Top 5 camera phones / Το DxOMark τεστάρει και προτείνει!

Περίληψη: Ποια smartphone πέρασαν με άριστα τα τεστ του DxOMark; Πάμε να δούμε τη... χρυσή πεντάδα των κινητών με φωτογραφικές δυνατότητες που πιάνουν κορυφή!

Το έχουμε γράψει αμέτρητες φορές: Τα σημερινά smartphone έχουν ξεπεράσει εδώ και καιρό τον ρόλο ενός απλού εργαλείου επικοινωνίας. Τα περισσότερα είναι πλέον ένας υπολογιστής τσέπης, ένα κέντρο ψυχαγωγίας αλλά και μια πανίσχυρη φωτογραφική μηχανή. Ειδικά στον τελευταίο τομέα οι κάμερες των smartphone έχουν εξελιχθεί ραγδαία και το να επιλέξεις το καλύτερο δεν είναι πάντα εύκολο. Για να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα, λοιπόν, θα απευθυνθούμε στους ειδικούς του DxOMark, του πλέον αξιόπιστου site φωτογραφικών αξιολογήσεων, που έχουν δοκιμάσει χιλιάδες συσκευές και έχουν αναδείξει τις καλύτερες. Πάμε να δούμε ποιες είναι αυτές:

1. Huawei P40 Pro

Η νεότερη ναυαρχίδα της Huawei εκτοξεύτηκε στην κορυφή της κατάταξης αμέσως μόλις ανακοινώθηκε. Ο πολύ μεγάλος αισθητήρας 1/1.28″, με ανάλυση 50MP και διάφραγμα f/1.9, έπαιξε καταλυτικό ρόλο για αυτό το αποτέλεσμα. Δεν είναι όμως ο μόνος που εντυπωσιάζει. Η συσκευή εξοπλίζεται ακόμα με έναν ultra-wide αισθητήρα πολύ υψηλής ανάλυσης (40MP), έναν 5Χ τηλεφακό, για zoom χωρίς απώλειες και έναν ακόμα αισθητήρα «Field-of-view fusion», ο οποίος επιτρέπει στη συσκευή να τραβά πολύ ποιοτικές φωτογραφίες ακόμα και σε zoom 50X.

2. Xiaomi Mi 10 Pro

Στη δεύτερη θέση βρίσκουμε τη Xiaomi, η οποία παίρνει πλέον πολύ σοβαρά τις φωτογραφικές δυνατότητες των smartphone της. To Mi 10 Pro, με κύριο αισθητήρα στα 108MP, δεν έχει να αναδείξει μόνο κορυφαία ανάλυση αλλά και υψηλές επιδόσεις σε όλους τους τομείς. Γρήγορο και ακριβές auto focus, σωστή έκθεση και αναπαραγωγή χρωμάτων και ικανοποιητικό zoom το έφεραν δεύτερο στην κατάταξη. Το πολύ καλό zoom προέρχεται από τους δύο τηλεφακούς της συσκευής, ενώ το σύστημα κάμερας ολοκληρώνεται από έναν ultra-wide αισθητήρα στα 20MP.

3. Huawei Mate 30 Pro 5G

Πριν έρθει το P40 Pro, η ακριβώς προηγούμενη high-end συσκευή της Huawei απολάμβανε την κορυφή του DxOMark. Το Huawei Mate 30 Pro 5G παρουσιάστηκε στα τέλη του 2019 και το σύστημα κάμεράς του αποτελείται από δύο αισθητήρες 40MP (έναν κύριο και έναν ultra-wide), έναν τηλεφακό 8MP και έναν ToF αισθητήρα. Αν εξαιρέσουμε το zoom, όπου το Huawei P40 Pro είναι με διαφορά το καλύτερο smartphone σήμερα, οι επιδόσεις του Mate 30 Pro 5G είναι πολύ κοντά σε αυτές της νεότερης ναυαρχίδας.

4. Samsung Galaxy S20 Ultra

Η νεότερη flagship συσκευή από τη Samsung έφερε μια πολύ σημαντική βελτίωση στις κάμερες - μάλλον τη μεγαλύτερη που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια. Το Samsung Galaxy S20 Ultra είναι ένα από τα πρώτα smartphone, το οποίο εξοπλίζεται με 3×3 pixel binning, που του επιτρέπει να συνδυάζει 9 πίξελ σε ένα. Έτσι ο κύριος αισθητήρας των 108MP παράγει αποτέλεσμα 12MP, κάτι που στην ουσία δημιουργεί πίξελ μεγέθους 2,4µm, που με τη σειρά τους συγκεντρώνουν πολύ περισσότερο φως από ανταγωνιστικές προτάσεις. Στη συσκευή βρίσκουμε επίσης έναν τηλεφακό 48MP, έναν ultra-wide αισθητήρα 12MP και μία κάμερα ToF.

5. Huawei Mate 30 Pro

Η πεντάδα συμπληρώνεται από την 4G έκδοση του Mate 30 Pro. Το σύστημα της κάμεράς του είναι ολόιδιο με αυτό της 5G έκδοσης αλλά τα αποτελέσματα δεν είναι τα ίδια. Οι (μικρές) διαφορές μεταξύ των δύο συσκευών υπάρχουν κυρίως λόγω του υπόλοιπου hardware και software. Ο Kirin 990 5G είναι λίγο ταχύτερος, γεγονός το οποίο επιτρέπει στο Mate 30 Pro 5G να πετυχαίνει καλύτερες επιδόσεις σε νυχτερινές λήψεις και φωτογραφίες σε zoom, κάτι που δημιουργεί το προβάδισμά του. Ακόμα και έτσι, όμως, οι ομοιότητες είναι περισσότερες από τις διαφορές και το Huawei Mate 30 Pro παραμένει και αυτό πολύ κοντά στην κορυφή του DxOMark.

Τώρα, λοιπόν, έχεις μια καλή εικόνα για το ποιοι ηγούνται της... κούρσας για το καλύτερο camera phone. Η Huawei ξεχωρίζει αλλά και οι Samsung, Xiaomi είναι πολύ ανταγωνιστικές. Αν δίνεις κι εσύ μεγάλη σημασία στις φωτογραφικές δυνατότητες ενός smartphone, έλα σε ένα κατάστημα Public ή στο public.gr για να βρεις τα καλύτερα camera phone της αγοράς!