Χριστουγεννιάτικες συνταγές: Μια άκρως γιορτινή βελουτέ σούπα κάστανο!

Περίληψη: Γιορτινό τραπέζι χωρίς μια σούπα για ορεκτικό δε νοείται! Ο σεφ Γαβριήλ Νικολαΐδης μας ετοιμάζει μια άκρως λαχταριστή και ιδιαίτερη βελουτέ σούπα κάστανο.

Γεμιστή γαλοπούλα ή χοιρινό με δαμάσκηνα; Πατάτες φούρνου με δεντρολίβανο ή αρωματικό ρύζι με σταφίδες και αμύγδαλα; Μελομακάρονα και κουραμπιέδες για επιδόρπιο ή να δοκιμάσουμε ένα διαφορετικό γλυκό φέτος; Οι απόψεις για το τί θα περιλαμβάνει το χριστουγεννιάτικο (ή και πρωτοχρονιάτικο) τραπέζι διίστανται. Όμως, όλοι συμφωνούν ότι τα ορεκτικά είναι απαραίτητα! Ο σεφ Γαβριήλ Νικολαΐδης μας προτείνει μια γιορτινή εκδοχή της κλασικής σούπας που συνήθως συνοδεύει το γιορτινό τραπέζι – μια σούπα βελουτέ κάστανο, τόσο… βελούδινη και μοσχομυριστή που σίγουρα θα γίνει… regular πιάτο όλη τη χρονιά! Δες παρακάτω τη συνταγή που κάνει την προετοιμασία πανεύκολη.

Υλικά (για 4 μερίδες)

500 γρ. βρασμένα και καθαρισμένα κάστανα
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 πράσα (το λευκό μέρος), ψιλοκομμένα
1 καρότο, ψιλοκομμένο
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 κουταλιά της σούπας βούτυρο
1 λίτρο ζωμός λαχανικών (ή κοτόπουλου)
200 ml κρέμα γάλακτος (προαιρετικά)
1/2 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το σερβίρισμα:

Κρουτόν
Μερικά βρασμένα κάστανα ψιλοκομμένα
Λίγες σταγόνες ελαιόλαδο ή κρέμα γάλακτος

xmas-recipes-chestnut-soup-01

Εκτέλεση

Σοτάρουμε τα λαχανικά:
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και το βούτυρο σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, τα πράσα και το καρότο. Σοτάρουμε για 5-7 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν, αλλά να μην πάρουν χρώμα.

Προσθέτουμε τα κάστανα:
Προσθέτουμε τα βρασμένα κάστανα και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2-3 λεπτά.

Ρίχνουμε τον ζωμό:
Προσθέτουμε τον ζωμό λαχανικών ή κοτόπουλου. Αφήνουμε τη σούπα να σιγοβράσει για 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν όλα τα υλικά.

Χρησιμοποιούμε το ράβδο μπλέντερ:
Αφαιρούμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και χρησιμοποιούμε το ράβδο μπλέντερ για να πολτοποιήσουμε τη σούπα μέχρι να γίνει βελούδινη. Αν η σούπα είναι πολύ πηχτή, προσθέτουμε λίγο ακόμα ζωμό ή νερό.

Ρυθμίζουμε τη γεύση:
Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος (αν τη χρησιμοποιούμε), το μοσχοκάρυδο, το αλάτι και το πιπέρι. Ανακατεύουμε και αφήνουμε να πάρει μια βράση.

Σερβίρουμε:
Μοιράζουμε τη σούπα σε μπολ και γαρνίρουμε με κρουτόν, ψιλοκομμένα κάστανα και λίγες σταγόνες ελαιόλαδο ή κρέμα γάλακτος.

Καλά γιορτινά μαγειρέματα!