Τα δωρεάν events της εβδομάδας: Ημέρες γεμάτες μουσική!

Περίληψη: Έχεις όρεξη για jazz ή για έκθεση ζωγραφικής; Ό,τι κι αν έχεις στο μυαλό σου υπάρχουν πολλά δωρεάν events αυτή την εβδομάδα που φιλοξενούν αυτό που ψάχνεις!

Μπορεί ο Μάιος να τελειώνει, αλλά τα events δεν τελειώνουν ποτέ! Το αντίθετο μάλιστα – οι επιλογές εκδηλώσεων που μπορείς να παρακολουθήσεις πολλαπλασιάζονται. Σε αυτό βοηθάει και ο καιρός, ο οποίος μας «αναγκάζει» να βγούμε έξω. Μάλιστα, πολλές από τις πιο ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις της εβδομάδας είναι εντελώς δωρεάν! Και αυτή την εβδομάδα λοιπόν, συγκεντρώσαμε σε ένα άρθρο τα πιο ενδιαφέροντα δωρεάν events που εντοπίσαμε. Για όλα τα άλλα υπάρχει το Public Tickets! Αυτή την εβδομάδα θα την περάσουμε με πολύ μουσική όπως θα δεις και παρακάτω!

Το 21ο Athens Jazz ξεκίνησε

Από τη Δευτέρα 23 Μαΐου μέχρι την Κυριακή 29 Μαΐου, στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, η jazz μουσική μπαίνει στο προσκήνιο καθώς διεξάγεται το 21ο Athens Jazz. Αυτός είναι ο μακροβιότερος μουσικός θεσμός της πόλης και φέτος το θέμα του είναι “Women in Jazz”. Στόχος της διοργάνωσης είναι να αναδείξει το ζήτημα της γυναικείας εκπροσώπησης στη μουσική και στη jazz ειδικότερα. Στα πλαίσια αυτά, το φετινό lineup είναι πολύ ξεχωριστό. Στη σκηνή της Τεχνόπολης θα ανέβουν 21 καλλιτέχνιδες, all-female bands και σχήματα με front women. Καλλιτέχνιδες από όλο τον κόσμο θα προβάλουν τις μουσικές δημιουργίες τους, αλλά και τις ιστορίες των γυναικών στη μουσική. Το 21ο Jazz Athens ανοίγει με τη Χριστίνα Ψύχα στην κεντρική σκηνή στις 21:00. Αναλυτικά το πρόγραμμα του φεστιβάλ μπορείς να το βρεις εδώ.

Το Athens Jazz 2022 δεν συμβαίνει μόνο στην κεντρική σκηνή της Τεχνόπολης όμως. Τις ημέρες του φεστιβάλ θα τρέχουν πολλές παράλληλες δράσεις. Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ θα βρεις στην Τεχνόπολη τη νομαδική αγορά Meet Market και την έκθεση φωτογραφίας της ομάδας METApolis. Επίσης, στην αίθουσα Νέων Φούρνων οι φωτογράφοι Θράσος Ειρήνης, Σπύρος Βαγγελάκης και Κώστας Μπρουμάς παρουσιάζουν κομμάτι του έργου τους σχετικό με τις γυναίκες. Μία ακόμα δράση που δεν πρέπει να χάσεις είναι το πάρτι που θα διοργανωθεί στο Gazarte την Πέμπτη 26 Μαΐου. Την Παρασκευή 27 Μαΐου, στο INNOVATHENS, θα διεξαχθεί ημερίδα με θέμα Women in Jazz. Μέσα από δύο πάνελ, σπουδαίες γυναίκες μουσικοί συζητούν για την ισορροπία των φύλων στη μουσική.

Jazz δεν παίζει μόνο στην Αθήνα όμως. Από την Πέμπτη 26 Μαΐου μέχρι την Κυριακή 29 Μαΐου η jazz ακούγεται δυνατά και στην Πρέβεζα. Για ακόμα μία χρονιά, 20η για την ακρίβεια, το Preveza Jazz Festival είναι εδώ! 4 μέρες γεμάτες μουσική από Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες με θέα τον Αμβρακικό μας ακούγονται σαν μία εξαιρετική ιδέα. Οπότε αν βρεθείς στην Ήπειρο αυτές τις μέρες είναι ευκαιρία να επισκεφθείς το Preveza Jazz Festival.

Δωρεάν εκθέσεις και φεστιβάλ στην Αθήνα

Φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Με αφορμή την μαύρη αυτή σελίδας της ιστορίας του ελληνισμού «τρέχουν» φέτος πολλές δράσεις στην πόλη. Μία από αυτές είναι και η έκθεση «Θυμάμαι το '22», η οποία πραγματοποιείται στα πλαίσια του προγράμματος «Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία» του Δήμου Αθηναίων και θα την βρεις στην Τεχνόπολη. Οι πύλες της άνοιξαν στις 18 Μαΐου και η εκδήλωση απευθύνεται σε μαθητές και εκπαιδευτικούς. Αν είσαι εκπαιδευτικός, δήλωσε συμμετοχή για να επισκεφθείς με τα παιδιά την έκθεση ιστορικής σημασίας, η οποία θα «τρέχει» μέχρι τις 15 Οκτωβρίου. Αν δεν είσαι εκπαιδευτικός μην νομίζεις πως σε ξεχάσαμε. Υπάρχουν κι άλλες δωρεάν εκθέσεις στην Αθήνα τις οποίες μπορούν όλοι να επισκεφθούν. Στον Ελληνογαλλικό Σύνδεσμο, για παράδειγμα, από τις 23 μέχρι τις 28 Μαΐου φιλοξενείται η έκθεση ζωγραφικής “Body & Soul of Marina Korelli”.

Μία διαφορετική πρόταση για αυτή την εβδομάδα είναι το 1ο Φεστιβάλ Φιλοσοφίας που διοργανώνει το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος. Αυτό θα πραγματοποιηθεί 27-28 Μαΐου στους Κήπους της Γαλλικής Σχολής Αθηνών και έχει θέμα «Οι μεταμορφώσεις της αγάπης». To θέμα θα εξερευνηθεί με τη συνδρομή Γάλλων και Ελλήνων στοχαστών, πανεπιστημιακών, καλλιτεχνών και εκπροσώπων των γαλλικών και ελληνικών μέσων ενημέρωσης. Οι εναλλακτικές μας προτάσεις συνεχίζονται με το Athens Digital Arts Festival. Φέτος θα είναι η 18η χρονιά διεξαγωγής του φεστιβάλ και το θέμα του είναι “FutuRetro”. Η εκδήλωση ξεκινά στις 25 Μαΐου και θα διαρκέσει μέχρι τις 29 Μαΐου. Στέγη της η Πλατεία Κοτζιά και συγκεκριμένα το κτιριακό συγκρότημα πρώην notoshome. Το φεστιβάλ θα είναι και φέτος υβριδικό, καθώς θα διεξαχθεί και online.

Περισσότερη μουσική στο ΚΠΙΣΝ

Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος βρίσκεται σταθερά μεταξύ των προτάσεων μας για events καθώς συνέχεια φιλοξενεί ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις. Η εβδομάδα αυτή δεν αποτελεί εξαίρεση με το ΚΠΙΣΝ να υποδέχεται ξανά το Φεστιβάλ Generations. To Σαββατοκύριακο 28-29 Μαΐου από τις 11:00 το πρωί το ΚΠΙΣΝ γεμίζει με μουσική και δραστηριότητες που φέρνουν πιο κοντά τις γενιές.

Αυτές ήταν οι δωρεάν εκδηλώσεις που ξεχωρίσαμε για αυτή την εβδομάδα. Για ακόμα περισσότερες προτάσεις κάθε εβδομάδα μείνε συντονισμένος στο Public Blog!