Δωρεάν events της εβδομάδας: Οι καλές τέχνες σε πρώτο πλάνο

Περίληψη: Και αυτή η εβδομάδα είναι γεμάτη από εντυπωσιακές εκδηλώσεις με τις καλές τέχνες να έχουν την τιμητική τους. Ανακάλυψε τώρα δωρεάν events για όλα τα γούστα!

Ήρθε η ώρα για τα δωρεάν events της εβδομάδας. Όπως κάθε εβδομάδα έτσι και σήμερα, συγκεντρώσαμε για σένα άκρως ενδιαφέρουσες πολιτιστικές εκδηλώσεις για να απολαύσεις δωρεάν μαζί με την παρέα σου. Μπορεί να μεσολάβησε το τριήμερο, όπως είμαστε σίγουροι πως έχεις ακόμα δυνάμεις για πολιτιστικές περιηγήσεις μετά την καθιερωμένη βουτιά στην παραλία. Για όλα τα υπόλοιπα, ο προορισμός είναι ένας και λέγεται Public Tickets! Και μην ξεχάσεις πως όλο το φετινό καλοκαίρι θα τρέχουν special διαγωνισμοί με τους τυχερούς να κερδίζουν προσκλήσεις για όλα τα μεγάλα events!

Ξεκινάμε τις προτάσεις μας για τα δωρεάν events αυτής της εβδομάδας, με την ομαδική έκθεση ζωγραφικής «Σύγχρονοι Έλληνες Ζωγράφοι». Η γκαλερί Artshot-Sophia Gaitani από σήμερα (14/6) έως και τις 2 Ιουλίου θα φιλοξενήσει έργα από τους σπουδαιότερους σύγχρονους εικαστικούς. Με μια βόλτα στο κέντρο της Αθήνας, μπορείς να πάρεις μια γεύση από την ξεχωριστή τεχνοτροπία και θεματολογία του κάθε καλλιτέχνη, και γιατί όχι, να λατρέψεις και εσύ την τέχνη της ζωγραφικής.

Αν πάλι είσαι φίλος της φωτογραφίας, η «Έκθεση Βραβευμένων Φωτογράφων Athens Photo World 2021» θα σε ανταμείψει και με το παραπάνω. Μέχρι την Κυριακή (19/6) μπορείς να θαυμάσεις από κοντά το έργο των βραβευμένων φωτορεπόρτερ Δημήτρη Τοσίδη και Darrin Zammit Lupi. Την περσινή χρονιά ο Δημήτρης Τοσίδης απέσπασε το Βραβείο «Athens Photo World 2021» για τη θεματική «Διάβα, νομαδικός ποιμαντισμός στην ορεινή Βόρεια Ελλάδα». Ο Darrin Zammit Lupi κέρδισε το βραβείο φωτοδημοσιογραφίας «Yannis Behrakis 2021» για τη δουλειά του με τίτλο «Η πρώτη φωτογραφία που τράβηξα την κόρη μου, και η τελευταία». Μέσα από το φακό, ο γεννημένος στη Μάλτα φωτογράφος συγκινεί αποτυπώνοντας τη μάχη της κόρης του με τον καρκίνο.

Από τα δωρεάν events της εβδομάδας ξεχωρίζει η πολυαναμενόμενη δεύτερη φάση του ευρωπαϊκού προγράμματος «An Ideal City» με τίτλο «Re-enactment/MicroDances Athens». Την Παρασκευή (17/6), θα παρουσιαστούν στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών οκτώ εντυπωσιακές χορογραφίες με θέμα το χορό ως τέχνη και τη σχέση του με τον αστικό ιστό των πόλεων. Τις χορογραφίες τoυ «Re-enactment/MicroDances Athens» υπογράφουν αναγνωρισμένοι Έλληνες χορογράφοι και χορευτές, με τη συμμετοχή σπουδαστών της Ανώτερης Επαγγελματικής Σχολής Χορού.

Μιας και μιλάμε για εκθέσεις ένα από τα δωρεάν πολιτιστικά δρώμενα που οφείλεις να έχεις στα… ραντάρ σου είναι η έκθεση «Dream On». Σε συνεργασία με τη Βουλή των Ελλήνων, ο οργανισμός ΝΕΟΝ συγκεντρώνει στο χώρο του πρώην Δημοσίου Καπνεργοστασίου, 18 μεγάλης κλίμακας εγκαταστάσεις από διεθνούς φήμης Έλληνες και ξένους δημιουργούς. Τα έργα προέρχονται από τη Συλλογή Δ. Δασκαλόπουλου, ενώ είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζονται στην Ελλάδα. Η έκθεση «Dream On» ξεκίνησε την προηγούμενη Τετάρτη, και θα τρέξει έως τις 27 Νοεμβρίου.

Αυτή την εβδομάδα δεν έχουμε μόνο εντυπωσιακές εκθέσεις αλλά και κορυφαία φεστιβάλ. Το Athens Open Air Film Festival είναι εδώ και αυτή τη χρονιά για να μας προσφέρει μοναδικές συγκινήσεις από το χώρο της έβδομης τέχνης. Ο αγαπημένος κινηματογραφικός θεσμός κάνει πρεμιέρα σήμερα Τρίτη (14/6) στο Θέατρο Αττικού Άλσους «Κατίνα Παξινού» με την ταινία «Η χαμένη κόρη» της Maggie Gyllenhaal. Μάλιστα, η προβολή της ταινίας θα γίνει παρουσία της ίδιας της σκηνοθέτιδος, και του γνωστού ηθοποιού Peter Saarsgaard. Αν προτιμάς κάτι πιο light, την Παρασκευή (17/6) θα προβληθεί το διάσημο road comedy του Stephan Elliott, «Οι περιπέτειες της Πρισίλα, Βασίλισσας της Ερήμου».

Στο πλαίσιο του 14ο Ιβηροαμερικανικού Φεστιβάλ ΛΕΑ, οι φανατικοί της ισπανόφωνης λογοτεχνίας μπορούν να γνωρίσουν από κοντά την Ισπανίδα συγγραφέα Marina Perezagua. Με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου της «Έξι τρόποι για να πεθάνεις στο Τέξας»,την Τετάρτη 15/06 η Marina Perezagua θα βρεθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων του Public Συντάγματος. Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό και η συγγραφέας θα υπογράψει αντίτυπα του βιβλίου της.

dwrean-events-01

Προτάσεις με άρωμα τέχνης και εκτός Αθηνών

Αν αυτές τις μέρες σε πετυχαίνουμε στη Θεσσαλονίκη, μην αγχώνεσαι. Και στη συμπρωτεύουσα έχουμε εξίσου καλές επιλογές σε πολιτιστικές εκδηλώσεις για χαλάρωση και ψυχαγωγία. Το βράδυ της Πέμπτης (16/9) το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης διοργανώνει συναυλία αφιερωμένη στη χορωδιακή μουσική. Στη συναυλία θα συμμετάσχει το φωνητικό και οργανικό σύνολο του τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Αυτή την εβδομάδα ξεκινούν επίσης δύο ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες ομαδικές εκθέσεις. Σήμερα (14/6) ανοίγει η έκθεση σύγχρονης τέχνης «Αριθμός Φορτηγού Μητρώου». Στον πολυχώρο «Ορατός» νέοι καλλιτέχνες θα προσεγγίσουν με τις δημιουργίες τους τον αντίκτυπο των κοινωνικών και οικονομικών φαινομένων στον ψυχισμό του ανθρώπου του 21ου αιώνα. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 25/6.

Από την Πέμπτη (16/6) οι μαθητές του εργαστηρίου εικαστικών και εφαρμοσμένων τεχνών «Χρωστήρας» θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν την δουλειά τους στο κοινό, καθώς κάνουν τα πρώτα τους βήματα στο χώρο της εικαστικής δημιουργίας. Στην έκθεση «Χρωστήρας Art» η οποία θα διεξαχθεί έως τις 25/6 στη Myro Gallery, οι φίλοι της τέχνης θα έρθουν σε επαφή με τα έργα από τα τμήματα ζωγραφικής ενηλίκων, ζωγραφικής εφήβων, παιδικής ζωγραφικής, χαρακτικής και αγιογραφίας.

Αφήνουμε τη Θεσσαλονίκη για την όμορφη Πάτρα, όπου το αποψινό βράδυ ο Δημοτικός Κινητός Κινηματογράφος ξεκινά άλλο ένα συναρπαστικό ταξίδι στο σινεμά του κόσμου. Ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Πατρέων για άλλη μια χρονιά πραγματοποιεί θερινές κινηματογραφικές προβολές, φέρνοντας βραβευμένες ταινίες στις γειτονιές της πόλης. Από το φετινό πρόγραμμα προβολών, ξεχωρίζει «Το τέρας» του μοναδικού Ρομπέρτο Μπενίνι, και η «Πολεμίστρια» του Ολλανδού Johan Timmers.

Κλείνουμε τις προτάσεις μας για τα δωρεάν events της εβδομάδας με το εικαστικό project «Inside the Myth – Στα χνάρια του Μύθου». Πρόκειται για μία πρωτοποριακή σύμπραξη Ελλήνων και Ιταλών καλλιτεχνών στην πόλη της Λάρισας με θέμα τον Πηνειό. Η καλλιτεχνική πρωτοβουλία περιλαμβάνει περισσότερα από 50 έργα τέχνης, 2 τοιχογραφίες, μια εγκατάσταση στο ποτάμι και μια υπαίθρια γκαλερί, και θα παραμείνει ανοιχτή έως το τέλος του καλοκαιριού.

Για ακόμα περισσότερες προτάσεις σε δωρεάν εκδηλώσεις κάθε εβδομάδα μείνε συντονισμένος στο Public Blog!