Τα πέντε σημάδια πως το laptop σου αργοπεθαίνει!

Περίληψη: Όλα τα καλά πράγματα τελειώνουν! Δυστυχώς, όμως, δεν υπάρχει κανόνας για το "πότε" θα έρθει...

Όλα τα καλά πράγματα τελειώνουν! Δυστυχώς, όμως, δεν υπάρχει κανόνας για το "πότε" θα έρθει αυτό το τέλος. Νοσταλγείς τις εποχές που το laptop -- ή και το desktop -- σου ήταν ολοκαίνουριο και πήγαινε "σφαίρα"; Μήπως έχουν αρχίσει τα... παρατράγουδα; Κι όμως, υπάρχουν πολλά "σημάδια" και ενδείξεις για να αρχίζεις να προετοιμάζεσαι. Ή απλά να φροντίσεις να σώσεις τον υπολογιστή σου, προτού είναι πολύ αργά.

1. Αργή απόκριση και καθυστερήσεις (α' μέρος)

Αυτό είναι το πιο σύνηθες "σημάδι" και μπορεί να έχει διάφορες αιτίες. Μια από αυτές μπορεί να είναι πως έχει κολλήσει κάποιον ιό ή malware. Στη χειρότερη περίπτωση, μπορεί ο υπολογιστής σου να χρησιμοποιείται από hackers για διάφορες "σκοτεινές" αποστολές. Για να σιγουρευτείς, ξεκίνα ανοίγοντας τον task manager και δες τον κατάλογο των προγραμμάτων που τρέχουν -- κάνε click για να δεις λεπτομέρειες και όλες τις διεργασίες -- και κοίτα στη στήλη της CPU για όσα χρησιμοποιούν εντατικά τον επεξεργαστή. Επίσης τσέκαρε για διεργασίες οι οποίες "τρώνε" υπερβολικά πολλή μνήμη. Μην περιμένεις να αναγνωρίσεις τα πάντα -- πολλά processes ανήκουν στα ίδια τα Windows, αλλά για ό,τι δεν είσαι σίγουρος, ψάξε! Συνήθως, οι browsers (Chrome, Firefox) καταναλώνουν πολλή μνήμη αλλά χρησιμοποιούν αρκετά τον επεξεργαστή, ακόμη κι αν, φαινομενικά, δεν κάνουν τίποτα. Βρες κάποιο από τα δωρεάν antiviruses που υπάρχουν και κάνε έλεγχο. Για καλύτερα αποτελέσματα, βρες ένα από τα scanners που εγκαθιστάς σε USB stick και κάνεις boot από αυτό.

2. Καθυστερήσεις και σβησίματα (β' μέρος)

Αν ο υπολογιστής σου ξεκινά μια χαρά, αλλά μετά από λίγη ώρα "πατώνει", τότε υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να υπερθερμαίνεται. Άλλοι υπολογιστές, όταν η θερμοκρασία ανεβαίνει επικίνδυνα, αρχίζουν και "ρίχνουν" όλο το σύστημα σε mode χαμηλής κατανάλωσης, ώστε να πέσει η θερμοκρασία, άλλοι επιβραδύνουν μόνο τον επεξεργαστή, ενώ άλλοι είτε κολλάνε είτε κλείνουν εντελώς. Αν βρίσκεσαι σε αυτή την κατηγορία, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να καθαρίσεις το εσωτερικό του υπολογιστή. Ξεσκόνισε τις γρίλιες, βγάλε τα χνούδια από τους ανεμιστήρες, καθάρισε τις ψύκτρες! Στην περίπτωση των laptops, ίσως χρειαστεί να ξεβιδώσεις μερικά καπάκια, αλλά στο internet υπάρχουν οδηγοί "ξεβιδώματος" για κάθε μοντέλο. Τέλος, τσέκαρε το θερμοαγώγιμο υλικό μεταξύ του επεξεργαστή και της ψύκτρας. Πολλές φορές, το θερμοαγώγιμο υλικό που βάζει ο κατασκευαστής "πετρώνει" και σπάει, με αποτέλεσμα ο επεξεργαστής να μην ψύχεται σχεδόν καθόλου. Καθάρισέ το πολύ προσεκτικά και βάλε νέο. Ή απλά φέρε το laptop για service στα Public!

3. Μηνύματα λάθους ή σφάλματα

Τα μηνύματα λαθών είναι αναπόφευκτα και συμβαίνουν σε όλους τους υπολογιστές, ακόμη και στους πιο καλορυθμισμένους. Όμως, όταν αυτά συμβαίνουν συχνά ή τακτικά, και κυρίως όταν συσχετίζονται με συγκεκριμένα προγράμματα ή συγκεκριμένες λειτουργίες, τότε τα πράγματα αρχίζουν και γίνονται ύποπτα. Αν τα σφάλματα σχετίζονται με ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα, τότε η πιο απλή λύση είναι να το απεγκαταστήσεις και -- μετά από ένα reboot -- να κάνεις επανεγκατάσταση του εν λόγω προγράμματος, από "φρέσκο" installer. Αν όμως τα σφάλματα είναι "τυχαία", τότε αυτό μπορεί να είναι ένα πρώτο σημάδι προβλημάτων με τη μνήμη (RAM) του υπολογιστή. Η πιο σίγουρη λύση είναι να κάνεις ένα διεξοδικό RAM test, είτε μέσω της ενσωματωμένης λειτουργίας των Windows 10 είτε κατεβάζοντας το MemTest86, ένα δωρεάν εργαλείο που θα τεστάρει όλη τη RAM του υπολογιστή σου -- θα πάρει ώρα -- και θα βεβαιώσει αν είναι αξιόπιστη.

4. Περίεργες αλλαγές και pop-ups

Μπορεί τα μηνύματα να είναι (σχετικά) συνηθισμένα, αλλά οι αλλαγές όχι! Αν έχεις παρατηρήσει αλλαγές στις ρυθμίσεις του υπολογιστή ή σε άλλα προγράμματα, τις οποίες δεν έχεις κάνει εσύ, τότε... τα καμπανάκια αρχίζουν και ηχούν. Ειδικά αν οι αλλαγές αφορούν τον browser, τότε πρέπει να ανησυχήσεις! Αν βλέπεις "περίεργα" sites να ανοίγουν, ή αν το search δεν σε στέλνει στο Google (ή όποια άλλη μηχανή αναζήτησης χρησιμοποιείς) αλλά σε άλλες σελίδες, τότε σχεδόν σίγουρα έχεις "κολλήσει" κάποιο malware. Το ίδιο ισχύει και για μηνύματα, είτε μέσα στον browser είτε στα ίδια τα Windows, με παράθυρα "ειδοποιήσεων" να πετάγονται από το πουθενά για να σε ενημερώσουν για προσφορές ή για το ότι "ο υπολογιστής σου έχει πρόβλημα". Βρες το καλύτερο antivirus και ξεκίνα τη σάρωση άμεσα! Επίσης υπάρχουν πολλά προγράμματα εξειδικευμένα στην αφαίρεση malware, όπως το AdAware ή το "Spybot Search & Destroy". Επίσης, κοίταξε στις ρυθμίσεις του browser σου για "ύποπτα" add-ons ή plug-ins, τα οποία δεν έβαλες εσύ και αφαίρεσέ τα!

5. Περίεργοι ήχοι

Όλοι οι υπολογιστές είναι φτιαγμένοι για να λειτουργούν χωρίς να παράγουν ενοχλητικούς ήχους -- εκτός από το αναπόφευκτο φύσημα των ανεμιστήρων και το απαλό γουργουρητό των σκληρών δίσκων (εκτός των SSD που δεν παράγουν απολύτως κανέναν ήχο). Αν ακούς συνεχώς τον υπολογιστή σου, ίσως αυτό σημαίνει πως υπάρχει πρόβλημα. Προσπάθησε να εντοπίσεις την πηγή του ήχου. Αν προέρχεται από ανεμιστήρα, τότε σίγουρα ο υπολογιστής θέλει καθάρισμα -- ειδικά αν ο ήχος είναι περιοδικός. Αν ο ανεμιστήρας έχει "ρουφήξει" χνούδια ή τρίχες στο εσωτερικό του, τότε πιθανώς να χρειαστεί να τον αντικαταστήσεις. Εαν η πηγή του θορύβου είναι ο σκληρός δίσκος, τότε θα πρέπει να αρχίσεις άμεσα την προετοιμασία για αντικατάσταση. Κάνε backup των αρχείων σου όσο πιο σύντομα μπορείς και πέρνα από τα Public για να πάρεις έναν καινούριο. Οι σκληροί δίσκοι σε καλή κατάσταση δεν παράγουν ιδιαίτερο θόρυβο. Αν ακους επαναλαμβανόμενους ήχους από το δίσκο, και ειδικά αν ο ήχος αυτός είναι το καταραμένο "κλακ-κλακ-κλακ", αυτό είναι σοβαρότατη ένδειξη πως ο δίσκος σου σύντομα θα βρίσκεται στον παράδεισο των αποθηκευτικών μέσων, σε τόπους χλοερούς, μαζί με αμέτρητες "χτυπημένες" δισκέττες και γρατζουνισμένα CD. Κινήσου γρήγορα, προτού χάσεις τα πολύτιμα δεδομένα σου!Τέλος, αν δεν είσαι σίγουρος για το τι συμβαίνει, τα Public μπορούν να σε βοηθήσουν. Οι εξειδικευμένοι τεχνικοί του τμήματος service μπορούν να αναλάβουν τον έλεγχο του υπολογιστή σου, και βέβαια να το κάνουν να δουλεύει όπως την πρώτη μέρα!