Δωρεάν events: Νέος χρόνος με μουσική, φωτογραφία & πολλές εκθέσεις!

Περίληψη: Ξεστολίζουμε το χριστουγεννιάτικο δέντρο και ξεκινάμε το 2024 με φανταστικά δωρεάν events από το χώρο της τέχνης για να προσθέσεις στην ατζέντα σου! 

Πέρασαν και τα Φώτα φίλε αναγνώστη, πράγμα που σημαίνει πως, θέλοντας και μη, επιστρέφουμε πλέον σε ρυθμούς καθημερινότητας. Εκτός όμως από τις υποχρεώσεις που σε περιμένουν στο γραφείο, στη σχολή και το σπίτι, υπάρχει και το κεφάλαιο «ψυχαγωγία» που ευτυχώς δε κλείνει ποτέ! Παραστάσεις, εκθέσεις, συναυλίες και κάθε λογής δρώμενα από το χώρο του πολιτισμού που θα σε βοηθήσουν να «επανέλθεις» μετά την ξέγνοιαστη περίοδο των γιορτών. Η αγαπημένη σου Public ατζέντα είναι και πάλι εδώ, με τους καλύτερους προορισμούς που μπορείς να επισκεφθείς και να απολαύσεις εντελώς δωρεάν μαζί με την παρέα σου! Φύγαμε να τους ανακαλύψουμε!  

Έλληνες ζωγράφοι, μπαρόκ & rap battles

Αφετηρία για αυτή την εβδομάδα η αίθουσα τέχνης «ΑΣΤΡΟΛΑΒΟΣ - Δεξαμενή» και η έκθεση «Greek Art over decades». Η ομαδική έκθεση φιλοδοξεί να συστήσει το κοινό στα έργα που άφησαν πίσω τους οι εμβληματικοί Έλληνες εικαστικοί της Γενιάς του '30 και του '60 (Κοψίδης, Μανουσάκης, Τσαρούχης, Μυταράς Πατρικαλάκις, Τσόκλης, Φασιανός κ.α.) δημιουργώντας έτσι ένα εντυπωσιακό καλλιτεχνικό μωσαϊκό που αντικατοπτρίζει την ιστορική εξέλιξη και τον πλούτο της Νεοελληνικής Τέχνης

dwrean-events-83-04

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από τη γέννηση της Μαρίας Κάλλας, το Μέγαρο Μουσικής φιλοξενεί μια έκθεση αφιερωμένη στο αστείρευτο ταλέντο και την προσωπικότητα της σπουδαίας Ελληνίδας ντίβας. Η έκθεση «Καληνύχτα, σας αγαπώ» βασίζεται σε προσωπικά αντικείμενα-ενθυμήματα και φορέματα της Μαρίας Κάλλας από τις μεγαλύτερες εμφανίσεις της επί σκηνής. Στη Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη», λειτουργεί επίσης και η έκθεση «Η μαγεία της Μαρίας Κάλλας» με πλούσιο αρχειακό υλικό και τεκμήρια γύρω από τη ζωή της μεγάλης σοπράνο.

Συνεχίζουμε με τη νέα έκθεση της φωτογραφικής ομάδας «Διάφραγμα 26», όπου σε πρώτο πλάνο βρίσκεται η πόλη της Αθήνας. 15 ταλαντούχοι φωτογράφοι δίνουν «ραντεβού» από 10/01 έως 21/01 στο ΦΟΥΑΡ και μιλούν για την πόλη που ζουν και δημιουργούν. Πρόκειται για την προσωπική καταγραφή μιας πολυδιάστατης, φασαριόζικης, αλλά και παράξενα όμορφης πόλης. Μιας πόλης που αλλάζει πρόσωπο και διάθεση και μετατρέπεται σε ένα μυθιστορηματικά ατμοσφαιρικό πεδίο, έναν τόπο προσωπικής έκφρασης και ονείρων.

dwrean-events-83-01

Στην ατζέντα μας θα βρεις ακόμα εκπαιδευτικές προτάσεις με ελεύθερη είσοδο για μικρούς και μεγάλους. Η αντισυμβατική ομάδα των Science Rectors κλείνει φέτος τα 10 χρόνια και το γιορτάζει με ένα ακόμα φανταστικό stand up/rap show με θέμα, τι άλλο, την επιστήμη! Γνωστά αλλά και νέα πρόσωπα της ομάδας θα αφηγηθούν επιστημονικές ιστορίες όπως δεν τις έχουμε ακούσει ποτέ ξανά, ανασκευάζοντας τον μύθο που θέλει τους επιστήμονες να μην έχουν χιούμορ. Αυτή την Παρασκευή, στο Θέατρο Arroyo.

Οι διαλέξεις του Μουσείου Γ. Γουναρόπουλου πάνω στο καλλιτεχνικό κίνημα του Μπαρόκ συνεχίζονται και τη νέα χρονιά. Η επόμενη θεματική για το διάσημο κίνημα του 17ου αιώνα θα πραγματοποιηθεί το ερχόμενο Σάββατο, με θέμα το εικαστικό έργο του Anthony Van Dycke. Η Διονυσία Γιακουμή, Δρ Ιστορίας της Τέχνης και επιμελήτρια του Μουσείου Γ. Γουναρόπουλου θα παρουσιάσει και θα αναλύσει την τεχνοτροπία του Φλαμανδού ζωγράφου που έμεινε στην ιστορία για τους πίνακες που συνδυάζουν θρησκευτικά θέματα και σκηνές της μυθολογίας.

dwrean-events-83-03

Από τις εικαστικές τέχνες περνάμε στη μουσική. Για τους φίλους του κλασικού ρεπερτορίου προτείνουμε για το Σαββατοκύριακο μια επίσκεψη στο Ωδείο Αθηνών. Αυτό το Σάββατο οι πρωτοετείς και δευτεροετείς φοιτητές του Athens Conservatoire College of Music θα πραγματοποιήσουν την πρώτη τους εμφάνιση για το ακαδημαϊκό έτος 2023-24, παρουσιάζοντας συνθέσεις φημισμένων βιρτουόζων της κλασικής μουσικής όπως ο Ferdinando Carulli, ο Antonin Dvořák, ο Johannes Brahms και ο Franz Schubert.

Biennale και θεατρικά εργαστήρια στη Θεσσαλονίκη

Η Public ατζέντα μας ταξιδεύει αυτή την εβδομάδα και στη Θεσσαλονίκη. Εκεί όπου βρίσκουμε εξίσου ενδιαφέρουσες προτάσεις για να απολαύσεις μια όμορφη βραδιά με ελεύθερη είσοδο. Ο Κύκλος, το εργαστήρι της InCommon, συνεχίζει το πρόγραμμα των δωρεάν κινηματογραφικών προβολών στο χώρο του, στην Άνω Πόλη Θεσσαλονίκης. Στο πλαίσιο της φετινής θεματικής «Περιβάλλον-Άνθρωπος-Οικονομία», θα προβληθεί αυτή την Τρίτη, το Αvatar, το sci-fi έπος του James Cameron που έχει γράψει τη δική του «χρυσή» σελίδα στην ιστορία της έβδομης τέχνης.

Video Duration
3:32

Στο πρόγραμμα εκδηλώσεων του Αρχαιολογικού Μουσείου της πόλης έρχεται να προστεθεί μια εκπαιδευτική δράση που αποδεικνύει έμπρακτα πως «το θέατρο είναι για όλους». Το θεατρικό εργαστήριο της περιοδικής έκθεσης «Μια Αρχαιολογία της Αναπηρίας» δίνει σε παιδιά με αναπηρία ηλικίας 4-12 ετών την ευκαιρία να μάθουν, να ψυχαγωγηθούν και να διασκεδάσουν μέσα από ειδικά σχεδιασμένα παιχνίδια που προωθούν τη συνεργασία και τη συνύπαρξη.

Κλείνουμε τις δωρεάν προτάσεις της εβδομάδας, με μια επίσκεψη στην εμβληματική Thessaloniki Biennale. Όλο τον Ιανουάριο θα πραγματοποιηθούν δωρεάν ξεναγήσεις σε επιλεγμένες εκθέσεις, συνδέοντας έτσι το κοινό με τους καλλιτέχνες και το έργο τους. Το πρόγραμμα της εβδομάδας περιλαμβάνει τις εκθέσεις «A Long Saturday» του Γιάννη Ζινδριλή στη esp+ gallery και «Between Cities and Skies» της Αλεξάνδρα Ρίμπα στη φωτογραφική σχολή Stereosis. Save the dates!

dwrean-events-83-02

Κάπου εδώ οι προτάσεις μας φτάνουν στο τέλος τους. Ανανεώνουμε το ραντεβού μας για την επόμενη εβδομάδα με ακόμα περισσότερα μοναδικά events για όλους. Εμείς να σου ευχηθούμε μια υπέροχη εβδομάδα και μια ακόμα πιο μαγική χρονιά!

Καλά να περάσεις!