Stephen Hawking: ένας χρόνος χωρίς τον σύγχρονο Αϊνστάιν

Περίληψη: Επαναστατικές επιστημονικές θεωρίες, διαρκής αναζήτηση της εξέλιξης και της γνώσης, αταλάντευτη θέληση για εξερεύνηση του...

Επαναστατικές επιστημονικές θεωρίες, διαρκής αναζήτηση της εξέλιξης και της γνώσης, αταλάντευτη θέληση για εξερεύνηση του κόσμου και του σύμπαντος.

Αυτά είναι μόνο μερικά από τα χαρακτηριστικά του σπουδαίου βρετανού θεωρητικού φυσικού Stephen Hawking, που έφυγε σαν σήμερα από τη ζωή, στις 14 Μαρτίου του 2018, σε ηλικία 76 ετών.

Ο Stephen Hawking γεννήθηκε στις 8 Ιανουαρίου του 1942. Έλαβε υποτροφία για να σπουδάσει στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης το 1959, ενώ τρία χρόνια αργότερα μεταπήδησε στο πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ για να κάνει έρευνα στο πεδίο της κοσμολογίας.

Διαγνώστηκε με τη νόσο του κινητικού νευρώνα σε ηλικία 21 ετών το 1963 με τους γιατρούς να εκτιμούν τότε ότι δεν θα ζήσει για περισσότερα από 2-3 χρόνια. Ο ίδιος είχε παραδεχθεί με χιούμορ στο BBC ότι «ποτέ του δεν περίμενε πως θα έφτανε τα 75».

Τις τελευταίες πέντε δεκαετίες της ζωής του, ο Stephen βρέθηκε καθηλωμένος σε μηχανοκίνητο αναπηρικό καροτσάκι, ενώ το 1985 έχασε την ικανότητα ομιλίας και επικοινωνούσε μέσω ενός συστήματος παραγωγής ομιλίας με τη βοήθεια υπολογιστή.

Έγραψε πολλά βιβλία εκλαϊκευμένης επιστήμης, με πιο γνωστό και δημοφιλές το «Α Brief History of Time», γνωστό στα ελληνικά ως «Χρονικό του Χρόνου», το πιο «λαμπερό αστέρι της σύγχρονης κοσμολογίας», σύμφωμα με τον Guardian, που διαβάστηκε και συνεχίζεται να διαβάζεται από απλούς αναγνώστες χωρίς εξειδίκευση στη φυσική.

Τελευταίο βιβλίο του διακεκριμένου επιστήμονα αποτέλεσε το «Brief Answers to the Big Questions», που κυκλοφόρησε μετά τον θάνατό του, τον Οκτώβριο του 2018, και αναμένεται να κυκλοφορήσει στα ελληνικά μέσα στον Μάρτιο με τίτλο «Σύντομες απαντήσεις στα μεγάλα ερωτήματα». Οι απαρχές του ανθρώπινου είδους, η ζωή σε άλλους πλανήτες, η επιβίωσή μας στη Γη, το μέλλον του σύμπαντος, οι πιθανότητες του να εξαπλωθούμε πέρα από το Ηλιακό Σύστημα, είναι μερικά μόνο από τα θέματα που ο ίδιος θίγει μέσα σε αυτό.

Εκτός από τα παραπάνω, έγραψε κι άλλα βιβλία εκλαϊκευμένης επιστήμης, όπως το «A Briefer History of Time», μια ακόμη πιο «απλουστευμένη» παραλλαγή του πρώτου και το «Black Holes and Baby Universes (and other essays)», μια συλλογή κειμένων και δοκιμίων του. Στο «The Universe in a Nutshell» φέρνει στο προσκήνιο τις πιο πρόσφατες εξελίξεις στην κοσμολογία, ενώ το «My Brief History» είναι μία μίνι αυτοβιογραφία στην οποία περιγράφει όλη του την πορεία από το μεταπολεμικό Λονδίνο μέχρι την διεθνή αναγνώριση. Στο «On the Shoulders of Giants», ο Hawking χρησιμοποιεί τα πρωτότυπα papers επιστημόνων που άλλαξαν το ρου της επιστήμης, από τον Αϊνστάιν και τον Νεύτωνα μέχρι τον Κοπέρνικο, τον Γαλιλαίο και τον Κέπλερ. Στο «God Created the Integers» παρουσιάζει τα πιο αγαπημένα του θεωρήματα των μαθηματικών, μαζί με μια μίνι βιογραφία του μαθηματικού που το ανακάλυψε, από τον Ευκλείδη μέχρι τον Riemann και τον Turing. Τέλος, το «The Grand Design» ασχολείται με την προέλευση του σύμπαντος, το από που ξεκίνησε και το γιατί είμαστε εδώ.

Αν και δεν πρόλαβε να πάρει το Νόμπελ, είχε τιμηθεί με πολλά άλλα σημαντικά βραβεία ('Αλμπερτ Αϊνστάιν, Βολφ, Κόπλεϊ κ.α.). Επίσης του άρεσε να βάζει επιστημονικά στοιχήματα με άλλους φυσικούς, αν και συνήθως τα έχανε, όπως, για παράδειγμα, το 2012 που έχασε 100 δολάρια, επειδή είχε στοιχηματίσει ότι ποτέ δεν θα ανακαλυπτόταν το μποζόνιο του Χιγκς,το οποίο βρέθηκε στο CERN λίγο αργότερα!

Παρέμεινε ως το τέλος της ζωής του ενεργός πολίτης με οξυμένες κοινωνικές ευαισθησίες, προειδοποιώντας μάλιστα κατ’ επανάληψη για τους κινδύνους της τεχνητής νοημοσύνης. Επίσης υποστήριξε θερμά την αποίκηση άλλων πλανητών ως διέξοδο σωτηρίας της ανθρωπότητας σε περίπτωση που η Γη καταστραφεί από ένα πόλεμο, πτώση αστεροειδούς ή κάποιο άλλο λόγο.

Κλείνοντας, αξίζει να αναφέρουμε και μερικές συμπτώσεις από τη ζωή του μεγάλου φυσικού. Γεννήθηκε στις 8 Ιανουαρίου του 1942, ακριβώς στην επέτειο των 300 ετών από τον θάνατο του Γαλιλαίου. Σήμερα, ένα χρόνο από τον θάνατό του, είναι η 140η επέτειος της γέννησης του Αϊνστάιν! Επίσης, σήμερα, 14 Μαρτίου, είναι η (ανεπίσημη) ημέρα του π, του αριθμού 3,1415926535… που χαρακτηρίζει το λόγο της περιφέρειας ενός κύκλου προς τη διάμετρό του. Ο Hawking κατείχε την Λουκεσιανή Έδρα Μαθηματικών στο πανεπιστήμιο του Cambridge, έδρα που κατείχαν, πριν από αυτόν, μεταξύ άλλων, ο Ισαάκ Νεύτων, ο Paul Dirac, ο Charles Babbage και ο George Gabriel Stokes.

Βρείτε όλα τα παραπάνω βιβλία σε ένα κατάστημα Public και στο public.gr!