Νέος Snapdragon 888 προ των πυλών / Δείτε τα πρώτα benchmarks

Περίληψη: Τι περιμένουμε από τα Android smartphones του 2021; Κυκλοφόρησαν τα πρώτα benchmarks για τον καινούργιο επεξεργαστή της Qualcomm και είναι κάτι παραπάνω από ενθαρρυντικά.

Ο καινούργιος Snapdragon της Qualcomm θα φέρει τον κωδικό “888” και μπορεί να μη κυκλοφορεί ακόμη, είναι όμως σίγουρο ότι οι κατασκευαστές smartphone τον έχουν στα χέρια τους εδώ και καιρό και ότι οι συσκευές που θα τον αξιοποιήσουν ήδη ετοιμάζονται!

Τα νούμερα, λοιπόν. Η ίδια η Qualcomm, η εταιρεία που σχεδιάζει τον Snapdragon 888, κυκλοφόρησε μερικά benchmarks τα οποία δείχνουν τις υπολογιστικές ικανότητες του νέου τσιπ. Περιλαμβάνουν τα γνωστά AnTuTu, GeekBench, GFXBench, GFXBench Aztec Normal και Manhattan 3.0, Ludashi AiMark, AITuTu, MLPerf και UL Procyon.

Μόνο και μόνο από την πληθώρα των benchmarks είναι πασιφανές πως η Qualcomm προσπαθεί να... εντυπωσιάσει.

Τα αποτελέσματα είναι τα εξής:

Για να έχεις ξεκάθαρη εικόνα, απλώς θα αναφέρουμε τη σύγκριση των τριών πιο κοινών benchmarks εξ αυτών, με τα αποτελέσματα που δίνουν άλλα δημοφιλή smartphones.

Geekbench 5

Εδώ τα πράγματα είναι σαφή. Το νέο τσιπάκι της Qualcomm έχει σκορ για έναν πυρήνα (single-thread) 1135 και για όλους τους πυρήνες (multi-threaded) 3794. Αντιστοίχως το Samsung Galaxy Note20 Ultra, που χρησιμοποιεί το προηγούμενο μοντέλο της Qualcomm, τον SnapDragon 865+, έχει 983 και 3245 αντιστοίχως. Βέβαια το iPhone 12 Pro με τον υπερηχητικό A14 Bionic της Apple “σκοράρει” 1603 σε single-thread και 4187 σε multi-thread, όμως δεν μιλάμε για συσκευή με Android, οπότε τα νούμερα δεν είναι απολύτως συγκρίσιμα.

GFXBench Aztec Ruins

Εδώ έχουμε ένα benchmark το οποίο εστιάζει στη GPU και στα γραφικά. Ο Snapdragon 888 παίρνει σκορ 86.00 (sustained). Ως σύγκριση το Note20 με το προηγούμενο μοντέλο 865+ καταφέρνει σκορ 59.50, το S20 Ultra με το προ-προηγούμενο 865 (σκέτο, χωρίς +) καταφέρνει 54.05 ενώ για άλλη μια φορά τα iPhones είναι απλησίαστα: τα iPhone 12 και 12 Pro χτυπάνε 104 ενώ το iPhone 11 Pro είναι στο 90.80.

UL Procyon: AI Inference

Το συγκεκριμένο benchmark εστιάζει στις μονάδες επιτάχυνσης υπολογισμών τεχνητής νοημοσύνης, για το οποίο δεν υπάρχει σαφής σύγκριση με πολλούς άλλους επεξεργαστές από άλλα smartphones. O 888 έχει επίδοση 32.228 μονάδων. Μπορούμε να δούμε πως ο 865+ στο ίδιο τεστ καταφέρνει σκορ μόλις 11.845 ενώ το Huawei Mate40 Pro, με επεξεργαστή τον Kirin 9000, φτάνει τα 12.604.

Συνολικά, λοιπόν, βλέπουμε πως παρότι τα νούμερα μας έρχονται απευθείας από την Qualcomm και όχι από κάποια ανεξάρτητη πηγή, οι επιδόσεις του νέου Snapdragon 888 είναι άκρως ενθαρρυντικές και πιθανότατα μιλάμε για το γρηγορότερο τσιπ για συσκευές Android!Όσον αφορά τη CPU, βλέπουμε βελτιώσεις· όχι δραματικές ή κοσμοϊστορικές, αλλά βελτιώσεις. Η GPU, η νέα Adreno, φαίνεται να αποδίδει εξίσου καλά και πολύ καλύτερα από την προηγούμενη. Οι μεγάλες βελτιώσεις, όμως, φαίνονται σε άλλους τομείς, όπως το πλήρως ανασχεδιασμένο DSP (ονόματι Hexagon) και το υποσύστημα επιτάχυνσης AI, όπου βλέπουμε τριπλασιασμό των επιδόσεων!

Το μόνο που απομένει τώρα είναι να δούμε τα πρώτα μοντέλα, τα οποία αναμένεται να κάνουν την εμφάνισή τους στις αρχές του 2021. Και βέβαια να δούμε σε τι τιμές θα κινηθούν αυτά, αφού είναι απολύτως βέβαιο ότι ο 888 θα μπει σε όλα τα μοντέλα επιπέδου flagship.

Εννοείται πως, μόλις κυκλοφορήσουν τα νέα μοντέλα, θα το μάθεις από το Public Blog και το public.gr!