Περίληψη: Οι ειδικοί του DxOMark βάλθηκαν να δώσουν απάντηση στο παραπάνω ερώτημα και αποφάσισαν να τεστάρουν δύο Huawei P40 Pro. Πάμε να δούμε τι προέκυψε!
19 Απριλίου , 2021 • 2 MINS READ
19 Απριλίου , 2021 • 2 MINS READ
Περίληψη: Οι ειδικοί του DxOMark βάλθηκαν να δώσουν απάντηση στο παραπάνω ερώτημα και αποφάσισαν να τεστάρουν δύο Huawei P40 Pro. Πάμε να δούμε τι προέκυψε!
Όταν βγάλεις για πρώτη φορά το καινούργιο σου smartphone από το κουτί, είναι σε τέλεια κατάσταση. Με τον καιρό, όμως, ίσως εμφανιστούν σημάδια χρήσης, όπως γρατζουνιές, χτυπήματα ή -στη χειρότερη περίπτωση- ρωγμές στο γυαλί την οθόνης. Ένα πολύ συχνό σημάδι του χρόνου εμφανίζεται στη επικάλυψη των αισθητήρων της κάμερας, η οποία μπορεί να γρατζουνιστεί. Το γυαλί της κάμερας πρέπει να είναι αρκετά ανθεκτικό, για να αντέξει φθορές, αλλά πρέπει να έχει και τα κατάλληλα οπτικά χαρακτηριστικά, για να μην εμποδίζει το φως που κατευθύνεται στους αισθητήρες.
Μπορεί, άραγε, η κατάσταση του γυαλιού να επηρεάσει την ποιότητα των φωτογραφιών της κάμερας ενός smartphone και, αν ναι, σε ποιο βαθμό; Οι ειδικοί του DxOMark αναρωτήθηκαν το ίδιο πράγμα και έτσι βάλθηκαν να δώσουν απάντηση. Αυτό που έκαναν είναι να πάρουν δύο Huawei P40 Pro και σε ένα από αυτά να δημιουργήσουν έντονες γρατζουνιές στο γυαλί, που καλύπτει τις κάμερες. Το άλλο μοντέλο έμεινε σε τέλεια κατάσταση. Πήραν, λοιπόν, αυτές τις ίδιες συσκευές, δοκίμασαν τις φωτογραφικές δυνατότητες όλων των αισθητήρων και χρησιμοποίησαν τα αποτελέσματα ως μέτρο σύγκρισης, για να συμπεράνουν πόσο επηρεάζει τις λήψεις ένα γρατζουνισμένο γυαλί κάμερας.
Αυτό που ανακάλυψαν είναι ότι υπάρχει διαφορά ποιότητας αλλά σε συγκεκριμένους τομείς και όχι σε όλους. Οι δοκιμές του DxOMark έδειξαν πως το αποτέλεσμα ήταν πανομοιότυπο σε ό,τι έχει να κάνει με αυτόματη εστίαση, θόρυβο και ισορροπία λευκού. Αυτό ήταν εμφανές σε διαφορετικές συνθήκες φωτισμού, με διαφορετικά θέματα, και με τη χρήση και των τριών αισθητήρων.
Εκεί που εντοπίστηκε έντονο πρόβλημα είναι στις αντανακλάσεις του φωτός, ιδιαίτερα σε συνθήκες με πολύ φως ή σε φωτογραφίες που η πηγή του φωτός ήταν στο κάδρο. Λόγω των έντονων αντανακλάσεων, οι τελικές φωτογραφίες από το smartphone με τη γρατζουνισμένη κάμερα είχαν πολύ λιγότερη αντίθεση και χειρότερη ευκρίνεια ενώ οι αντανακλάσεις που εμφανίζονταν στην εικόνα μπλόκαραν κομμάτια του θέματος. Κάτι τέτοιο δεν συνέβη στο κινητό με την αψεγάδιαστη επιφάνεια κάμερας. Μάλιστα στο βίντεο το φαινόμενο ήταν ακόμα πιο έντονο. Εδώ μπορείς να δεις όλα τα δείγματα από τις δοκιμές, για να κατανοήσεις στην πράξη τα προβλήματα που παρατηρήθηκαν!
Κλείνοντας το DxOMark σημειώνει πως παρόμοια φαινόμενα αλλοίωσης φωτογραφιών μπορεί να παρατηρηθούν ακόμα κι αν η επιφάνεια που καλύπτει την κάμερα είναι βρώμικη ή έχει σκόνη. Οπότε, αν το γυαλί που προστατεύει την κάμερα του κινητού σου είναι σε καλή κατάσταση, μη ξεχνάς να το καθαρίζεις πριν βγάλεις φωτογραφίες.
Αν πάλι είναι γεμάτο γρατζουνιές που χαλάνε τις εικόνες σου, βρες ένα καινούργιο smartphone με κορυφαία κάμερα στο public.gr!