Stephen Hawking: ο σύγχρονος Αϊνστάιν επέστρεψε στ'αστέρια

Περίληψη: Ο τελευταίος "μεγάλος" των φυσικών, ίσως ο τελευταίος "μύθος" της επιστήμης, ο Stephen Hawking, απεβίωσε...

Ο τελευταίος "μεγάλος" των φυσικών, ίσως ο τελευταίος "μύθος" της επιστήμης, ο Stephen Hawking, απεβίωσε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, 14 Μαρτίου, ήσυχα στον ύπνο του, σε ηλικία 76 ετών. Ο διάσημος φυσικός, γνωστός σε όλη την υφήλιο από την "ηλεκτρονική" του φωνή και το αναπηρικό του αμαξίδιο, ήταν γνωστός για τις θεωρίες του πάνω στη Σχετικότητα και τις Μαύρες Τρύπες, ενώ έγραψε πολλά βιβλία εκλαϊκευμένης επιστήμης, με πιο γνωστό και δημοφιλές το "Χρονικό του Χρόνου". Τα παιδιά του Stephen Hawking, η Lucy, ο Robert και ο Tim, σε μια λιτή ανακοίνωση δήλωσαν: “Λυπόμαστε βαθύτατα για την απώλεια του αγαπημένου μας πατέρα. Ήταν ένας μεγάλος επιστήμονας και ξεχωριστός άνθρωπος, του οποίου το έργο και η κληρονομιά θα ζει για πολλά χρόνια. Το κουράγιο και η επιμονή του, μαζί με την ευφυία του και το χιούμορ του, ενέπνευσαν πολλούς ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Κάποτε είπε: ‘Δεν θα ήταν σωστό σύμπαν, αν δεν ήταν το σπίτι για τους ανθρώπους που αγαπάς.’ Θα μας λείπει για πάντα.„ Η φήμη του Hawking οικοδομήθηκε τις δεκαετίες του '70 και του '80. όταν χρησιμοποίησε τα μαθηματικά των μαύρων τρυπών για να περιγράψει το ίδιο το σύμπαν!Ο μύθος του Hawking, όμως, σχηματίστηκε περισσότερο από την εικόνα του καθηλωμένου στο αναπηρικό αμαξίδιο, ανήμπορου να κινηθεί και να μιλήσει, ιδιοφυούς επιστήμονα, "φυλακισμένου" για πάντα στο ίδιο του το σώμα, με τη μοναδική διέξοδο για τον υπέρλαμπρο νου του, τη φυσική και τα μαθηματικά του απώτατου σύμπαντος.
Κοιτάξτε στα αστέρια και όχι στα πόδια σας. Προσπαθήστε να κατανοήσετε τι βλέπετε και αναρωτηθείτε τι υπάρχει στο σύμπαν. Να είστε περίεργοι. Stephen Hawking (1942 – 2018)
Παρ' ότι η ευφυία του ήταν τεράστια, σε καμμία περίπτωση δεν ήταν ο "στεγνός" και "ξύλινος" επιστήμονας, όπως πολλοί άλλοι συνάδελφοί του. Ο Hawking διέθετε μια καυστική και ασυμβίβαστη αίσθηση του χιούμορ, κάτι που είχε φανεί από την εποχή που ήταν υποψήφιος διδάκτορας στην Οξφόρδη, τη δεκαετία του '60. Μάλιστα, έχει εμφανιστεί πολλές φορές στην δημοφιλή κωμική σειρά "The Big Bang Theory", όπου υποδυόταν τον εαυτό του, ενώ πιο παλιά είχε παίξει και σε επεισόδιο του Star Trek: The Next Generation, σε μια σκηνή όπου έπαιζε πόκερ με τον Νεύτωνα και τον Αϊνστάιν!Εκτός από τα πάμπολλα papers και τις επιστημονικές του δημοσιεύσεις, έχει γράψει και πολλά βιβλία εκλαϊκευμένης επιστήμης. Εκτός από το best seller "A brief history of time", έχει γράψει και άλλα, όπως το "A Briefer History of Time", μια ακόμη πιο 'απλουστευμένη' παραλλαγή του πρώτου, το "Black Holes and Baby Universes (and other essays)", μια συλλογή κειμένων και δοκιμίων του μεγάλου επιστήμονα. Στο "The Universe in a Nutshell" φέρνει στο προσκήνιο τις πιο πρόσφατες εξελίξεις στην κοσμολογία, ενώ στο "My Brief History", μια μίνι αυτοβιογραφία στην οποία περιγράφει όλη του την πορεία από το μεταπολεμικό Λονδίνο μέχρι την διεθνή αναγνώριση. Το "The Origin of (almost) Everything" που προλογίζει, εξετάζει όλα τα συναρπαστικά φαινόμενα, από το Big Bang και τη 'σκοτεινή ενέργεια' μέχρι τους δεινόσαυρους, τα ρολόγια και το πως ο άνθρωπος κατέκτησε το διάστημα. Στο "On the Shoulders of Giants" ο Hawking χρησιμοποιεί τα πρωτότυπα papers επιστημόνων που άλλαξαν το ρου της επιστήμης, από τον Αϊνστάιν και τον Νεύτωνα μέχρι τον Κοπέρνικο, τον Γαλιλαίο και τον Κέπλερ. Στο "God Created the Integers" παρουσιάζει τα πιο αγαπημένα του θεωρήματα των μαθηματικών, μαζί με μια μίνι βιογραφία του μαθηματικού που το ανακάλυψε, από τον Ευκλείδη μέχρι τον Riemann και τον Turing. Τέλος, το "The Grand Design" ασχολείται με την προέλευση του σύμπαντος, το από που ξεκίνησε και το γιατί είμαστε εδώ. [gallery link="file" columns="4" size="full" ids="58160,58159,58158,58161"] Κλείνοντας, θα πρέπει να αναφέρουμε και μερικές συμπτώσεις από τη ζωή του μεγάλου φυσικού. Γεννήθηκε στις 8 Ιανουαρίου του 1942, ακριβώς στην επέτειο των 300 ετών από τον θάνατο του Γαλιλαίου. Σήμερα, την ημέρα του θανάτου του, είναι η 139η επέτειος της γέννησης του Αϊνστάιν! Επίσης, σήμερα, 14 Μαρτίου, είναι η (ανεπίσημη) ημέρα του π, του αριθμού 3,1415926535… που χαρακτηρίζει το λόγο της περιφέρειας ενός κύκλου προς τη διάμετρό του. Ο Hawking κατείχε την Λουκεσιανή Έδρα Μαθηματικών στο πανεπιστήμιο του Cambridge, έδρα που κατείχαν, πριν από αυτόν, μεταξύ άλλων, ο Ισαάκ Νεύτων, ο Paul Dirac, ο Charles Babbage και ο George Gabriel Stokes.Είναι σίγουρο πως οι γενιές του μέλλοντος θα θυμούνται τον καθηγητή Hawking με όσο σεβασμό και δέος θυμόμαστε και τον Αϊνστάιν, τον Νεύτωνα ή τον Αρχιμήδη.