DxOMark / Ποιο premium smartphone έχει την καλύτερη κάμερα;

Περίληψη: Το DxOMark αποφάσισε να αναλύσει τις κάμερες μερικών premium smartphone, για να καταγράψει επιδόσεις σε φωτογραφία και βίντεο. Τι έδειξαν οι δοκιμές του;

Αν κοιτάξει κάποιος την κατάταξη του DxOMark σήμερα, θα δει ότι στο κομμάτι της φωτογραφίας κυριαρχούν τα ultra premium flagship smartphones. Συσκευές όπως τα Xiaomi Mi 11 Ultra, Apple iPhone 12 Pro Max, Samsung Galaxy S21 Ultra βρίσκονται μεταξύ των κορυφαίων. Αυτό δεν αποτελεί κάποια έκπληξη φυσικά, καθώς η κάμερα είναι από τα βασικά χαρακτηριστικά, που δεν σταματά να βελτιώνεται κάθε χρόνο στα κινητά. Τι γίνεται όμως αν θες να διαλέξεις ένα smartphone από την κορυφαία γκάμα κάθε εταιρίας αλλά προτιμάς να αποκτήσεις ένα πιο οικονομικό μοντέλο από τη νεότερη σειρά και όχι το top; Πέρα από το να συμβουλευτείς τη γενική κατάταξη του κάθε μοντέλου, το DxOMark πήγε την ανάλυσή του ένα βήμα παραπέρα.

Το γνωστό site δοκιμών πήρε 4 premium smartphone αλλά όχι τα top μοντέλα της γκάμας και αποφάσισε να αξιολογήσει το ένα δίπλα στο άλλο. Με αυτόν τον τρόπο απαντά επιστημονικά στο πιο smartphone έχει την καλύτερη κάμερα σε διάφορες συνθήκες. Στην αξιολόγηση πήραν μέρος τα iPhone 12, Samsung Galaxy S21, Xiaomi Mi 11 και Google Pixel 5. Οι τομείς που εξετάστηκαν είναι οι λήψεις portrait, οι λήψεις τοπίων ή φύσης, οι λήψεις zoom, οι βραδινές λήψεις και το βίντεο.

Στην πρώτη κατηγορία, αυτή των πορτραίτων, νικητής αναδείχθηκε το iPhone 12, χάρη στη σταθερά ποιοτική έκθεση, στη σωστή απόδοση των χρωμάτων του δέρματος και στην ακριβή του εστίαση. Αυτό αφορά το φυσικό αποτέλεσμα όμως. Αν προτιμάς της φωτογραφίες με bokeh, το λεγόμενο portrait mode, τότε το Samsung Galaxy S21 αποδίδει καλύτερα σε αυτή την περίπτωση.

Επόμενη κατηγορία είναι αυτή των φωτογραφιών τοπίων και φύσης. Τέτοιες φωτογραφίες τραβάμε όλοι σε διακοπές ή εξορμήσεις, οπότε σίγουρα έχει ενδιαφέρον για όλους αυτή η κατηγορία. Εδώ το smartphone που ξεχώρισε ήταν το Xiaomi Mi 11, καθώς κατάφερε να καταγράψει καλύτερα τις λεπτομέρειες και να αποδώσει πιο σωστά τα χρώματα. Ο μεγάλος αισθητήρας του Mi 11 έπαιξε σημαντικό ρόλο σε αυτή την κατηγορία.

Η επόμενη αξιολόγηση αφορά το zoom. Σε αυτή την κατηγορία το DxOMark μέτρησε τόσο το zoom in που προσφέρουν οι telephoto φακοί των κινητών όσο και το zoom out που επιτυγχάνεται με τους ultrawide αισθητήρες. Και στις δύο περιπτώσεις το Samsung Galaxy S21 βρίσκεται στην κορυφή. Το σύστημα της κάμεράς του προσφέρει και ultrawide και telephoto φακό, οπότε δεν χρειάζεται το smartphone να βασιστεί σε digital zoom.

Η τελευταία φωτογραφική κατηγορία είναι αυτή των νυχτερινών λήψεων. Παρότι το Mi 11 έχει τον μεγαλύτερο αισθητήρα, αυτό δεν το βοήθησε να κερδίσει εδώ. Τα καλύτερα night shots ήρθαν από την κάμερα του iPhone 12, η οποία προσφέρει σωστή εστίαση ακόμα και σε πολύ χαμηλό φωτισμό ενώ και η απόδοση των χρωμάτων παραμένει ιδιαίτερα ακριβής παρά το λιγοστό φως.

Η τελευταία κατηγορία, αυτή του βίντεο, επιβεβαίωσε αυτό που ξέραμε, ότι το iPhone είναι ο βασιλιάς στο βίντεο. Το iPhone 12 διαθέτει το ευρύτερο δυναμικό εύρος, καταγράφοντας σωστά τις λεπτομέρειες τόσο σε φωτεινά όσο και σε σκοτεινά σημεία των πλάνων. Παρόλα αυτά και το Xiaomi Mi 11 αποδείχθηκε εξαιρετικά ανταγωνιστικό στο κομμάτι του βίντεο ξεχωρίζοντας έναντι των Samsung και Pixel και πλησιάζοντας σε απόδοση το iPhone 12.

Αν θες να δεις αναλυτικά πώς τα πήγε το κάθε smartphone στην εκάστοτε κατηγορία, τότε δεν έχεις παρά να διαβάσεις το αναλυτικό άρθρο του DxOMark!