October report: Home gadgets για να κάνεις το σπίτι σου smart(er)!

Περίληψη: Media players, έξυπνες πρίζες, ip κάμερες και… σκούπες – ρομπότ: όλα όσα κάνουν level up τον εξοπλισμό σου και το σπίτι σου πιο «έξυπνο» είναι εδώ!

Το Internet of Things εξαπλώνεται κάθε μέρα και περισσότερο. Μπορεί η αρχή να έγινε από τα smart τηλέφωνα, αλλά σήμερα όλο και περισσότερες συσκευές γίνονται «έξυπνες», ακόμα και οι οικιακές. Τα καλά νέα είναι πως ακόμα και οι παλιές σου συσκευές μπορούν να αποκτήσουν έξυπνες λειτουργίες με τη χρήση των σωστών gadgets. Πάμε να δούμε πώς! 

Μετά τα smartphone, η επόμενη συσκευή που έγινε smart ήταν η τηλεόραση. Οι περισσότερες τηλεοράσεις σήμερα προσφέρουν έξυπνες λειτουργίες, όπως εφαρμογές streaming, πλοήγηση στο internet και mirroring του κινητού σου. Αν δεν έχεις smart TV στο σαλόνι σου, τότε με ένα media player μπορείς πανεύκολα να κάνεις την τηλεόρασή σου έξυπνη. Με το Google Chromecast 3 θα στείλεις από το κινητό στην τηλεόραση το Netflix, το YouTube και ό,τι περιεχόμενο έχεις στο smartphone. Με το Mi TV Box S της Xiaomi δεν χρειάζεται καν κινητό, καθώς όλα γίνονται από τη συσκευή, ακόμα και αναπαραγωγή 4K περιεχομένου. Με τη δύναμη του ίντερνετ μπορεί να αποκτήσεις τον έλεγχο ακόμα και των λευκών συσκευών σου, το μόνο που χρειάζεσαι είναι μια έξυπνη πρίζα TP-Link. Με αυτή μπορείς από το κινητό να ελέγχεις πότε μια συσκευή θα έχει ρεύμα και πότε όχι. Το πακέτο 3 πριζών θα φέρει το διαδίκτυο σε όποια πρίζα του σπιτιού το χρειάζεσαι.

Τι άλλο μπορείς να ελέγξεις άραγε από το κινητό σου, τώρα που έκανες την αρχή; Αν αυτό είναι το επόμενο ερώτημά σου, η απάντηση είναι… τα φώτα! Με μια smart λάμπα μπορείς όχι απλώς να ανάβεις και να σβήνεις το φως από το κινητό, αλλά και να ρυθμίζεις το χρώμα του φωτός. Προτιμάς θερμό ή ψυχρό φως; Μήπως θες να κάνεις ατμόσφαιρα; Με την έξυπνη λάμπα της Xiaomi μπορείς να ρυθμίσεις το χρώμα που εσύ θες και με το πακέτο των 2 λαμπτήρων θα κάνεις κι άλλους χώρου να έχουν το φως που θέλεις. Η μόνη προϋπόθεση είναι να είναι η λάμπα συνδεδεμένη με το Wi-Fi. Αυτό μπορεί να μην φτάνει σε όλα τα δωμάτια καμιά φορά. Με το mesh δίκτυο που δημιουργεί το DECO M4 της TP-Link όμως, αυτό θα πάψει να είναι πρόβλημα και το Wi-Fi θα φτάνει σε κάθε γωνία του σπιτιού! 

Η τεχνολογία, εκτός από άνεση, μπορεί να σου προσφέρει και αυξημένη ασφάλεια, καθώς με μια IP Camera μπορείς να παρακολουθείς τον χώρο σου από όπου κι αν είσαι. Η Mi Home Basic σου δίνει πεντακάθαρη εικόνα 1080p. Για ακόμα μεγαλύτερη προστασία, μπορείς να βασιστείς στην Ezviz EZ360, η οποία διαθέτει περιστρεφόμενη κάμερα και υποδοχή για microSD για να αποθηκεύει ότι καταγράφει. Για το τέλος αφήσαμε ένα gadget που πραγματικά θα σου λύσει τα χέρια. Η Mi Robot Vacuum της Xiaomi είναι μια ρομποτική ηλεκτρική σκούπα, που θα σε κάνει να ξεχάσεις τι θα πει σκούπισμα. Χρησιμοποιεί αισθητήρα laser, για να χαρτογραφήσει τον χώρο σου, και όταν έρθει η ώρα της φόρτισης πηγαίνει μόνη της στη βάση. Μπορείς να την αφήσεις να κάνεις τις «βόλτες» της, όπως αυτή επιλέξει, ή μέσα από το Mi Home App μπορείς να ελέγξεις πιο αναλυτικά τη λειτουργία της.

Από την πιο μικρή μέχρι και την πιο μεγάλη συσκευή, όλες γίνονται smart! Δεν χρειάζεται, όμως, να αλλάξεις όλες σου τις συσκευές για να ζήσεις από σήμερα το IoT μέλλον. Με τα έξυπνα gadgets που θα βρεις στα καταστήματα Public και το public.gr, το σπίτι σου θα γίνει smart χωρίς να κάνεις μεγάλες αλλαγές!