Smartwatches και fitness: ένα εργαλείο στο χέρι σου!

Περίληψη: Η έλευση της τεχνολογίας συνεχίζει και αλλάζει την ζωή μας σε όλα τα επίπεδα. Όσο...

Η έλευση της τεχνολογίας συνεχίζει και αλλάζει την ζωή μας σε όλα τα επίπεδα. Όσο τα ηλεκτρονικά μειώνονται σε μέγεθος, βλέπουμε νέες συσκευές να μπαίνουν σε όλο και περισσότερες "πτυχές" της καθημερινότητάς μας, εκτοπίζοντας παλαιότερα συστήματα. Τα τελευταία χρόνια έχουμε τον αργό αλλά σταθερό εκτοπισμό των παραδοσιακών ρολογιών από smartwatches, όπως παλαιότερα ζήσαμε τον εκτοπισμό των "απλών" κινητών τηλεφώνων από τα smartphones. Τι σου προσφέρει, όμως, ένα smartwatch και πως αυτό θα αλλάξει ακόμη και τον τρόπο που αθλείσαι;

Αισθήσεις και σώμα

Το σώμα σου είναι μια ζωντανή "μηχανή". Όπως κάθε μηχάνημα έχει παραμέτρους λειτουργίας, το ίδιο και το ανθρώπινο σώμα: πίεση, θερμοκρασία, παλμοί, είναι μερικές από τις "παραμέτρους". Αντίθετα με τις μηχανές που κατασκευάζει ο άνθρωπος, οι οποίες σχεδιάζονται με "κοντέρ", το σώμα μας δεν "σχεδιάστηκε" με τέτοιες ενδείξεις. Όμως, η επιστήμη έχει καταφέρει να σχεδιάσει αισθητήρες οι οποίοι μπορούν να ανιχνεύσουν πολλές από αυτές τις παραμέτρους. Η πρόοδος της τεχνολογίας, δε, έχει επιτρέψει τη σμίκρυνση αυτών των αισθητήρων, οι οποίοι πλέον χωράνε ακόμη και σε ένα ρολόι. Τι πιο προφανές, λοιπόν, από το να ενσωματωθούν σε ένα smartwatch, επιτρέποντας τη συνεχή παρακολούθηση του τρόπου και των παραμέτρων λειτουργίας του σώματος αυτού που το φοράει.

Προπόνηση και smartwatch

Η τεχνολογία της άθλησης δεν είναι κάτι νέο. Εδώ και δεκαετίες, η έρευνα στο ανθρώπινο σώμα έχει μελετήσει το πως αυτό λειτουργεί, ποιες είναι οι ιδανικές μέθοδοι προπόνησης, ενώ υπάρχουν και μέθοδοι αξιολόγησης του "fitness", δηλαδή της κατάστασης του σώματος. Ταυτοχρόνως, υπάρχουν και επιστημονικές τεχνικές για να υπολογιστεί το πόση ξεκούραση χρειάζεται μετά από κάθε προπόνηση, αλλά και το πόσο αποδοτική είναι η κάθε προπόνηση για τον εκάστοτε άνθρωπο. Και, μάντεψε! Οι κατασκευαστές smartwatch έχουν ενσωματώσει πολλές από αυτές τις τεχνολογίες στο software των μοντέλων τους, για να σου επιτρέψουν να φτάσεις στο μέγιστο του fitness! Εκτός των καρδιακών παλμών, το GPS παρακολουθεί τη θέση και την ταχύτητά σου, αν τρέχεις ή κάνεις ποδήλατο, ενώ υπάρχουν και μοντέλα με περισσότερες δυνατότητες, όπως αισθητήρες εφίδρωσης, πίεσης, αλλά και θερμοκρασίας, υψομέτρου, ατμοσφαιρικής πίεσης και υγρασίας.

Smart watch και smart phone

Όλα τα smartwatches έχουν τη δυνατότητα να συνδεθούν με το smartphone, επεκτείνοντας τις δυνατότητες στο άπειρο. Εκτός, όμως, από τα "αθλητικά" apps, τα οποία συνεργάζονται με το smartwatch, μέσω αυτού μπορείς να δεις ποιος σε παίρνει τηλέφωνο χωρίς να το βγάλεις από την τσέπη -- αλλά και να απαντήσεις ή να απορρίψεις την κλήση -- αλλά και να διαβάσεις εισερχόμενα μηνύματα, SMS ή από άλλες υπηρεσίες (π.χ. Skype ή Facebook), να δεις υπενθυμίσεις ή ξυπνητήρια, να δεις φωτογραφίες, να ακούσεις μουσική, ακόμη και να παίξεις παιχνίδια, όλα στην οθόνη του smartwatch σου!

Μοντέλα

Στα ράφια του κοντινότερού σου Public μπορείς να βρεις τα top smartwatches, να διαλέξεις αυτό που σου ταιριάζει και να αντικαταστήσεις το παλιομοδίτικο ρολόι, βάζοντας στο χέρι σου την αιχμή της τεχνολογίας! Εξ άλλου, είναι τόσο passé οι δείκτες και τα καντράν!Το πρώτο και, ίσως, προφανές είναι το Apple Watch στην τελευταία του έκδοση, το Series 3. Έρχεται σε δύο μεγέθη και σε πολλά χρώματα, γκρι, μαύρο αλλά και ροζ. Ενσωματωμένος διπύρηνος επεξεργαστής, GPS, πρωτοποριακό λειτουργικό σύστημα και η εγγύηση της Apple, για τους φανατικούς των iPhones και του iOS. Σε ένα άλλο επίπεδο και σε δική του κατηγορία, το fenix 5 της Garmin. Αυτό το smartwatch είναι σχεδιασμένο ειδικά για άθληση και διαθέτει ειδικές ικανότητες, όπως το να ανιχνεύσει το άθλημα που κάνεις κάθε στιγμή, να μετρήσει τις επιδόσεις σου σε αυτό, τις διαδρομές, την κλίση και την κάθετη κίνηση και πολλά άλλα! Και βέβαια, όλα τα "κομφόρ" ενός κανονικού smartwatch! Δεν πρέπει να παραλείψουμε ούτε το Samsung Gear S3 Frontier, το οποίο τρέχει το λειτουργικό Tizen της ίδιας της Samsung ενώ έχει αισθητήρες για ό,τι μπορείς να φανταστείς -- και μερικά που δε φαντάζεσαι, όπως μετρητής καφεΐνης! Τέλος, το budget μοντέλο είναι το Amazfit Pace της Xiaomi, το οποίο έχει όλες τις ικανότητες που απαιτούνται για να παρακολουθήσει την εκγύμνασή σου αλλά και τον ύπνο σου, για να σε κάνει να γυμνάζεσαι σαν πρωταθλητής!