Ο νέος Snapdragon 865+ σπάει το φράγμα των 3GHz!

Περίληψη: Με τον νέο της SoC η Qualcomm φέρνει ακόμα καλύτερες επιδόσεις στη flagship κατηγορία. Ο Snapdragon 865+ ανακοινώθηκε επίσημα και βελτιώνει CPU, GPU και συνδεσιμότητα – πάμε να τα δούμε αναλυτικά!

Στα τέλη του 2019 η Qualcomm είχε ανακοινώσει τον Snapdragon 865. Το SoC της ήταν τότε το ταχύτερο στο χώρο του Android, γεγονός που δεν έχει αλλάξει ακόμα και σήμερα. Παρά την κυριαρχία της, όμως, η Qualcomm προχώρησε στη δημιουργία του Snapdragon 865+, ενός ακόμα πιο ισχυρού chipset. Έτσι οι φήμες που ήθελαν την εταιρία να μην κυκλοφορεί «Plus» έκδοση δεν επιβεβαιώθηκαν και η Qualcomm μεγάλωσε ακόμα περισσότερο τη διαφορά της από Samsung, Huawei και MediaTek.

Οι αλλαγές στο νέο Snapdragon δεν είναι πολλές - αλλά είναι ικανές να προσφέρουν μια αρκετά βελτιωμένη εμπειρία χρήσης. Τα σημεία στα οποία εντοπίζονται οι βελτιώσεις του Snapdragon 865+ είναι τρία: ο επεξεργαστής, η κάρτα γραφικών και η συνδεσιμότητα. Ας τις δούμε μία-μία.

Αρχικά, ο επεξεργαστής χρησιμοποιεί την ίδια αρχιτεκτονική με τον προκάτοχό του. Έτσι ο Snapdragon 865+ αποτελείται από οκτώ πυρήνες, με τέσσερις από αυτούς να είναι Cortex A-77 και τέσσερις Cortex A-55. Από τους 4 ισχυρότερους πυρήνες υπάρχει ένα “Prime”, ο οποίος είναι δυνατότερος από τους άλλους τρεις. Στον 865+ ο Prime πυρήνας φτάνει σε χρονισμό τα 3,1GHz και έτσι η Qualcomm γίνεται η πρώτη εταιρία που σπάει το φράγμα των 3GHz στο χώρο των mobile SoC. Με αυτή την αύξηση σε συχνότητα, η Qualcomm υπόσχεται 10% καλύτερες επιδόσεις.

Το ίδιο ποσοστό βελτίωσης περιμένουμε και από τη GPU. Και στο νέο SoC, η Adreno 650 είναι αυτή που αναλαμβάνει τα γραφικά, με τη Qualcomm να μη μοιράζεται παραπάνω λεπτομέρειες για την κάρτα γραφικών, πέρα από το ποσοστό των αυξημένων επιδόσεων.

Τέλος έχουμε τη βελτιωμένη συνδεσιμότητα. Ο Snapdragon 865+ είναι ο πρώτος επεξεργαστής της Qualcomm, ο οποίος κάνει χρήση του νέου FastConnect 6900 υποσυστήματος διασύνδεσης της εταιρίας. Με τον FastConnect 6900 ο Snapdragon 865+ αποκτά συνδεσιμότητα Wi-Fi 6E (Wi-Fi 6 στα 6GHz) και Bluetooth 5.2.

Τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του SoC είναι ακριβώς τα ίδια με τον Snapdragon 865. Το νέο chipset είναι και αυτό κατασκευασμένο στα 7nm από την TSMC και αναμένεται να κάνει σύντομα την εμφάνισή του σε νέα smartphone. Ήδη Lenovo και Asus επιβεβαίωσαν πως εργάζονται επάνω σε νέες συσκευές που χρησιμοποιούν το καινούργιο chip της Qualcomm.