Top 10 camera smartphones / Η δεκάδα που κυριαρχεί στο DxOMark

Περίληψη: Δυσκολεύεσαι να βρεις το smartphone με την καλύτερη κάμερα; Δες ποια έχουν ξεχωρίσει οι ανεξάρτητες δοκιμές του DxOMark!

Το σενάριο γνώριμο: Ψάχνεις για καινούργιο smartphone και σε ενδιαφέρει κυρίως η κάμερα. Από πού θα ξεκινήσεις; Ο αριθμός των megapixel είναι συνήθως εντυπωσιακός αλλά δεν λέει πάντα όλη την αλήθεια. Γι’ αυτό πρέπει να στραφείς σε αντικειμενικές αξιολογήσεις, που θα σου παρουσιάσουν με κατανοητό τρόπο τα υπέρ και τα κατά κάθε camera phone. Η πηγή που ψάχνεις για αυτή την πληροφορία είναι η κατάταξη του DxOMark, το οποίο διεξάγει ανεξάρτητες δοκιμές και βαθμολογεί την κάμερα κάθε συσκευής. Τα σκορ του DxOMark τα έχουμε ξαναδεί εδώ, στο Public Blog, αλλά τον τελευταίο καιρό έχουν κυκλοφορήσει πολλές νέες συσκευές με δυνατές κάμερες. Οπότε πάμε να δούμε πώς διαμορφώνεται αυτή τη στιγμή η κορυφαία δεκάδα smartphone στο DxOMark.

#1 - Huawei Mate 40 Pro

Η κορυφή έχει νέο κάτοικο εδώ και λίγες ημέρες. Η νέα ναυαρχίδα της Huawei αποτελεί ένα ακόμα μεγάλο άλμα για τη mobile φωτογραφία και οι αναβαθμίσεις που εισάγει η κάμερά του το έφεραν στην πρώτη θέση με σκορ 136. Οι κάμερες της συσκευής εντυπωσίασαν σχεδόν σε κάθε περίπτωση, προσφέροντας ακριβή έκθεση και μεγάλο δυναμικό εύρος ακόμα και σε χαμηλό φωτισμό.

#2 - Xiaomi Mi 10 Ultra

Η Xiaomi έχει αναβαθμίσει σημαντικά την κάμερά της τα τελευταία χρόνια. Αυτό αντικατοπτρίζεται και στις δοκιμές του DxOMark. Μέχρι πρόσφατα βρισκόταν στην κορυφή το Mi 10 Ultra, το οποίο ξεχωρίζει για τον κορυφαίο του τηλεφακό και τη γενικότερη εντυπωσιακή απόδοση και από τους 4 αισθητήρες.

#3 - Huawei P40 Pro

Η αμέσως προηγούμενη ναυαρχίδα της Huawei, το P40 Pro, διαθέτει παρόμοιο σύστημα κάμερας με τον νέο «βασιλιά» Mate 40 Pro. Πολύ φυσιολογικά, λοιπόν, το σκορ της (132) είναι πολύ κοντά με αυτό. Οι μικρές διαφορές εντοπίζονται στη λίγο καλύτερη απόδοση χρώματος του νέου μοντέλου και στην ακριβέστερη έκθεση.

#4 - Xiaomi Mi 10 Pro

Άλλη μια Xiaomi συσκευή που βάζει δύσκολα στη Huawei. Το Mi 10 Ultra συγκέντρωσε 132 βαθμούς και κοιτώντας τα σκορ σε κάθε υποκατηγορία βλέπουμε πως οι διαφορές σε σχέση με το P40 Pro είναι μικρές. Σε μερικές κατηγορίες κερδίζει η μία συσκευή και σε μερικές η άλλη. Ανάλογα με τις προτεραιότητές σου, όπως για παράδειγμα καλύτερες βραδινές ή υπερευρυγώνιες λήψεις, μπορείς να επιλέξεις μεταξύ των δύο.

#5 - Samsung Galaxy S20 Ultra

Η συσκευή που συμπληρώνει την πεντάδα είναι το Samsung Galaxy S20 Ultra. Η μία από τις δύο φετινές ναυαρχίδες της Samsung εντυπωσίασε με τον τηλεφακό της. Στις υπόλοιπες κατηγορίες παραμένει πολύ ανταγωνιστική σε σχέση με τα μοντέλα που την ξεπερνούν και συγκεντρώνει συνολική βαθμολογία 126.

#6 - Apple iPhone 11 Pro Max

Βρισκόμαστε πολύ κοντά στην κυκλοφορία της σειράς iPhone 12, η οποία στο κορυφαίο μοντέλο προσφέρει μεγάλη αναβάθμιση σε σχέση με πέρσι. Παρόλα αυτά, το iPhone 11 Pro Max παραμένει πολύ ανταγωνιστικό και βρίσκεται στην έκτη θέση. Αν αναλογιστούμε, όμως, πως το iPhone 11 Pro Max βρισκόταν στην κορυφή πέρσι, πριν το ξεπεράσουν μεταγενέστερα μοντέλα, καταλαβαίνουμε πως το επερχόμενο iPhone 12 Pro Max στοχεύει ξανά σε πολύ υψηλή θέση.

#7 - Huawei Mate 30 Pro

Η τρίτη συσκευή της Huawei που συμπεριλαμβάνεται στη δεκάδα είναι το Huawei Mate 30 Pro του 2019. Παρότι είναι κι αυτό περσινό μοντέλο, οι κάμερες της Huawei είναι τόσο εξελιγμένες που ακόμα και ένα χρόνο μετά η προηγούμενη ναυαρχίδα της βρίσκεται πολύ κοντά στους ανταγωνιστές του 2020, συγκεντρώνοντας 123 βαθμούς.

#8 - Samsung Note 20 Ultra

Η νεότερη ναυαρχίδα της Samsung δε θα μπορούσε να μη φιγουράρει στις ψηλές θέσεις του DxOMark. Το Samsung Galaxy Note 20 Ultra αφήνει τον αισθητήρα των 108MP για χάρη ενός με ανάλυση 50MP. Οπότε, η απόδοσή του είναι μειωμένη στην κατηγορία του τηλεφακού, αλλά οι επιδόσεις του στις υπόλοιπες κατηγορίες ξεπερνούν σε κάποια σημεία ακόμα και smartphone που βρίσκονται υψηλότερα στην κατάταξη.

#9 - Xiaomi Redmi K30 Pro Zoom Edition

Ένα μοτίβο φαίνεται πως δημιουργείται στη σημερινή κατάταξη του DxOMark. Πίσω από τα smartphone της Huawei ακολουθεί από κοντά και ένα Xiaomi. Το ίδιο συμβαίνει και στη θέση 9, με το Xiaomi Redmi K30 Pro Zoom Edition να βρίσκεται εκεί. Το σκορ των 120 βαθμών είναι ίδιο με αυτό του Note 20 Ultra, με τις δύο συσκευές να προσφέρουν συγκρίσιμη απόδοση κάμερας.

#10 - Samsung Galaxy S20+

Η δεκάδα κλείνει με ακόμα ένα Samsung flagship. Το S20+ δεν έχει την κάμερα των 108MP του S20 Ultra και έτσι χάνει ελάχιστα, καθώς ο αισθητήρας του έχει μικρότερα πίξελ. Παρόλα αυτά, η συσκευή είναι πολύ ανταγωνιστική σε κάθε επιμέρους κατηγορία, με τις διαφορές να είναι μικρές σε σχέση με τα smartphone που την ξεπερνούν.

Εσύ ποιο κινητό χρησιμοποιείς για τις φωτογραφίες σου; Αν δεν σε ικανοποιεί πια και ήρθε η ώρα να το αλλάξεις, επισκέψου το Public.gr για να βρεις το κορυφαίο camera phone που ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις σου.