5+1 tips για να χρησιμοποιήσουμε σωστά τα μαχαίρια κοπής

Περίληψη: Δεν υπάρχει πιο χρήσιμο εργαλείο στην κουζίνα από το μαχαίρι. Για να τα έχεις πάντα σε καλή κατάσταση και να είσαι κι εσύ πιο ασφαλής όσο τα χρησιμοποιείς, ακολούθησε τα παρακάτω tips.

Δεν υπάρχει πιο χρήσιμο εργαλείο στην κουζίνα από το μαχαίρι. Οτιδήποτε κι αν προετοιμάζεις, θα το χρειαστείς. Ανάλογα με τη χρήση υπάρχουν και διαφορετικά είδη, οπότε κάθε σπίτι έχει συνήθως αρκετά μαχαίρια. Για να τα έχεις πάντα σε καλή κατάσταση και να είσαι κι εσύ πιο ασφαλής όσο τα χρησιμοποιείς, ακολούθησε τα παρακάτω tips.

1. Μαχαίρι πάντα κοφτερό

Ένα μαχαίρι, μετά από καιρό χρήσης, μπορεί να μην κόβει το ίδιο καλά όπως όταν το είχες αγοράσει. Ένα τέτοιο μαχαίρι είναι αρκετά επικίνδυνο, καθώς μπορεί να προκαλέσει πιο σημαντικά τραύματα από ένα αντίστοιχο κοφτερό. Η χρήση ενός μαχαιριού που δεν κόβει καλά απαιτεί περισσότερη προσπάθεια και κόψιμο με ασυνήθιστο τρόπο, μιας και η κλασική κίνηση κοπής δεν δουλεύει το ίδιο καλά. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ατυχήματα, επειδή δεν κρατάς με ασφαλή τρόπο το μαχαίρι. Ένα κοφτερό μαχαίρι σου επιτρέπει να το κρατάς με μεγαλύτερη ασφάλεια και να κόβεις πιο γρήγορα. Φρόντισε λοιπόν τα μαχαίρια σου να είναι πάντα ακονισμένα.

2. Χρήση μετά το ακόνισμα

Το ακόνισμα των μαχαιριών είναι απαραίτητο όπως είδαμε, και τα μαχαίρια σου το χρειάζονται κατά καιρούς. Αφού το ολοκληρώσεις όμως, μην χρησιμοποιήσεις αμέσως το μαχαίρι. Κατά το ακόνισμα, αφαιρείς στην ουσία πολύ μικρά κομμάτια από το μέταλλο του μαχαιριού. Γι’ αυτό και δεν θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις ένα μαχαίρι αν το έχεις μόλις ακονίσει, γιατί υπάρχουν ακόμα σωματίδια επάνω σε αυτό, τα οποία φυσικά δεν θες να καταλήξουν στο φαγητό σου. Πρέπει να πλύνεις το μαχαίρι αμέσως μόλις τελειώσεις με το ακόνισμα, για να είναι ασφαλές για χρήση κατά την προετοιμασία φαγητού.

3. Σωστό πλύσιμο

Πως θα πλύνεις σωστά τα μαχαίρια σου λοιπόν; Στο χέρι και με προσοχή είναι η απάντηση, με το κλασικό σφουγγάρι πιάτων. Το πλύσιμο στο πλυντήριο πιάτων μπορεί να στραβώσει ή να αλλοιώσει το μέταλλο λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που δημιουργούνται μέσα σε αυτό. Απόφυγε επίσης να αφήνεις τα μαχαίρια για πολύ ώρα στο νεροχύτη. Τα οξέα από μερικά φαγητά μπορεί να διαβρώσουν το μέταλλο, οπότε η καλύτερη πρακτική είναι το πλύσιμο του μαχαιριού αμέσως μόλις τελειώσεις με αυτό.

4. Επιφάνεια κοπής

Η κλασική επιφάνεια κοπής ήταν πάντα το ξύλο, αλλά εδώ και χρόνια θα βρεις δίσκους κοπής τόσο από πλαστικό αλλά και από γυαλί. Σε αυτή την περίπτωση το κλασικό παραμένει η καλύτερη λύση. Μία γυάλινη επιφάνεια γλιστράει εύκολα και εισάγει αχρείαστους κινδύνους στην κουζίνα. Η πλαστική επιφάνεια μοιάζει πιο υγιεινή σε πρώτη όψη – μιας και πλένεται και στο πλυντήριο πιάτων – αλλά δεν είναι έτσι. Οι αμυχές που δημιουργούνται με τον καιρό, συγκρατούν πολύ περισσότερα μικρόβια και μικροοργανισμούς από ότι μία ξύλινη επιφάνεια. Επιπλέον, η ξύλινη επιφάνεια είναι πιο φιλική στη λάμα και έτσι θα χρειαστεί να ακονίσεις πολύ πιο αραιά τα μαχαίρια σου.

5. Τρόπος κοπής

Ένα κοφτερό μαχαίρι δεν χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για να κόψει ό,τι χρειαστεί. Κάνε απαλές κινήσεις οδηγώντας τη λάμα προς τα κάτω, ξεκινώντας από την άκρη του μαχαιριού και καταλήγοντας μέχρι και τη λαβή. Απόφυγε την σπασμωδική κίνηση πάνω-κάτω και προσπάθησε να εκτελείς μία συνεχόμενη κίνηση όπου το μαχαίρι θα ανασηκώνεται ελάχιστα από την επιφάνεια κοπής. Όσο περίεργο κι αν σου φαίνεται στην αρχή, θα το συνηθίσεις πολύ γρήγορα, κάνοντας κάθε κόψιμο πολύ πιο ασφαλές.

Bonus tip: Αποθήκευση

Οι περισσότεροι από εμάς βάζουμε τα μαχαίρια μας στο συρτάρι με τα μαχαιροπίρουνα. Για πιο ασφαλή αποθήκευσή όμως, καλό θα είναι τα μαχαίρια να τοποθετούνται σε δίκη τους θήκη, όπου μόνο η λαβή είναι εκτεθειμένη. Αυτό θα προστατέψει όχι μόνο τους ανθρώπους που βρίσκονται στην κουζίνα, αλλά και τα ίδια τα μαχαίρια, από γρατζουνιές και στρεβλώσεις.