Περίληψη: Γιορτινό τραπέζι χωρίς μια σούπα για ορεκτικό δε νοείται! Ο σεφ Γαβριήλ Νικολαΐδης μας ετοιμάζει μια άκρως λαχταριστή και ιδιαίτερη βελουτέ σούπα κάστανο.
16 Δεκεμβρίου , 2024 • 1 MIN READ
16 Δεκεμβρίου , 2024 • 1 MIN READ
Περίληψη: Γιορτινό τραπέζι χωρίς μια σούπα για ορεκτικό δε νοείται! Ο σεφ Γαβριήλ Νικολαΐδης μας ετοιμάζει μια άκρως λαχταριστή και ιδιαίτερη βελουτέ σούπα κάστανο.
Γεμιστή γαλοπούλα ή χοιρινό με δαμάσκηνα; Πατάτες φούρνου με δεντρολίβανο ή αρωματικό ρύζι με σταφίδες και αμύγδαλα; Μελομακάρονα και κουραμπιέδες για επιδόρπιο ή να δοκιμάσουμε ένα διαφορετικό γλυκό φέτος; Οι απόψεις για το τί θα περιλαμβάνει το χριστουγεννιάτικο (ή και πρωτοχρονιάτικο) τραπέζι διίστανται. Όμως, όλοι συμφωνούν ότι τα ορεκτικά είναι απαραίτητα! Ο σεφ Γαβριήλ Νικολαΐδης μας προτείνει μια γιορτινή εκδοχή της κλασικής σούπας που συνήθως συνοδεύει το γιορτινό τραπέζι – μια σούπα βελουτέ κάστανο, τόσο… βελούδινη και μοσχομυριστή που σίγουρα θα γίνει… regular πιάτο όλη τη χρονιά! Δες παρακάτω τη συνταγή που κάνει την προετοιμασία πανεύκολη.
500 γρ. βρασμένα και καθαρισμένα κάστανα
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 πράσα (το λευκό μέρος), ψιλοκομμένα
1 καρότο, ψιλοκομμένο
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 κουταλιά της σούπας βούτυρο
1 λίτρο ζωμός λαχανικών (ή κοτόπουλου)
200 ml κρέμα γάλακτος (προαιρετικά)
1/2 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το σερβίρισμα:
Κρουτόν
Μερικά βρασμένα κάστανα ψιλοκομμένα
Λίγες σταγόνες ελαιόλαδο ή κρέμα γάλακτος
Σοτάρουμε τα λαχανικά:
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και το βούτυρο σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, τα πράσα και το καρότο. Σοτάρουμε για 5-7 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν, αλλά να μην πάρουν χρώμα.
Προσθέτουμε τα κάστανα:
Προσθέτουμε τα βρασμένα κάστανα και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2-3 λεπτά.
Ρίχνουμε τον ζωμό:
Προσθέτουμε τον ζωμό λαχανικών ή κοτόπουλου. Αφήνουμε τη σούπα να σιγοβράσει για 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν όλα τα υλικά.
Χρησιμοποιούμε το ράβδο μπλέντερ:
Αφαιρούμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και χρησιμοποιούμε το ράβδο μπλέντερ για να πολτοποιήσουμε τη σούπα μέχρι να γίνει βελούδινη. Αν η σούπα είναι πολύ πηχτή, προσθέτουμε λίγο ακόμα ζωμό ή νερό.
Ρυθμίζουμε τη γεύση:
Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος (αν τη χρησιμοποιούμε), το μοσχοκάρυδο, το αλάτι και το πιπέρι. Ανακατεύουμε και αφήνουμε να πάρει μια βράση.
Σερβίρουμε:
Μοιράζουμε τη σούπα σε μπολ και γαρνίρουμε με κρουτόν, ψιλοκομμένα κάστανα και λίγες σταγόνες ελαιόλαδο ή κρέμα γάλακτος.
Καλά γιορτινά μαγειρέματα!