Δωρεάν events: Ακρόπολη με πανσέληνο, και πολλή τέχνη!

Περίληψη: Περάσαμε και τον Δεκαπενταύγουστο, αλλά το καλοκαίρι δεν έχει τελειώσει. Ούτε βέβαια και τα events που μπορείς να δεις… και μάλιστα δωρεάν!

Η Δευτέρα είναι πάντα μια δύσκολη μέρα, ειδικά όταν ακολουθεί… τετραήμερο δεκαπενταύγουστου. Μη σε πιάνει το summertime sadness, όμως, ακόμα έχουμε μπόλικο καλοκαίρι μπροστά μας, στάνταρ πολλές μέρες με πολλή ζέστη, και πολλά σαββατοκύριακα για εξορμήσεις. Έχουμε, όμως, και πολλά events για να γεμίσεις τα ζεστά απογεύματα και βράδια της εβδομάδας που μόλις ξεκίνησε. Έχουμε βρει, λοιπόν, μπόλικα events που μπορείς να δεις δωρεάν, για εσένα που είσαι ακόμα εδώ, κι αυτό το καλοκαίρι! Για να δούμε τι θα δούμε…

Έχει πανσέληνο απόψε κι είν' ωραία

Ω ναι! Απόψε είναι η μοναδική πανσέληνος του Αυγούστου, και μάλιστα υπερπανσέληνος! Έχεις μοναδική ευκαιρία να την… εκτοξεύσεις (τη βραδιά, όχι την πανσέληνο) στο Μουσείο της Ακρόπολης, με μια συναυλία από το ιστορικό σχήμα της Μπάντας της Πολεμικής Αεροπορίας, ενώ το ίδιο το μουσείο και το εστιατόριο θα είναι ανοικτά και το βράδυ, μέχρι τα μεσάνυχτα. Πανσέληνος και Ακρόπολη, γιατί δεν υπάρχει τίποτε καλύτερο για σήμερα το βράδυ.

Τέχνες, εικαστικά και… μεταπολίτευση

Το 2024 έχει ανακηρυχθεί «Έτος Λόρδου Βύρωνα και Φιλελληνισμού», σε περίπτωση που δεν το ξέρεις. Και στην επέτειο των 200 ετών από τον θάνατο του μεγάλου φιλέλληνα Λόρδου Βύρωνα, το φουαγιέ του Αμφιθεάτρου του Πολεμικού Μουσείου θα φιλοξενεί ένα πολυσχιδές εικαστικό αφιέρωμα στον ίδιο τον Βύρωνα και την αγάπη του για την Ελλάδα και την ίδια την ελευθερία.

Πάμε σε ένα διαφορετικό θέμα και την εμβληματική έκθεση που συνδιοργανώνουν η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, και η ΕΡΤ, για την επέτειο των 50 ετών Μεταπολίτευσης. Η έκθεση με τίτλο «Τομή '74. Από τη Δικτατορία στη Δημοκρατία» παρουσιάζει μοναδικά τεκμήρια και οπτικοακουστικό υλικό που αφορούν την περίοδο της δικτατορίας, τον αντιδικτατορικό αγώνα, αλλά και τον πρώτο χρόνο της μεταπολίτευσης και την περίοδο μέχρι και τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του '80.

Φεύγουμε από την Αθήνα και πάμε στα Χανιά, εκεί που το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων διοργανώνει μια μοναδική έκθεση! Οι επίσημες αφίσες από τις παραστάσεις της Λυρικής Σκηνής εκτίθενται σε μια εκπληκτική συλλογή με τα έργα των Γιάννη και Μενέλαου Κουρούδη, φέρνοντας συγκεντρωμένες 30 αφίσες που δημιουργήθηκαν ειδικά για κάθε έργο.

Κάνοντας ένα άλμα στο Αιγαίο, βρισκόμαστε στην Πάρο και στην Μάρπησσα, εκεί που για τρεις μέρες βρίσκουμε μια άλλη έκθεση, το «Στοιχεία Αχάλαστα», μια έκθεση που φέρνει τις προαιώνιες δυνάμεις του ανθρώπινου πολιτισμού: αέρας, γη, νερό, φωτιά! Από το νερό, την προαιώνια πηγή ζωής, στη γη, τη μητέρα όλων των πλασμάτων, τον αέρα, την βασική τροφή, μα και τη φωτιά, την πηγή της ενέργειας που αποτέλεσε την αρχή του πολιτισμού!

Ιστορίες στο πανί

Συνεχίζουμε με θερινό σινεμά και κλασσικές ταινίες στην ταράτσα του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης! Την Πέμπτη έχουμε μια μοναδική προβολή, το εκπληκτικό «Gloria» του Τζον Κασσαβέτη με την εξαιρετική Τζίνα Ρόουλαντς, σε μια ταινία που έγραψε ιστορία και την οποία, δεδομένου πως κυκλοφόρησε το 1980, δεν θα έχεις άλλη ευκαιρία να τη δεις στη μεγάλη οθόνη! Ένα εκπληκτικό νεο-νουάρ υπό τις οδηγίες του Κασσαβέτη, φέρνει την άλλη πλευρά της Νέας Υόρκης στο προσκήνιο, και το οποίο έχει πάρει τη θέση του στις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών.

Video Duration
2:57

Πάμε όμως και στο Σταύρος Νιάρχος, εκεί που την Παρασκευή θα μπορέσουμε να δούμε μια ακόμη μοναδική ταινία, το «Ο Ταλαντούχος κύριος Ρίπλεϊ» σε μια προβολή sensory friendly για άτομα με αυτισμό και άτομα με προβλήματα αισθητηριακής επεξεργασίας. Η ίδια η ταινία αποτελεί κεφάλαιο στον κινηματογράφο, με τον Ματ Ντέιμον να δίνει ρεσιτάλ, πλαισιωμένος από τον Τζουντ Λω, τη Γκουίνεθ Πάλτροου, και την Κέιτ Μπλάνσετ. Ακόμη κι αν την έχεις δει, τώρα είναι η ευκαιρία να τη δεις ξανά κάτω από τα άστρα!

Events για μικρά και μεγάλα παιδιά

Πάμε στο θέατρο σκιών και σε μια σειρά παραστάσεων τις οποίες μπορείς να δεις σερί, μιας και δεν είναι το ίδιο έργο! Το θέατρο σκιών Σπυρόπουλου φέρνει στο θέατρο «Ελιά και Δάφνη» μια σειρά παραστάσεων ξεκινώντας από την Τετάρτη, με το «Ο Καραγκιόζης μάγος», στα πλαίσια των καλοκαιρινών εκδηλώσεων του Δήμου Περιστερίου.

Επιστρέφουν στο ΚΠΙΣΝ, όπου το Σάββατο έρχεται στο ξέφωτο μια ακόμα μοναδική προβολή: Ο Βίκινγκ και το Μαγικό Σπαθί, μια ιστορία που θα σε πάει στις μακρινές σκανδιναβικές ακτές και θα γνωρίσεις τον Βικ, τον μικρό που θέλει να γίνει μεγάλος πολεμιστής Βίκινγκ, και ο οποίος θα βρεθεί να ζει τη μεγαλύτερη περιπέτεια που θα είχε ποτέ φανταστεί!

Μουσική χωρίς τέλος

Κλείνουμε με μουσική, πάλι στο ΚΠΙΣΝ, στη Βεράντα του Φάρου, με μοναδική θέα από τον Σαρωνικό μέχρι την Ακρόπολη, εκεί που την Τετάρτη σε περιμένει ο DJ Michalis Kamakas, για να ντύσει το ηλιοβασίλεμα με μοναδικούς ρυθμούς και ήχους, και ένα Aperol Spritz για να δώσει γεύση στη μοναδική εμπειρία στο ψηλότερο σημείο του Ιδρύματος!

Κι όμως, φτάσαμε στο τέλος των events! Η πόλη σε περιμένει, ακόμη παραμένει απολαυστικά άδεια για να κάνεις εξερευνήσεις και να επισκεφθείς μοναδικά μέρη, αλλά και να πας στα δωρεάν events που σου προτείνουμε. Εμείς θα τα ξαναπούμε την επόμενη εβδομάδα με ακόμη περισσότερες προτάσεις!

Καλό υπόλοιπο καλοκαιριού!