Τα δωρεάν events της εβδομάδας: Με άρωμα ευρωπαϊκό

Περίληψη: Σε λίγες μέρες είναι η Ημέρα της Ευρώπης και έτσι τις επόμενες μέρες θα διεξαχθούν πολλές δωρεάν εκδηλώσεις που μπορείς να παρακολουθήσεις.

Κάθε εβδομάδα στο Public Blog θα βλέπουμε μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις που μπορείς να παρακολουθήσεις εντελώς δωρεάν. Ξεκινάμε με την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου 2022, όπου κυριαρχούν τα events για την Ημέρα της Ευρώπης. Η ημέρα αυτή είναι την ερχόμενη Δευτέρα, στις 9 Μαΐου, αλλά οι δραστηριότητες ξεκινούν νωρίτερα. Ας δούμε λοιπόν μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα, δωρεάν events στα οποία μπορείς να παρευρεθείς τις επόμενες μέρες.

Δωρεάν events για την Ημέρα της Ευρώπης

Ένα από τα επίκεντρα των εκδηλώσεων για την Ημέρα της Ευρώπης είναι η Ελευσίνα. Το 2023 η ιστορική πόλη θα είναι η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης και έτσι ο φετινός εορτασμός για την Ημέρα της Ευρώπης περνάει και από εκεί. Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 7 Μαΐου, ξεκινώντας από τις 13:00 με περίπατο της πόλης, και θα ολοκληρωθούν με το closing party στις 22:30. Η συμμετοχή στις δράσεις είναι δωρεάν αλλά, όπως επισημαίνεται και στο επίσημο site της εκδήλωσης, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Αναλυτικά, το πρόγραμμα των εκδηλώσεων στην Ελευσίνα για την Ημέρα της Ευρώπης περιλαμβάνει:

  • Περίπατο στην πόλη της Ελευσίνας
  • Παράλληλες συζητήσεις μεταξύ νέων 16-30 ετών πάνω στα θέματα των βιώσιμων πόλεων, της μετανάστευσης, του πολιτισμού, της καινοτομίας και της δημοκρατίας
  • Κεντρική συζήτηση με Ευρωβουλευτές, καλλιτέχνες και άλλες προσωπικότητες από τις 16:00 έως τις 17:30, στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ελευσίνας – Δυτικής Ελλάδας ΕΚΕΔΑ
  • Εγκαίνια έκθεσης ζωγραφικής με διακριθέντα έργα νεαρών καλλιτεχνών σε πρόσφατο διαγωνισμό, που διοργάνωσε το Γραφείο του ΕΚ στην Ελλάδα σε συνεργασία με την Παιδική Πινακοθήκη Ελλάδας
  • Πρώτη προβολή του μονόλεπτου animation movie που διακρίθηκε σε διαγωνισμό, που διοργάνωσε το Γραφείο του ΕΚ στην Ελλάδα σε συνεργασία με το Animasyros
  • Προβολή της ταινίας υποψήφιας για το Βραβείο Κοινού LUX 2022
  • Closing party

Οι εκδηλώσεις για την Ημέρα της Ευρώπης συνεχίζονται την Κυριακή 8 Μαΐου. Αυτή τη φορά μεταφέρονται στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο Ζάππειο. Τα events ξεκινούν στις 12:00 και θα ολοκληρωθούν στις 20:00. Παράλληλα με τις κύριες δράσεις της ημέρας, θα υπάρχει και το Kids Corner με εκδηλώσεις για παιδιά. Ανακάλυψε το πλήρες πρόγραμμα της ημέρας εδώ.

Βιβλία για την Ημέρα της Ευρώπης

Η Ημέρας της Ευρώπης είναι μία γιορτή της ειρήνης και της ενότητας στην Ευρώπη. Η 9η Μαΐου, όμως, μας υπενθυμίζει και την ιστορία της ηπείρου, η οποία δεν ήταν πάντα τόσο αρμονική όσο είναι σήμερα. Για την Ημέρας της Ευρώπης λοιπόν, αξίζει να κάνουμε μία αναδρομή στην ιστορία της Ευρώπης μέσα από τα βιβλία. Μέσα από το «A Short History of Europe» θα γνωρίσεις τα σημαντικότερα σημεία της τεράστιας ιστορίας της ηπείρου, από την αρχαία Ελλάδα και τη Ρώμη μέχρι το σήμερα. Με έμφαση στην πολιτική, αλλά και εστιάζοντας στις σημαντικότερες προσωπικότητες ανά τους αιώνες, αποτελεί έναν χρήσιμο οδηγό ιστορίας της Ευρώπης.

Αν σε ενδιαφέρει να εμβαθύνεις στη σύγχρονη ιστορία της ηπείρου, τότε πρέπει να διαβάσεις το «Postwar», το οποίο μιλά για την ιστορία της μεταπολεμικής Ευρώπης, από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου μέχρι τις μέρες μας. Στο ίδιο περίπου χρονικό διάστημα εστιάζει και το «Σκοτεινός αιώνας». Ο 20ος αιώνας, από το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου μέχρι τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία τη δεκαετία του 1990 είναι το διάστημα στο οποίο εστιάζει. Το έργο του Mark Mazower παρουσιάζει με εμφατικό τρόπο το πόσο εύθραυστη είναι η δημοκρατία και υποστηρίζει πως η δημοκρατία στην Ευρώπη είναι μόνο ένα από τα πιθανά σενάρια για την εξέλιξη της ιστορίας.

«Η ιδέα της Ευρώπης» είναι ένα ακόμα βιβλίο που πρέπει να μελετήσεις. Είναι έργο του George Steiner στο οποίο ο συγγραφέας μιλά για το μέλλον της ηπείρου. Συγκεκριμένα, τον ενδιαφέρει η απάντηση στο αν η Ευρώπη βρίσκεται σε παρακμή και αν οι μέρες της δόξας της έχουν πια περάσει. Επιχειρηματολογεί πως «Είναι ζωτικής σημασίας για την Ευρώπη να διατρανώσει ορισμένες εξάρσεις της ψυχής, τις οποίες ο εξαμερικανισμός του πλανήτη ―με όλα του τα πλούτη και όλη του την απλοχεριά― έχει ρίξει στο σκοτάδι, ορισμένα ιδανικά συνδεόμενα με τη σχόλη, την ιδιωτικότητα, τον αναρχικό ατομικισμό, τα οποία σχεδόν πνίγονται μέσα στην επιδεικτική κατανάλωση και την ομοιομορφία του αμερικανικού μοντέλου.» Τέλος, σου προτείνουμε το βιβλίο «Εάν αυτό είναι ο άνθρωπος», στο οποίο παρουσιάζεται ένα «κεφάλαιο» από μία από τις σκοτεινότερες ημέρες της Ευρώπης. Πρόκειται για τα απομνημονεύματα του Ιταλού Primo Levi από το στρατόπεδο συγκέντρωσης του Auschwitz κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Μείνε συντονισμένος στο Public Blog για να μαθαίνεις πάντα τις σημαντικότερες εκδηλώσεις κάθε εβδομάδας.