Work from home / Το Focus Mode σε βοηθά να συγκεντρωθείς!

Περίληψη: Πώς αντιμετωπίζεις την απόσπαση προσοχής δουλεύοντας από το σπίτι; Ήρθε η ώρα να μάθεις για το Focus Mode!

Πώς «τρέχει» το δικό σου καθημερινό workflow από το σπίτι; Πώς αντιμετωπίζεις την απόσπαση της προσοχής; Ένας από τους μεγαλύτερους «ενόχους» είναι το smartphone - μόνο που τώρα έχεις ένα σημαντικό εργαλείο για να καταπολεμήσεις το πρόβλημα, αν το κινητό σου «τρέχει» Android!

Εξηγούμαστε: αν το smartphone σου βρίσκεται στην έκδοση Android 9 Pie, ή Android 10, και έχει εγκατεστημένη την εφαρμογή Digital Wellbeing, τότε μπορεί σε βοηθήσει να συγκεντρωθείς! Ένα από τα νεότερα εργαλεία του Digital Wellbeing λέγεται Focus Mode και σου δίνει τη δυνατότητα να βάλεις το κινητό σου «στον πάγο». Τι ακριβώς κάνει; Παρακάτω σου έχουμε όλες τις απαντήσεις!

Ανοίγοντας την εφαρμογή Digital Wellbeing και επιλέγοντας το Focus Mode θα αντικρίσεις μια λίστα με όλες τις εφαρμογές σου. Αν δεν βρίσκεις το Digital Wellbeing στο κινητό σου, τότε πήγαινε: Ρυθμίσεις > Digital Wellbeing & Parental Controls και ενεργοποίησε την επιλογή «Show icon in the app list». Αφού το έκανες αυτό, τώρα έχεις το εικονίδιο στη λίστα των εφαρμογών σου.

Επιστρέφουμε, λοιπόν, στη λίστα εφαρμογών που έχεις μπροστά σου, ανοίγοντας το Focus Mode. Από αυτή μπορείς να επιλέξεις τις εφαρμογές που δεν θες να σου αποσπούν την προσοχή και να τις προσθέσεις στη λίστα «αποκλεισμού». Μόλις γεμίσεις τη λίστα με τις εφαρμογές, που δεν θες να σε ενοχλούν όσο δουλεύεις, τότε ενεργοποιείς το Focus Mode.

Αν τώρα επιστρέψεις στην αρχική σου οθόνη, θα δεις ότι οι εφαρμογές που επέλεξες είναι «γκριζαρισμένες» και δεν μπορείς να τις ανοίξεις. Επιπλέον καμία από αυτές τις εφαρμογές δεν μπορεί να σου στείλει ειδοποιήσεις. Μην φοβάσαι, όμως, δεν θα χάσεις καμία από αυτές. Το σύστημα δεν εμφανίζει ειδοποιήσεις αλλά τις κρατά και τις εμφανίζει μόλις κλείσεις το Focus Mode.

Για να κάνεις τη ζωή σου ακόμα πιο εύκολη, μπορείς να ορίσεις ένα συγκεκριμένο διάστημα αυτόματης λειτουργίας του Focus Mode (κατά τη διάρκεια του ωραρίου σου για παράδειγμα), έτσι ώστε να μη χρειάζεται να το ενεργοποιείς καθημερινά. Αν πάλι προτιμάς τη χειροκίνητη ενεργοποίηση, τότε σου προτείνουμε να προσθέσεις ένα πλήκτρο άμεσης ενεργοποίησης στα quick settings του Android, για να κάνεις την όλη διαδικασία ευκολότερη.

Όταν ενεργοποιηθεί το Focus Mode, θα δεις ένα εικονίδιο στις ειδοποιήσεις σου. Κατεβάζοντας τις ειδοποιήσεις έχει την επιλογή για διάλειμμα ή απενεργοποίηση του Focus Mode. Όταν αποφασίσεις να κάνεις διάλειμμα, μπορείς να κλείσεις προσωρινά τη λειτουργία, να χρησιμοποιήσεις το κινητό σου κανονικά και έπειτα αυτό θα επιστρέψει μόνο του στο Focus Mode.

Ενεργοποίησε, λοιπόν, το Focus Mode, τώρα που δουλεύεις από το σπίτι, για να μην αφήσεις το smartphone να σου αποσπά την προσοχή. Το Instagram μπορεί να περιμένει λίγες ώρες!