Street Photography: γίνε φωτογράφος των δρόμων!

Περίληψη: Η πιο "περίεργη" κατηγορία φωτογραφίας, είναι σίγουρα η φωτογραφία "δρόμου" -- αγγλιστί "street photography". Πολύ...

Η πιο "περίεργη" κατηγορία φωτογραφίας, είναι σίγουρα η φωτογραφία "δρόμου" -- αγγλιστί "street photography". Πολύ απλά, είναι η κατηγορία αυτή όπου ο φωτογράφος παίρνει τη μηχανή του υπό μάλης και βγαίνει στους δρόμους, φωτογραφίζοντας ό,τι του κινεί την προσοχή. Γιατί "περίεργη" όμως; Αν διαβάσεις οδηγούς, guides ή how-tos περί του street photography, θα καταλάβεις σχεδόν αμέσως: για κάποιους είναι "το πιο εύκολο είδος φωτογραφίας", ενώ για άλλους είναι "από τα πιο δύσκολα". Η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση. Συνέχισε να διαβάζεις, για να μάθεις ακριβώς τι είναι το street photography, πως μπορείς να γίνεις μαίτρ του είδους αλλά και τι εξοπλισμό χρειάζεσαι! [gallery link="file" columns="2" size="full" ids="50575,50576"]

Street Photography: τι είναι;

Με απλά λόγια, είναι το να καταγράφεις την κοινωνία και την καθημερινότητα. Δεν είναι απαραίτητο να είσαι, ντε και καλά, σε κάποιο δρόμο, και σίγουρα δεν περιορίζεται στο να φωτογραφίζεις κτήρια, στάσεις λεωφορείων, την άσφαλτο, πεζοδρόμια ή στάσεις του μετρό και τρόλλεϊ. Κατά βάσιν, δεν είναι αυτό. Το street photography "ζωντανεύει" όταν περιέχει το ανθρώπινο "στοιχείο". Η ύπαρξη ανθρώπων στο πλάνο, οι οποίοι απλά... ζουν τις ζωές τους, περπατούν, κάθονται, καπνίζουν, γελάνε, μιλάνε, σκέφτονται.Το επόμενο ερώτημα είναι: θα πρέπει να είναι εντελώς "αυθόρμητη" η λήψη, ή ημι-στημένη; Απάντηση σε αυτό το ερώτημα δεν υπάρχει. Υπάρχουν διάσημες φωτογραφίες από κορυφαίους φωτογράφους, οι οποίες είναι "σχεδόν" στημένες, υπό την έννοια πως οι άνθρωποι που συμμετέχουν σε αυτές, γνωρίζουν την ύπαρξη του φακού και το ότι τους φωτογραφίζουν, ενώ σε άλλες, οι άνθρωποι αγνοούν παντελώς το φακό. Το πιο σημαντικό στο street photography, λοιπόν, είναι η φωτογραφία να καταγράφει (ή να προκαλεί) το συναίσθημα, τον άνθρωπο και... να έχει ψυχή.

Πώς γίνεται;

Η πιο πετυχημένη συνταγή για το street photography, είναι... βγάλε, βγάλε και... ξαναβγάλε! Αν νομίζεις πως θα τραβήξεις μία φωτογραφία και τέρμα, κάνεις πολύ μεγάλο λάθος. Για κάθε θέμα και κάθε "κάδρο", θα πρέπει να πάρεις τουλάχιστον 10 λήψεις -- ακόμη και 20 ή και 30, αν θες να είσαι σίγουρος -- και από αυτές να διαλέξεις την καλύτερη.Το street photography χαρακτηρίζεται από την τυχαιότητα: ένα περαστικό αυτοκίνητο, ένας βιαστικός περαστικός, μια φευγαλέα αντανάκλαση, η σκιά ενός σύννεφου, όλα συντείνουν στη σύνθεση. Και μη βιαστείς να απορρίψεις ένα καρέ, επειδή υπάρχει κάτι από τα προαναφερθέντα! Όσο εύκολα μπορεί κάτι τυχαίο να χαλάσει τη σύνθεση του καρέ, άλλο τόσο μπορεί και να το κάνει... αριστούργημα!

Τι χρειάζεται;

Όπως είχε πει ο γνωστός φωτογράφος Chase Jarvis, "η καλύτερη κάμερα είναι αυτή που έχεις μαζί σου". Πολύ μεγαλύτερη σημασία έχει η ίδια η φωτογραφία, παρά το αν έχει τραβηχτεί με smartphone ή με Hasselblad. Διαλέγοντας, λοιπόν, την φωτογραφική μηχανή που θα πάρεις, για να παραφράσουμε τον Jarvis, η καλύτερη κάμερα (για να αγοράσεις) είναι αυτή που προτίθεσαι να κουβαλάς πάντα μαζί σου.Ας δούμε μερικά μοντέλα:Canon EOS M10: το μικρό μοντέλο της Canon σε mirrorless ψηφιακή, αισθητήρα στα 18 megapixels, μικρό μέγεθος, ενώ έρχεται σε kit με ευρυγώνιο φακό 15-45 για άψογες πανοραμικές λήψεις.Canon EOS M5: η μεγαλύτερη mirrorless της Canon, με χαρακτηριστικά αντίστοιχα μεγάλων DSLR, η M5 δίνει τις δυνατότητες που ικανοποιούν ακόμη και τους πιο απαιτητικούς φωτογράφους.Canon EOS 1300D: η εισαγωγική DSLR της Canon, θα σου μάθει τα μυστικά της φωτογραφίας, ενώ στο kit περιλαμβάνεται ευρυγώνιος φακός 18-55 της Canon και tele 70-300 της Sigma, καλύπτοντας τόσο την "ευρυγώνια" περιοχή, όσο και την zoom!Canon EOS 6D: δεν είναι μηχανή, είναι όπλο! Η DSLR της Canon διαθέτει αισθητήρα full-frame για άψογες λήψεις ακόμη και σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, ενώ τα χαρακτηριστικά της μηχανής είναι, απλά, κορυφαία! Ο φακός 24-105 του kit καλύπτει μια ευρεία περιοχή και θα σου επιτρέψει να εκμεταλλευτείς τα χαρακτηριστικά της ονειρικής 6D στο έπακρο. [gallery link="none" columns="4" size="full" ids="50552,50550,50551,50553"] Το μόνο που απομένει, αφού διαλέξεις την κάμερα που σου ταιριάζει, είναι να... πάρεις τους δρόμους! Και μη ντραπείς να βγάλεις τη μηχανή σου και να αρχίσεις να παράγεις τέχνη! Θυμήσου: όλα είναι στο μάτι!