Τα 10 apps που δεν θες με τίποτα στο κινητό σου!

Περίληψη: Η μεγαλύτερη δύναμη των σημερινών smartphones, όσο κι αν αυτό ακούγεται περίεργο, δεν είναι το...

Η μεγαλύτερη δύναμη των σημερινών smartphones, όσο κι αν αυτό ακούγεται περίεργο, δεν είναι το ίδιο το λειτουργικό σύστημα -- είτε αυτό είναι Android είτε iOS -- αλλά τα χιλιάδες apps. Αν το καλοσκεφτείς, τον περισσότερο χρόνο στο smartphone σου δεν τον περνάς στις... ρυθμίσεις, ούτε στέλνοντας SMS ή μιλώντας, αλλά σε apps όπως το Facebook, το Instagram, παίζοντας παιχνίδια και ακούγοντας μουσική. Γνωστός είναι, επίσης, και πολύ συνηθισμένος, και ο "πυρετός" των apps. Για σκέψου... πόσες φορές έχεις μπει στο app store της Google για να βρεις... κάτι, χωρίς να ξέρεις από πριν τι θα είναι αυτό; Πόσες φορές έχεις αναρωτηθεί "τι άλλο μπορώ να βάλω;" και, ακόμη πιο συχνά, πόσες φορές δεν έχεις κατεβάσει 5-6 διαφορετικά apps για το ίδιο πράγμα; Κι όμως... ο κόσμος των apps δεν είναι αγγελικά πλασμένος. Πολλά apps δεν κάνουν αυτό το οποίο διαφημίζουν, πολλά είναι εκείνα που σε βομβαρδίζουν με διαφημίσεις, ενώ υπάρχουν και οι... λύκοι, με αμφίεση προβάτου, οι οποίοι έχουν ως στόχο να υποκλέψουν -- εμμέσως ή αμέσως -- τα πολύτιμά σου προσωπικά δεδομένα. Ας δούμε, όμως, το top-10 των apps που δεν θες στο κινητό σου.

Music Player

Προφανώς, είναι ένα app που παίζει μουσική που έχεις αποθηκευμένη στο κινητό σου. Όμως, θα σε βομβαρδίσει με διαφημίσεις. Κι όμως, δεν είναι αυτό το μεγαλύτερο πρόβλημα. Κατά τη λειτουργία του, θα σου "φάει" τη μπαταρία και θα "ρημάξει" τα megabytes της σύνδεσης, αν δεν έχεις συνδεθεί με Wi-Fi. Απόφυγέ το και απλά χρησιμοποίησε το Google Play Music που έρχεται προεγκατεστημένο.

DU Battery Saver & Fast Charge

Υποτίθεται πως θα αυξήσει το χρόνο της μπαταρίας σου και θα τη φορτίσει πιο γρήγορα. Επίσης, το έχουν κατεβάσει εκατομμύρια χρήστες και του έχουν δώσει πολλά αστέρια. Και όλοι αυτοί κάνουν λάθος! Για αρχή, κανένα app δεν μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που φορτίζει το κινητό σου. Επίσης, είναι γεμάτο διαφημίσεις και θα τις δεις ακόμη και στην οθόνη κλειδώματος αλλά και στα notifications. Τέλος, τα γραφήματα και οι μπάρες που σου δείχνει, είναι εντελώς ψεύτικα. Αν θες να δεις όντως στατιστικά, βάλε το GSam Battery Monitor.

Clean Master

Θεωρητικά θα σου "καθαρίσει" το smartphone, θα αυξήσει την ταχύτητά του και θα "βελτιστοποιήσει" τη λειτουργία του. Η εταιρία που το φτιάχνει, η Cheetah, είναι διαβόητη για τις διαφημίσεις, το bloatware και τις ενοχλητικές ειδοποιήσεις που βάζει. Έπειτα, το συγκεκριμένο app δεν κάνει τίποτε χρήσιμο, μιας και το ίδιο το Android έχει υποδομές για όλα αυτά και το "καθάρισμα" της RAM δεν πρόκειται να επιταχύνει τη λειτουργία του κινητού αλλά να το επιβραδύνει!

CLEAN it

Ακόμη ένα "καθαριστήρι" που είναι ιδιαιτέρως δημοφιλές στο app store. Όπως είπαμε λίγο πιο πάνω, το Android είναι, πλέον, αυτοκαθαριζόμενο! Το να καθαρίσεις την cache θα κάνει το κινητό σου πιο αργό καθώς την ξαναφτιάχνει, ενώ το καθάρισμα της RAM απλά τρώει μπαταρία χωρίς λόγο. Να το ξαναπούμε: η RAM καταναλώνει την ίδια ενέργεια, είτε είναι άδεια είτε γεμάτη!

QuickPic

Το app αυτό ήταν κάποτε ένα από τα καλύτερα για να οργανώνεις και να βλέπεις φωτογραφίες. Απλό και λειτουργικό με συχνές ενημερώσεις και λίγα bugs. Δυστυχώς, αγοράστηκε από την Cheetah, την οποία αναφέραμε και πιο πριν. Σχεδόν αμέσως, η εταιρία άρχισε να ανεβάζει τα δεδομένα των χρηστών στους servers της! Χρησιμοποίησε κάποιο άλλο app, όπως το Piktures, ή απλά το app που έρχεται προεγκατεστημένο!

ES File Explorer

Ακόμη ένα app που ήταν πασίγνωστο και πολύ καλό πριν λίγο καιρό, το οποίο σου επιτρέπει να διαχειριστείς τα αρχεία στο κινητό σου. Εδώ και καιρό, το app έχει γεμίσει bloatware και διαφημίσεις και σε ενοχλεί συνεχώς με "προτάσεις" για να εγκαταστήσεις άλλα apps. Μάλιστα, τις ειδοποιήσεις αυτές δε μπορείς να τις κλείσεις! Αντί αυτού, δοκίμασε το File Explorer ή τον OI File Manager.

Photo Collage

Ένα από τα apps που δημιουργούν ενδιαφέροντα κολάζ από τις φωτογραφίες που έχεις στο κινητό σου. Το πρόβλημά του, απλά, είναι οι άπειρες διαφημίσεις, οι οποίες μπαίνουν και στην οθόνη κλειδώματος! Μάλιστα, είδαμε και διαφήμιση του "DU Quick Charge" εκεί! Εκτός του ότι υπάρχει αντίστοιχο app από το Instagram, υπάρχουν πολλά και καλύτερα apps για αυτή τη δουλειά, όπως το Snapseed.

UC Browser

Ένας εναλλακτικός browser, ο οποίος είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στην Κίνα και την Ινδία, και ο οποίος διαθέτει "fast mode" για να γλυτώνεις megabytes. Το θέμα είναι πως, ενώ όντως συμπιέζει τις σελίδες που βλέπεις, παρακολουθεί κάθε σου κίνηση και μάλιστα στέλνει όλα τα προσωπικά σου δεδομένα, την ακριβή σου τοποθεσία και το IMEI της συσκευής σου σε διαφημιστικές εταιρίες της Ασίας! Απλά χρησιμοποίησε το Chrome ή τον Firefox, ενώ αν έχεις μεγάλες ανησυχίες για την ασφάλεια, βάλε το Lightning!

Dolphin

Ακόμη ένας εναλλακτικός browser, που διαθέτει ad-blocker, υποστηρίζει βίντεο HTML 5 και είναι ιδιαιτέρως δημοφιλής. Όπως και ο προηγούμενος, και ο Dolphin είναι ένας "σπιούνος" στο κινητό σου. Παρακολουθεί τα πάντα, και μάλιστα αποθηκεύει ακόμη και το τι έκανες σε incognito mode! Τι να βάλεις; Τα είπαμε και πριν: Chrome, Firefox ή Lightning!

Όλα τα antivirus!

Υπάρχουν άπειρα, για κάθε γούστο και κάθε ιδιοτροπία, από τα πασίγνωστα μέχρι και antiviruses που δεν έχεις ξανακούσει. Το βασικό τους πρόβλημα είναι πως... είναι περιττά! Δεν πρόκειται -- τουλάχιστον αυτά από γνωστές εταιρίες -- να κάνουν κάτι κακό, απλά, αν δεν εγκαθιστάς apps από "περίεργες" πηγές και εμπιστεύεσαι μόνο το Google Play Store, δεν θα τα χρειαστείς. Αν έχεις κι εσύ εμπειρία από κάποιο app που έβγαλες κακήν-κακώς, γράψε το στα σχόλια!