Τα δωρεάν events της εβδομάδας: Μοναδικές εκθέσεις και παραστάσεις

Περίληψη: Οι δωρεάν πολιτιστικές εκδηλώσεις για το Μάιο συνεχίζονται. Μάθε τα δωρεάν events που πρέπει να έχεις υπόψη για την επόμενή σου έξοδο.

Τώρα που ο καιρός προσφέρεται για βόλτες και μικρές εξορμήσεις, είναι μια καλή ευκαιρία για να εντάξεις στην έξοδό σου ξεχωριστές πολιτιστικές εκδηλώσεις και μάλιστα με ελεύθερη είσοδο. Είτε σου αρέσουν οι εκθέσεις, είτε τα μουσεία είτε οι live εμφανίσεις, σίγουρα θα βρεις κάτι που να ταιριάζει σε εσένα και την παρέα σου. Ανακάλυψε τώρα τις δωρεάν εκδηλώσεις που ξεχωρίζουν αυτή την εβδομάδα και απόλαυσε μοναδικά πολιτιστικά δρώμενα για μικρούς και μεγάλους. Για όλα τα υπόλοιπα events (συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, κινηματογραφικές προβολές κ.α.) μπορείς φυσικά να επισκεφθείς το Public Tickets.

Δωρεάν εκδηλώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Ξεκινάμε με την έκθεση “The Two Met” που διεξάγεται στην Γκαλερί της Ελληνοαμερικανική Ένωση (Μασσαλίας 22). Ο James W. Lane και η Σοφία Ντούμα-Lane ξανασυστήνονται στο ελληνικό κοινό παρουσιάζοντας μια εντυπωσιακή ομαδική έκθεση εικαστικών με έργα που διατρέχουν τρεις γενιές καλλιτεχνών. Ανάμεσα στα εκθέματα περιλαμβάνονται video, animations, φωτογραφίες, εικαστικά έργα με παραδοσιακά μέσα, σχέδια, χαρακτικά και 3D ψηφιακές εικόνες. Η έκθεση ξεκίνησε στις 11 Μαΐου και θα «τρέξει» έως τις 11 Ιουνίου (Δευτέρα – Παρασκευή: 12:00 – 20:00, Σάββατο: 10:00 – 14:00)

Για τους λάτρεις των εικαστικών τεχνών, το Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή (Ερατοσθένους 13) γιορτάζει την Τετάρτη 18/5 τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων και υποδέχεται με ελεύθερη είσοδο όλους τους επισκέπτες. Από τις 10:00 μέχρι τις 20:00 μπορείς να θαυμάσεις τη μοναδική συλλογή έργων τέχνης του ιδρύματος, η οποία περιλαμβάνει σπάνια έργα από τους εμβληματικότερους καλλιτέχνες του 19ου και 20ου αιώνα.

Το Σάββατο 21/5 είναι αφιερωμένο στους μικρούς μας φίλους. Για έβδομη συνεχή χρονιά η σειρά κινηματογραφικών προβολών “Park your Cinema Kids” του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος επιστρέφει, με τη μουσική σε πρώτο πλάνο. Το Σάββατο, παιδιά και γονείς θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν το βραβευμένο animated musical “Sing”. Μέσα από 65 πασίγνωστα τραγούδια της pop, η ταινία του Garth Jennings, διδάσκει και συγκινεί κάνοντας τα παιδιά να αγαπήσουν τη μουσική. Η ταινία θα προβληθεί μεταγλωττισμένη στα ελληνικά με τις φωνές των Θέμη Γεωργαντά, Γιάννη Χατζηγεωργίου, Ντένη Μακρή και Τζωρτζίνας Λιώση.

dwrean-events-01

Στα Πανοραμικά Σκαλιά του Κέντρου Πολιτισμού φιλοξενείται επίσης η ενότητα συναυλιών “Music Escapades”, η οποία είναι αφιερωμένη στις πιο σύγχρονες τάσεις της ελληνικής εναλλακτικής σκηνής. Την Κυριακή 22/5, η Μαρία Παπαγεωργίου, θα εγκαινιάσει το συναυλιακό πρόγραμμα του ΚΠΙΣΝ για το φετινό καλοκαίρι, ερμηνεύοντας αγαπημένα έργα της ίδιας αλλά και άλλων νέων καλλιτεχνών. Να σημειώσουμε εδώ πως μέχρι τις 31/5 μπορείς να συμμετάσχεις στις δωρεάν ξεναγήσεις του ΚΠΙΣΝ, και να περιηγηθείς στους πανέμορφους χώρους του πρωτοποριακού κτιριακού συγκροτήματος.

Από την Αθήνα μεταφερόμαστε στη Θεσσαλονίκη και την έκθεση «BioMuse | Από τα θραύσματα των οστών στις ιστορίες των ανθρώπων». Η περιοδική έκθεση που πραγματοποιείται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (Μανόλη Ανδρόνικου 6), «αφηγείται» τις ιστορίες ανθρώπων που έζησαν στην Ελλάδα τα τελευταία 11.000 χρόνια, αξιοποιώντας τις δυνατότητες της τεχνολογίας. Η έκθεση περιλαμβάνει ατομικές βιογραφίες, διαδραστική εφαρμογή σε επαυξημένη πραγματικότητα και οπτικοακουστική παραγωγή. Η έκθεση λειτουργεί καθημερινά από τις 9 Απριλίου και θα συνεχιστεί έως τις 15 Ιουλίου, ενώ την Κυριακή 22/5 στις 12:00 θα πραγματοποιηθεί θεματική ξενάγηση.

Μια ακόμα ενδιαφέρουσα πρόταση για τους φίλους της ιστορίας είναι η έκθεση «Φιλελληνισμοί, 1780-1860» στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού (Λεωφόρος Στρατού 2). Η έκθεση φέρνει στο προσκήνιο άγνωστες πτυχές της Ελληνικής Επανάστασης και του κινήματος του φιλελληνισμού μέσα από λογοτεχνικά κείμενα, σχεδιαστικές αποδόσεις ανθρώπων, μουσικά κομμάτια και αντικείμενα εφαρμοσμένης τέχνης. Παράλληλα η έκθεση διερευνά τους τρόπους με τους οποίους οι φιλέλληνες είδαν τη σύγχρονη Ελλάδα και το πώς καθόρισαν την πολιτισμική νεοελληνική ταυτότητα.

Αν βρίσκεσαι στη Θεσσαλονίκη, έχεις την ευκαιρία έως την Παρασκευή 20/5 να επισκεφθείς δωρεάν την ομαδική έκθεση φωτογραφίας “Face to Face”. H έκθεση που φιλοξενεί η σχολή φωτογραφίας “Stereosis” (Ζεύξιδος 3) αναδεικνύει την αφηγηματική δύναμη της φωτογραφίας στο πλαίσιο των σύγχρονων πολιτικών και κοινωνικών εξελίξεων. Στην έκθεση συμμετέχουν αναγνωρισμένοι Έλληνες φωτορεπόρτερ όπως ο Αλέξανδρος Αβραμίδης, ο Αλέξανδρος Μιχαηλίδης, ο Άγγελος Ζυμάρας, και ο Δημήτρης Τοσίδης.

dwrean-events-02

Δωρεάν events και στην υπόλοιπη Ελλάδα

Kατηφορίζουμε προς την Πάτρα για τη συναρπαστική μουσική παράσταση «Σιωπή, ο βασιλιάς ακούει». Το «μικρό μιούζικαλ» του Νίκου Κυπουργού και Θωμά Μοσχόπουλου έχει αναδειχθεί σε ένα από τα δημοφιλέστερα έργα του σύγχρονου ελληνικού μουσικού θεάτρου, έχοντας κερδίσει κριτικούς και θεατές. Με άπλετο χιούμορ και δεξιοτεχνική σκηνοθεσία, το «Σιωπή, ο βασιλιάς ακούει» εισάγει μικρούς και μεγάλους στον κόσμο της μουσικής γραφής, στηλιτεύοντας τα κακώς κείμενα του χώρου της μουσικής δημιουργίας. Η παράσταση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 19/5 στο Δημοτικό Θέατρο Απόλλων.

Τέλος, για τους κατοίκους της Λάρισας, έχουμε την παρουσίαση των βιβλίων της Ζέτας Δούκα «Έλλα και Άλλυ: Είσαι δυνατή» και «Είσαι φίλη μου».  Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 17/5 και ώρα 18:30 στο Public Λάρισας (Κούμα 6).  Η συγγραφέας θα συνομιλήσει με εκπαιδευτικούς και δημοσιογράφους για τα νέα της βιβλία, τα οποία πραγματεύονται τη δύναμη της φιλίας, τη γυναικεία υποστήριξη και την αποδοχή της διαφορετικότητας.

Για ακόμα περισσότερες επιλογές σε εκδηλώσεις και πολιτιστικά δρώμενα μπορείς να επισκεφθείς το Public Tickets, και να κλείσεις θέση για όλα τα μεγάλα events του φετινού καλοκαιριού.