YouTube Shorts: Η «απάντηση» της Google στο TikTok!

Περίληψη: Μέσα στο 2020 θα δούμε τον... αντίπαλο του TikTok από τη Google! Αυτός θα ονομάζεται Shorts και θα βρίσκεται στο YouTube app.

Μετά και τη διακοπή λειτουργίας του Google+ η Google έχει αποχωρήσει από την... πρώτη γραμμή των κοινωνικών δικτύων. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι έχει σταματήσει να ασχολείται με τον συγκεκριμένο κλάδο! Πολλά social features, όπως τα stories και τα status updates, έχουν κάνει την εμφάνισή τους σε εφαρμογές όπως το Google Photos και το YouTube.

Το YouTube μάλιστα θα γίνει η εφαρμογή που θα ενσωματώσει ένα ακόμα κοινωνικό χαρακτηριστικό. Ποιο είναι αυτό; Τα Shorts. Τι είναι τα Shorts; Ο «αντίπαλος» του TikTok! Το χαρακτηριστικό αυτό θα είναι διαθέσιμο μέσα από τη smartphone εφαρμογή του YouTube και όχι από το desktop περιβάλλον. Όπως και τα TikTok, έτσι και τα Shorts θα είναι σύντομα βίντεο, με έμφαση στην εύκολη δημιουργία και το άμεσο ανέβασμα.

Οι χρήστες, που θα θελήσουν να ανεβάσουν Shorts, θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τον μουσικό κατάλογο του YouTube Music για τα βίντεό τους. Η  τεράστια μουσική βιβλιοθήκη που έχει συγκεντρώσει η Google, έπειτα από χρόνια συνεργασίας με δισκογραφικές, ίσως δώσει ένα πλεονέκτημα στο YouTube Shorts έναντι του TikTok. Το λανσάρισμα των Shorts αναμένεται κοντά στο τέλος του 2020 χωρίς να υπάρχει ακόμα κάποια πιο συγκεκριμένη ημερομηνία.

Η κίνηση της Google είναι απολύτως λογική, αν δούμε τα δεδομένα: στο σημερινό social media τοπίο το TikTok είναι ένα από τα ταχύτερα αναπτυσσόμενα δίκτυα. Τα τελευταία δύο χρόνια η πλατφόρμα μεγάλωσε κατά 125% ενώ μόνο τον τελευταίο χρόνο η εφαρμογή είχε περισσότερα από 840 εκατομμύρια κατεβάσματα σε Play Store και App Store. Η Google μπορεί από «πρώτο χέρι» να δει τα δεδομένα του TikTok στο Android και είναι προφανές ότι αντιλαμβάνεται πως το κοινωνικό δίκτυο θα μετατραπεί σε ακόμα σημαντικότερο παίκτη μελλοντικά. Οπότε είναι λογικό να θέλει να κόψει κι αυτή ένα κομμάτι από την «πίτα» της αγοράς.

Πέρα από τις ελάχιστες πρώτες πληροφορίες για το YouTube Shorts, καμία επιπλέον λεπτομέρεια δεν έχει γίνει γνωστή. Για όλα τα νεότερα μείνε συντονισμένος στο Public Blog!