Η next gen καρτών SD θα είναι 4 φορές γρηγορότερη!

Περίληψη: Η 8η γενιά καρτών μνήμης SD και microSD θα «τρέχει» με ταχύτητες έως και 4GB ανά δευτερόλεπτο, όπως ανακοίνωσε το SD Association. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά;

Το SD Association, ο όμιλος πίσω από την ανάπτυξη των καρτών μνήμης που βρίσκεις σε εκατοντάδες συσκευές σήμερα, ανακοίνωσε τα χαρακτηριστικά της επόμενης γενιάς καρτών SD. Η 8η γενιά, ή SD 8.0 όπως είναι το επίσημο όνομά της, ανεβάζει σημαντικά τις ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων, για να μπορούν οι επόμενες κάρτες SD να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες νέων τεχνολογιών.

Το SD 8.0 spec καθορίζει πως οι κάρτες που θα το χρησιμοποιούν θα μπορούν να επιτύχουν μέγιστη ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων έως και 4GB/sec. Αυτό σημαίνει ότι οι επόμενες κάρτες SD θα είναι 4 φορές πιο γρήγορες από την προηγούμενη γενιά, καθώς μέχρι σήμερα η μέγιστη ταχύτητα έφτανε περίπου το 1GB/sec. Οι κάρτες μνήμης επόμενης γενιάς θα ονομάζονται «Express» και θα κυκλοφορήσουν τόσο σε SD Express μέγεθος όσο και σε microSD Express.

Για να επιτευχθούν οι... τρομερές ταχύτητες του SD 8.0 spec, οι κάρτες SD Express χρησιμοποιούν PCIe Gen 4.0 και NVMe τεχνολογίες, τα οποία συναντάμε συνήθως σε SSD δίσκους. Η μέγιστη χωρητικότητα των νέων καρτών SD Express θα φτάνει μέχρι και τα 128TB - αν και αυτό το νούμερο είναι θεωρητικό προς το παρόν. Η τεχνολογία το επιτρέπει πάντως.

Μπορεί οι αριθμοί αυτοί να φαντάζουν κάπως υπερβολικοί για τα σημερινά δεδομένα, αλλά το SD Association προσπαθεί να καλύψει και τις μελλοντικές ανάγκες, με τα χαρακτηριστικά του SD 8.0 spec. Για παράδειγμα μέσα στη χρονιά είδαμε το Samsung Galaxy S20 Ultra να υποστηρίζει καταγραφή 8K βίντεο, δυνατότητα που αναμένεται να εμφανιστεί σε ακόμα περισσότερα smartphone στο μέλλον αλλά και σε DSLR και mirrorless μηχανές. Ο τεράστιος όγκος δεδομένων ενός 8K αρχείου απαιτεί μεγάλη χωρητικότητα και ταχύτητα, κάτι που θα προσφέρει σε αφθονία μία κάρτα SD Express.

Οι κάρτες SD Express και microSD Express θα κυκλοφορήσουν σε τρεις τύπους: SDHC, SDXC και SDUC. Καθένας αναφέρεται στη μέγιστη χωρητικότητα, με τις κάρτες SDUC να είναι οι μεγαλύτερες. Παρότι το επίσημο SD 8.0 spec ανακοινώθηκε, δεν υπάρχουν ακόμα κάρτες που να το υποστηρίζουν.

Αυτές θα έρθουν μελλοντικά, όπως θα γίνει και με τις συσκευές που μπορούν να τις αξιοποιήσουν!