Snapdragon 750G / Το οικονομικότερο SoC με mmWave 5G!

Περίληψη: Νέα προσθήκη στη σειρά Snapdragon 700 από την Qualcomm: Η εταιρία ανακοίνωσε τον Snapdragon 750G, που φέρνει το mmWave 5G στην premium midrange κατηγορία!

Τα mobile SoCs με υποστήριξη 5G γίνονται όλο και περισσότερα, φέροντας την πρόσβαση σε δίκτυα πέμπτης γενιάς σε νεότερες και πιο οικονομικές συσκευές. Το trend συνεχίζεται και από την καινούργια πρόταση της Qualcomm, τον Snapdragon 750G. Ο νέος επεξεργαστής ανήκει στην premium mid-range κατηγορία smartphone και, όπως φαίνεται και από το όνομά του, δεν «απειλεί» τον 765G από θέμα επιδόσεων, έχει όμως ένα χαρακτηριστικό που μέχρι σήμερα δεν υπήρχε στη σειρά Snapdragon 7xx.

Το χαρακτηριστικό αυτό είναι η ενσωμάτωση mmWave modem στο chip. Έτσι ο Snapdragon 750G γίνεται το οικονομικότερο 5G SoC της Qualcomm που μπορεί να συνδεθεί τόσο σε mmWave όσο και Sub-6GHz δίκτυα πέμπτης γενιάς. Μια ακόμα βελτίωση σε σχέση με τα υπόλοιπα 7-series chips της Qualcomm συναντάται στους επεξεργαστικούς πυρήνες του νέου SoC. Οι δύο ισχυρότεροι πυρήνες Snapdragon 750G (από τους 8 συνολικά) είναι ARM Cortex-A77. Οι πυρήνες αυτοί χρησιμοποιούνται πρώτη φορά στη σειρά Snapdragon 7xx από την Qualcomm.

Οι δύο αυτοί πυρήνες θα «τρέχουν» με ταχύτητα 2,2GHz. Δίπλα τους βρίσκονται 6 ακόμα πυρήνες, οι οποίοι είναι ARM Cortex-A55, και η ταχύτητά τους φτάνει το 1,8GHz. Σημαντικό κομμάτι κάθε mobile SoC είναι και η GPU, η οποία εδώ είναι η Adreno 619. Τα κορυφαία μοντέλα αυτή τη στιγμή στη γκάμα των Snapdragon 700 SoC είναι οι Snapdragon 765/765G/768G. Οι τρείς αυτοί επεξεργαστές διαθέτουν την Adreno 620, η οποία προσφέρει 10-30% αυξημένες επιδόσεις. Πέρα από τη CPU και τη GPU, ο Snapdragon 750G έρχεται με υποστήριξη για μνήμη RAM LPDDR4X συχνότητας 2133MHz.

Ο Snapdragon 750G θα κατασκευαστεί στη μέθοδο 8nm από τη Samsung. Ένα βασικό πλεονέκτημά του για τους κατασκευαστές smartphone είναι πως ο 750G είναι συμβατός με πλατφόρμες που ήδη χρησιμοποιούν τον Snapdragon 690. Άρα, θεωρητικά, μια εταιρία μπορεί να επαναχρησιμοποιήσει το hardware που αξιοποίησε για τη δημιουργία ενός smartphone με Snapdragon 690, για να κατασκευάσει ένα αναβαθμισμένο μοντέλο χωρίς να αυξηθεί σημαντικά το κόστος έρευνας και ανάπτυξης.

Τα πρώτα smartphone με Snapdragon 750G θα κυκλοφορήσουν μέχρι το τέλος της χρονιάς, με τη Xiaomi να είναι η πρώτη εταιρία που θα λανσάρει καινούργιο μοντέλο με το νέο SoC της Qualcomm!