναι πιο αργή ή πιο γρήγορη. Η μπαταρία όμως είναι άλλη υπόθεση.

Προφανώς μιλάμε για δοκιμές οι οποίες να μπορούν να σταθούν σε συγκρίσεις και να έχουν κάποια επιστημονική μεθοδολογία. Πιο συγκεκριμένα, είναι άλλο «καπέλο» η αυτονομία, άλλο η φόρτιση και άλλο η αποδοτικότητα. Αυτές τις τρεις παραμέτρους προσπάθησαν να εντοπίσουν στα εργαστήρια του DXOMARK, της γαλλικής εταιρείας, η οποία ειδικεύεται στη σύγκριση και στο τεστάρισμα smartphone και φωτογραφικού εξοπλισμού.

Αυτονομία

Η αυτονομία έχει μεγάλη σχέση με το «σήμα». Γι’ αυτό τον λόγο, το εργαστήριο της DXOMARK διαθέτει ένα δωμάτιο το οποίο είναι κλωβός Faraday, δηλαδή ένα δωμάτιο με τοίχους, ταβάνι και πάτωμα από ατσάλι 2 χιλιοστών, το οποίο «κόβει» κάθε ηλεκτρομαγνητικό σήμα. Μέσα έχουν βάλει ένα Wi-Fi access point και ένα repeater για σήμα κινητής, το οποίο παίρνει σήμα από σταθερή κεραία στην ταράτσα του κτιρίου. Με αυτό τον τρόπο μπορούν και ελέγχουν απολύτως το σήμα, βγάζοντας εντελώς από την εξίσωση το «πόσο καλό σήμα είχε» ή το «αν βρισκόταν σε απομακρυσμένη περιοχή». Ο λόγος είναι ότι τα κινητά τηλέφωνα ξοδεύουν περισσότερη ενέργεια για να επικοινωνήσουν με το δίκτυο, όταν βρίσκονται μακριά από κεραίες και σε δύσκολες περιοχές. Το ίδιο ισχύει και με το Wi-Fi σε μικρότερο βαθμό.

Μέσα στο εργαστήριο-κλωβό έχουν εγκαταστήσει τέσσερα «ρομπότ», τα οποία πατάνε την οθόνη εκτελώντας τυπικές διεργασίες, όπως κύλιση οθόνης, πάτημα, τράβηγμα ενώ κάμερες ελέγχουν την οθόνη του κάθε κινητού, ώστε να κλείνουν τυχόν ειδοποιήσεις ή άλλα pop-ups. Ακόμη και ο φωτισμός μέσα στο εργαστήριο ελέγχεται έτσι ώστε να παρομοιάζει τον φωτισμό της ημέρας.

Το μόνο που δεν τεστάρουν ακόμα είναι το 5G, αφού δεν υποστηρίζεται ακόμη από τον εξοπλισμό του εργαστηρίου και οι συσκευές θα κρίνονταν με άδικα κριτήρια.

Κάθε συσκευή ξεκινά από πλήρη φόρτιση και τα ρομπότ «τρέχουν» ένα 24ωρο τεστ με στάνταρ δραστηριότητες, μέχρι η συσκευή να κλείσει (από μπαταρία). Το σύστημα παρακολουθεί τα επίπεδα της μπαταρίας συνεχώς και υπολογίζει την κατανάλωση.

Το σενάριο αυτό περιλαμβάνει 4 ώρες με ανοιχτή οθόνη κάθε μέρα, κάτι που αντικατοπτρίζει τον μέσο όρο χρήσης, με δραστηριότητες όπως social media, μηνύματα, μουσική, βίντεο και gaming.

Μάλιστα, για να είναι απολύτως συγκρίσιμα τα μεγέθη, σε κάθε τεστ περιλαμβάνουν και μια συσκευή, η οποία είναι η ίδια πάντοτε!

Φόρτιση

Εδώ τα πράγματα είναι πιο απλά: ξεκινούν από άδειο κινητό και το φορτίζουν παρακολουθώντας την κατανάλωση στην πρίζα και στην έξοδο του φορτιστή, χρησιμοποιώντας το γνήσιο καλώδιο και τον φορτιστή που δίνει ο κατασκευαστής. Με πολύμετρα και παλμογράφους παρακολουθούν την ένταση και την τάση του ρεύματος ενώ βλέπουν και αν το κινητό συνεχίζει και φορτίζει μετά την ένδειξη 100% στην οθόνη. Επίσης καταγράφεται ο χρόνος φόρτισης. Τέλος για την αξιολόγηση του quick boost μετράνε τη φόρτιση για 5 λεπτά, ξεκινώντας από διάφορα επίπεδα φόρτισης – 20%, 40%, 60% και 80% – και βλέπουν πόσο ανεβαίνει η φόρτιση σε 5 λεπτά στην πρίζα.

Επίσης αξιολογούν και το πόσο «αλήθεια» λέει η οθόνη του κάθε κινητού!

Αποδοτικότητα

Η αποδοτικότητα έχει να κάνει με τη φόρτιση. Για την ακρίβεια, πόσο καλά μπορεί να μεταφέρει ενέργεια μια συσκευή από την πρίζα στη μπαταρία, πόση ενέργεια καταναλώνει με φορτισμένη μπαταρία και πόση καταναλώνει από τη μπαταρία αφού αποσυνδεθεί.

Μετρώντας την ενέργεια που καταναλώνει από την πρίζα και διαιρώντας με την ενέργεια που μπορεί να αποθηκεύσει η ίδια η μπαταρία, προκύπτει η αποδοτικότητα του συστήματος φόρτισης. Τέλος μετράται και η ενέργεια που καταναλώνει ο φορτιστής όταν είναι στην πρίζα αλλά όχι συνδεδεμένος στο κινητό.

Όλες αυτές οι μετρήσεις οδηγούν σε μια πολύ καλή και συγκρίσιμη εικόνα για κάθε συσκευή. Στα εργαστήρια της DXOMARK έχουν καταλήξει σε σύστημα βαθμολόγησης των τριών αυτών κατηγοριών και έτσι είναι σε θέση να δίνουν σκορ για κάθε smartphone που φτάνει στα εργαστήρια, το οποίο να αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα και όχι κάποιο ιδεατό σενάριο, το οποίο ποτέ δεν θα δεις στη συσκευή, αν την αγοράσεις.