Ψήσιμο θαλασσινών: Έξυπνα tips για τον πιο cool ψήστη της Σαρακοστής

Περίληψη: Ετοιμάζεσαι για το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας; Δες πώς θα πετύχεις το τέλειο ψήσιμο θαλασσινών με έξυπνα και εύκολα tips για το σαρακοστιανό τραπέζι!

Η αλήθεια είναι πως όταν μιλάμε για ψήσιμο στη σχάρα ο νους των περισσότερων πάει πρώτα στο κρέας. Η ψησταριά όμως είναι εκεί και για τους αγαπημένους μας θαλασσινούς μεζέδες. Τώρα που πλησιάζει η Καθαρά Δευτέρα είναι ευκαιρία για ακόμα μια μάζωξη με την παρέα, μόλις λίγες μέρες μετά το φαγοπότι της Τσικνοπέμπτης. Εμείς, δε λέμε όχι και φανταζόμαστε ούτε εσύ! Τα σαρακοστιανά στη σχάρα είναι από τα πιο εκλεκτά εδέσματα της ελληνικής κουζίνας, γεμάτα με τη μαγευτική μυρωδιά και γεύση της θάλασσας. Αν σκοπεύεις να κάνεις εσύ φέτος το σαρακοστιανό τραπέζι και σε παιδεύει το ψήσιμο των θαλασσινών, τότε συνέχισε να διαβάζεις γιατί έχουμε χρήσιμα tips και συμβουλές για κάθε επίδοξο ψύστη.

Ψήσιμο θαλασσινών: Tip #1 – Εν αρχή ην η ψησταριά!

psisimo-thalassinwn-04

Ο καλός ο ψήστης από την ψησταριά του φαίνεται. Υπάρχουν διαφόρων ειδών ψησταριές που μπορείς να επιλέξεις για το σαρακοστιανό σου barbeque, και η επιλογή εξαρτάται από το budget, τις ανάγκες σου και τις προσωπικές σου προτιμήσεις. Εσύ είσαι σεφ, εσύ επιλέγεις.

Ψησταριές κάρβουνου

Αν θέλεις να το πας παραδοσιακά, τότε μια ψησταριά κάρβουνου θα σου δώσει απίθανο άρωμα αλλά και τη χαρακτηριστική smoky γεύση στα θαλασσινά σου. Το κόστος τους είναι χαμηλό, άσε που είναι και εύκολες στη μεταφορά, σε περίπτωση που ετοιμάζεσαι να εκδράμεις με την παρέα την Καθαρά Δευτέρα. Το ψήσιμο στο κάρβουνα θέλει μια χ εμπειρία για το άναμμα και τη διατήρηση της σωστής θερμοκρασίας, όμως με καλή προετοιμασία και λίγη προσοχή δεν έχεις να φοβάσαι τίποτα!

Ψησταριές υγραερίου

Αν πάλι δε θες να περιμένεις τα κάρβουνα να ανάψουν κάθε φορά που ψήνεις και η τσίκνα σου φαίνεται κάπως ενοχλητική, τότε ρίξε μια ματιά στις ψησταριές υγραερίου. Πρακτικές όσο και βολικές, οι ψησταριές υγραερίου χρησιμοποιούνται εύκολα σε μπαλκόνια και βέραντες. Το μεγάλο τους ατού είναι πως ανάβουν σχεδόν αμέσως, ενώ το ψήσιμο σε μια τέτοια ψησταριά είναι αρκετά ευκολότερο. Η ένταση της θερμοκρασίας ελέγχεται πανεύκολα και το καθάρισμα δεν καταντάει υπόθεση για γερά νεύρα.

Ηλεκτρικές ψησταριές

Τώρα αν είσαι εντελώς αρχάριος ψήστης ή ο διαθέσιμος χώρος δεν επαρκεί για ένα παραδοσιακό ψήσιμο, όπως επιβάλει το έθιμο, υπάρχει και η επιλογή της ηλεκτρικής ψησταριάς. Μην τις βλέπεις σαν λύση ανάγκης όμως, γιατί και αυτές έχουν τα δικά τους πλεονεκτήματα. Συγκεκριμένα, ανάβουν πανεύκολα και γρήγορα και διαθέτουν ρυθμιστή για τον πλήρη έλεγχο της θερμοκρασίας και του μαγειρέματος. Ακόμα ένα θετικό είναι πως δε χρησιμοποιούν καύσιμη ύλη, γεγονός που τις καθιστά την πιο εύκολη και οικονομική επιλογή.

psisimo-thalassinwn-01

Ψήσιμο θαλασσινών: Tip #2 – Το σωστό BBQ θέλει οργάνωση

Το σωστό bbq θέλει προετοιμασία. Ξεκινώντας από το μενού, βάλε ποικιλία στο σαρακοστιανό τραπέζι ώστε όλοι οι καλεσμένοι σου να είναι ευχαριστημένοι. Χταποδάκι, καλαμαράκια, μύδια, γαρίδες και άλλα θαλασσινά παίζουν το πρώτο ρόλο. Αντί για μεγάλα ψάρια που είναι πιθανόν να σε δυσκολέψουν, επίλεξε μικρά που ψήνονται γρήγορα, όπως είναι για παράδειγμα οι σαρδέλες και οι κολιοί. Συνόδευσε τα πιάτα σου με δροσερές σαλάτες και ψητά λαχανικά, ενώ για το κλείσιμο του τραπεζιού σέρβιρε φρούτα στη σχάρα αντί για γλυκό. Δοκίμασέ το και θα δεις την απίστευτη νοστιμιά που βγάζουν. Μην ξεχάσεις και τα απαραίτητα αξεσουάρ του ψήστη, γιατί αλλιώς το πράγμα ζορίζει!

Χταποδάκι, ο καλύτερος μεζές της Καθαράς Δευτέρας!

Το ψητό χταποδάκι κοσμεί κάθε τραπέζι της Σαρακοστής που σέβεται τον εαυτό του. Όσο νόστιμο όμως γίνεται στα κάρβουνα, τόσο εύκολα μπορεί να παραψηθεί και να μεταμορφωθεί σε… λάστιχο. Δεν το λες και πολύ cool αυτό. Οπότε τι πρέπει να προσέξεις. Αρχικά φρόντισε το χταπόδι που θα ψήσεις αρκετά μεγάλο (από 1 ½ κιλό και πάνω). Όσο ψήνεται αυτό θα «μαζεύει», οπότε η ποσότητα δεν είναι σε καμία περίπτωση υπερβολική. Η φωτιά σε ψησταριά με κάρβουνο πρέπει να είναι μέτρια προς δυνατή. Έχε το νου σου στο χρόνο ψησίματος, καθώς τα πλοκάμια δε χρειάζονται συνήθως πάνω από 20 λεπτά. Σέρβιρε με ξυδάκι και λίγο ελαιόλαδο και έχεις έτοιμο ένα μεζέ μούρλια!

Γαρίδες, ο «βασιλιάς» των σαρακοστιανών!

Οι φουρνιστές γαρίδες σαγανάκι είναι από τα νοστιμότερα σαρακοστιανά εδέσματα, και αυτές όμως που ψήνονται πάνω από τα κάρβουνα δε πάνε πίσω. Όπως και τα περισσότερα θαλασσινά, έτσι και οι γαρίδες θέλουν προσοχή στο ψήσιμο για να μην σου στεγνώσουν, διαφορετικά δε θα είναι τόσο ζουμερές και απολαυστικές. Οι γαρίδες θα πρέπει να είναι μέτριες προς μεγάλες. Πρόσθεσε αλατοπίπερο και ράντισε με λίγο ελαιόλαδο προτού τις βάλεις ολόκληρες (δεν αφαιρείς τίποτα) στη σχάρα σε δυνατή φωτιά. Εδώ δε θες πολύ ώρα. Γύρω στα 3 λεπτά είναι αρκετά, ίσα ίσα να ροδίσουν και να βράσει το ζουμί τους.

psisimo-thalassinwn-02

Ποιος λέει όχι στα καλαμαράκια;

Seafood bbq χωρίς καλαμαράκια απλά δε γίνεται. Και εδώ όμως δε μπορείς να τα πετάξεις αβίαστα στη σχάρα απολαμβάνοντας το ουζάκι σου. Αν σου «αρπάξουν» τελείωσε. Προτίμησε μέτρια προς μεγάλα καλαμάρια (γύρω στα 250 γρ. το καθένα), που είναι χορταστικά και δε στεγνώνουν εύκολα. Καλό είναι να αποφύγεις τα θράψαλα που είναι πιο σκληρά και ταιριάζουν περισσότερο σε μαγειρευτά πιάτα. Τα καλαμαράκια κολλάνε εύκολα οπότε πριν τα βάλεις στη σχάρα άλειψέ τα με λίγο ελαιόλαδο. Για το ψήσιμο θα χρειαστείς γύρω στα 3-4 λεπτά από την κάθε πλευρά σε δυνατή φωτιά.

Πιάσε και μια μερίδα μύδια!

Εδώ είναι που ξεχωρίζουν οι πραγματικά cool ψήστες. Τα μύδια έχουν ορισμένες ιδιαιτερότητες αν όμως είναι φρέσκα και τα ψήσεις σωστά, τότε μιλάμε για έναν φανταστικό μεζέ. Καθάρισε προσεκτικά τα μουστάκια και αφαίρεσε με ένα βουρτσάκι τις τρίχες, ξεπλένοντας με καθαρό νερό. Τα βάζεις στη σχάρα και σε 5-10 λεπτά είναι έτοιμα. Απόφυγε το αλάτισμα γιατί το ζουμί στο κέλυφος είναι από μόνο του αρκετά αλμυρό. Εννοείται πως όσα μύδια δεν κλείνουν στο καθάρισμα ή δεν ανοίγουν στο ψήσιμο τα πετάς αμέσως. Δε θέλεις τυχόν ατυχήματα χρονιάρα μέρα.

Ψήσιμο θαλασσινών Tip #3 : Ο ιδανικός χρόνος για να πετύχεις όλα στην εντέλεια

Το υπερβολικό ψήσιμο έχει σαν αποτέλεσμα σκληρά και άνοστα θαλασσινά, και σαν ψήστης οφείλεις να το αποφύγεις πάση θυσία. Πάμε να κάνουμε ένα recap με τους προτεινόμενους χρόνους για να είσαι cool και άνετος όσο καταπιάνεσαι με το ψήσιμο.

  • Χταπόδι: 20’ στα κάρβουνα (30’ στο γκάζι) σε μέτρια προς δυνατή φωτιά
  • Γαρίδες: 3’ σε δυνατή φωτιά
  • Καλαμαράκια: 3-4’ από κάθε πλευρά (4-5’ στο γκάζι) σε δυνατή φωτιά
  • Μύδια: 5-10’ σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ανάλογα το πόσο ζουμερά τα θες
  • Σαρδέλες: 2’ από κάθε πλευρά σε μέτρια φωτιά

psisimo-thalassinwn-03

Ψήσιμο θαλασσινών: Extra tips

Η φρεσκάδα και το σωστό ψήσιμο των θαλασσινών είναι το α και το ω για να απολαύσεις ένα αξέχαστο σαρακοστιανό τραπέζι μαζί με την παρέα σου. Γιατί όμως να μην πας φέτος ένα βήμα παραπέρα; Με τις κατάλληλες μαρινάδες και καρυκεύματα μπορείς να προσθέσεις έξτρα νοστιμάδα στους εκλεκτούς σου μεζέδες. Επίλεξε απαλές και διακριτικές γεύσεις ώστε τα πιάτα σου να μη χάσουν το θαλασσινό τους χαρακτήρα. Ένα μαρινάρισμα σε λεμόνι για παράδειγμα, δίνει γεύση και ταυτόχρονα μαλακώνει τη σάρκα των θαλασσινών. Προτού πάρει η ψησταριά φωτιά, μπορείς επίσης να περάσεις τη σχάρα και τη θαλασσινά με λίγο ελαιόλαδο για να μην κολλήσουν.

Ψήσιμο θαλασσινών: Ο προορισμός (και) του ψήστη λέγεται Public!

Η Καθαρά Δευτέρα πλησιάζει και είναι ώρα να μπεις σε σαρακοστιανό mood. Το έθιμο της ημέρας θέλει τραγανή λαγάνα, πεντανόστιμη ταραμοσαλάτα, γλυκόπιοτο ουζάκι και φυσικά λαχταριστά θαλασσινά στη σχάρα. Ορίστε ρόλους και αν ο κλήρος του σεφ πέφτει σ’ εσένα, με τα παραπάνω tips είσαι έτοιμος να δημιουργήσεις την απόλυτη θαλασσινή πανδαισία. Α, μην ξεχάσεις και τον πατροπαράδοτο χαρταετό, γιατί πώς αλλιώς θα γιορτάσεις τα Κούλουμα; Για να μην τρέχεις τελευταία στιγμή, μπες στο public.gr ή πέρνα μια βόλτα από το πλησιέστερο κατάστημα Public, όπου θα βρεις τον πλήρη εξοπλισμό για ένα μοναδικό seafood barbeque που θα θυμάστε για καιρό!

Καλά ψησίματα!