Δωρεάν events: Ο Μάρτης ξεκινά με άρωμα Αποκριών!

Περίληψη: Εβδομάδα αφιερωμένη στις Απόκριες με πάρτι, ξεναγήσεις και πολλά ακόμη καρναβαλικά δρώμενα. Πάμε να δούμε πού θα βγεις δωρεάν τις επόμενες μέρες!

Χειμώνας ήταν και πάει φίλε αναγνώστη. Ο Μάρτιος είναι εδώ και ο πρώτος μήνας της Άνοιξης είναι γεμάτος με ευκαιρίες χαλάρωσης και διασκέδασης. Τσικνοπέμπτη, Καθαρά Δευτέρα και φυσικά Απόκριες. Όσο περνούν οι μέρες, η πόλη γεμίζει όλο και περισσότερο με χρώματα, αρώματα και καρναβαλικά events για όλους. Οπότε δεν υπάρχει λόγος να χάνεις χρόνο. Και αυτή την εβδομάδα στην Public ατζέντα σε περιμένουν οι πιο θεαματικές εκδηλώσεις που μπορείς να απολαύσεις με ελεύθερη είσοδο. Έλα μαζί μας να τις ανακαλύψουμε όλες!

Εκθέσεις & ανοιξιάτικες βόλτες στην πόλη

Ο παλμός του Καρναβαλιού χτυπάει στους δρόμους της πρωτεύουσας. Καθημερινά έως και τις 18/3 ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων διοργανώνει συναυλίες, μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις και θεατρικές παραστάσεις σε 55 σημεία της πόλης, προσκαλώντας μικρούς και μεγάλους καρναβαλιστές να γίνουν μέρος της πολύχρωμης γιορτής της Αποκριάς. Την Τσικνοπέμπτη, η μουσική και η αποκριάτικη παράδοση θα πλημμυρίσουν τη Βαρβάκειο Αγορά, την πλατεία Μοναστηρακίου και τους γύρω δρόμους, ενώ η γιορτή θα συνεχιστεί το σαββατοκύριακο με θεατρικά εργαστήρια για παιδιά και έθιμα απ' όλη την Ελλάδα.

dwrean-events-98-02

Οι δωρεάν ξεναγήσεις, η αγαπημένη συνήθεια των Αθηναίων, που πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων σε ιστορικά σημεία της Αθήνας θα συνεχιστούν και τον Μάρτιο. Την Κυριακή θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση στην Αρχαία Αγορά, οπότε αν έχεις όρεξη για μια χαλαρή πρωινή βόλτα στην πόλη, μαζί με ένα μάθημα ιστορίας, ο δρόμος θα σε βγάλει στο κέντρο της πόλης.

Συνεχίζουμε με προτάσεις από το χώρο της τέχνης και του πολιτισμού. Πρώτος σταθμός ο χώρος τέχνης «Μελάνυθρος» και το Photonet Gallery. 115 εικόνες 98 αναγνωστών του μεγαλύτερου ελληνικού φωτογραφικού περιοδικού Photonet παρουσιάζονται σε μια μοναδική έκθεση με ελεύθερη είσοδο. Στην έκθεση θα παρουσιαστούν εικόνες που προέρχονται από όλα τα βασικά φωτογραφικά είδη: από το ασπρόμαυρο έως το γυμνό και από το πορτρέτο και το τοπίο έως το macro και τη φωτογραφία δρόμου.

dwrean-events-98-03

Το Kέντρο Χαρακτικής Αθηνών Pandolfini - Σιατερλή παρουσιάζει τη διεθνή έκθεση χαρακτικής «Σχέδιο απόδρασης 1984/2024» εμπνευσμένη από το έργο του George Orwell «1984», στο χώρο τέχνης Etch Ink. Εικαστικοί, καλλιτέχνες, και χαράκτες από όλο τον κόσμο καλούνται να επανεξετάσουν και να επανερμηνεύσουν εικαστικά το προφητικό μυθιστόρημα του μεγάλου Βρετανού συγγραφέα σε σύνδεση με τη δική μας κοινωνικοπολιτική πραγματικότητα. Έως και τις 30/3.

Την Τετάρτη συμπληρώνονται 30 χρόνια από το θάνατο της μεγάλης Μελίνας Μερκούρη, της γυναίκας που σημάδεψε με την πορεία της την πολιτική και τις τέχνες στη χώρα μας. Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος διοργανώνει βραδιά αφιερωμένη στη διαδρομή της Μελίνας Μερκούρη ως ηθοποιός, καλλιτέχνις και μετέπειτα υπουργός πολιτισμού. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να κάνει ένα ταξίδι στη ζωή και το έργο της «τελευταίας Ελληνίδας θεάς», μέσα από έναν μεγάλο αριθμό ανέκδοτων οπτικοακουστικών ντοκουμέντων, μαρτυριών και τεκμηρίων.

dwrean-events-98-01

Δράσεις και πρωτοβουλίες για καλό σκοπό!

Τελευταία πρόταση από τον καλλιτεχνικό χώρο η έκθεση «The Bird Experience». Οι γυναίκες-μέλη του καλλιτεχνικού προγράμματος δίνουν ραντεβού στο Θέατρο Ροές μοιράζονται τις εμπειρίες τους εστιάζοντας στο πανανθρώπινο ζήτημα της απώλειας. Το «The Bird Experience» είναι ένα ευρωπαϊκό καλλιτεχνικό πρόγραμμα που πραγματοποιείται σε συνεργασία πέντε ανεξάρτητων ομάδων χορού από την Ελλάδα, την Ουγγαρία και την Ισπανία. Η πρωτοβουλία της χορογράφου Ίριδας Καραγιάν συνεργάζεται με το Melissa Network, το δίκτυο για γυναίκες μετανάστριες και πρόσφυγες με στόχο την προώθηση της ενδυνάμωσης και της ενεργούς συμμετοχής στα κοινά.

Ακόμα ένα event με κοινωνικό πρόσημο μας έρχεται από την 2023 Ελευσίς. Σε συνεργασία με το δίκτυο Culture for Change η δράση «Μυστήριο 137 Μετάβαση προς την επαγγελματική αλληλεγγύη» έρχεται στο Ελαιουργείο Ελευσίνας από τις 6-10 Μαρτίου. Μέσω εργαστηρίων και συναντήσεων με τις τοπικές συλλογικότητες της πόλης, το Μυστήριο 137 έχει ως στόχο να μεταφέρει στο σήμερα την έννοια της επαγγελματικής αλληλεγγύης, αξιοποιώντας τον πολιτισμό ως μέσο κοινωνικής αλλαγής.

dwrean-events-98-04

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου, το Matterz, ένα νέο και καινοτόμο ψηφιακό οικοσύστημα διοργανώνει ένα διήμερο event που δίνει βήμα και χώρο σε όλες τις θηλυκότητες. Το Σάββατο και την Κυριακή στο πλαίσιο της ημερίδας «All About Safety» θα διοργανωθούν συζητήσεις, panels και workshops με θέμα το ευαίσθητο ζήτημα της ασφάλειας. Τι είναι η ασφάλεια για τον κάθε άνθρωπο ξεχωριστά; Τι είναι ένα safe space και γιατί πρέπει να γίνει απαραίτητη προϋπόθεση; Πώς καταφέρνουμε να τον δημιουργήσουμε, πώς τον βρίσκουμε, και ποια άτομα τον χρειάζονται περισσότερο;

Κλείνουμε με ένα ταξίδι γνωριμίας και κατανόησης στο συναρπαστικό κόσμο των νευροεπιστημών. Στο Κέντρο Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ιδρύματος Ευγενίδου θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Κυριακή ένα συναρπαστικό science show με τη συμμετοχή διακεκριμένων επιστημόνων και ακαδημαϊκών που θα εστιάζει στην σχέση των αισθήσεων με την πραγματικότητα. Οι επισκέπτες μπορούν να συμμετάσχουν σε μια σειρά από δραστηριότητες και να γνωρίσουν οι ίδιοι τα μυστικά του ανθρώπινου εγκεφάλου

Κάπου εδώ ολοκληρώνονται οι πρώτες μας προτάσεις για τον Μάρτιο. Για ακόμα μία φορά έχεις να επιλέξεις μεταξύ πολλών εκδηλώσεων και events. Όπως πάντα με ελεύθερη είσοδο. Οπότε πάρε την παρέα σου μαζί με την καλή σου διάθεση και να περάσεις υπέροχα!