Τα πρώτα chip κατασκευασμένα στα 5nm έρχονται το 2020

Περίληψη: Μετά τα 7nm, που έγιναν εμπορικά διαθέσιμα πριν περίπου δύο χρόνια, το επόμενο βήμα είναι η μετάβαση στην κατασκευή στα 5nm.

Οι πιο σύγχρονοι επεξεργαστές σήμερα, όπως ο A13 Bionic του iPhone 11 και iPhone 11 Pro, είναι κατασκευασμένοι στα 7nm+. Συγκεκριμένα χρησιμοποιούν την Extreme Ultra Violet (EUV) λιθογραφία, που προσφέρει ταχύτερη απόδοση με χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας και αυξημένο αριθμό τρανζίστορ ανά chip σε σχέση με την προηγούμενη γενιά. Μετά τα 7nm, που έγιναν εμπορικά διαθέσιμα πριν περίπου δύο χρόνια, το επόμενο βήμα είναι η μετάβαση στην κατασκευή στα 5nm.

Η εταιρία που ηγείται αυτή την στιγμή της κατασκευής chip είναι η TSMC. Η Ταϊβανέζικη εταιρία κατασκευάζει επεξεργαστές για μερικούς από τους μεγαλύτερους παίκτες της αγοράς αυτή τη στιγμή όπως η Apple, η AMD και η Huawei. Σύμφωνα με πηγές μέσα από την εταιρία, ο επόμενος κατασκευαστικός στόχος, τα 5nm, που θα διαδεχτούν την κατασκευή στα 7nm+, είναι πιο κοντά από ότι περιμέναμε.

Ο κόμβος (node) των 5nm αναμένεται να ξεκινήσει να παράγεται μαζικά τον Μάρτιο του 2020. Οπότε, όλοι οι πελάτες της TSMC μπορούν να ξεκινήσουν να σχεδιάζουν τα επόμενα προϊόντα τους με βάση  αυτή την κατασκευή.

Η EUV λιθογραφία θα χρησιμοποιηθεί και στον κόμβο των 5nm ο οποίος θα χρησιμοποιεί τα υπάρχοντα FinFET τρανζίστορ. Η κατασκευή στα 5nm θα προσφέρει αύξηση κατά 15% στην ταχύτητα με την πυκνότητα να αυξάνεται κατά 80%. Επιπλέον, σημαντική θα είναι και η μείωση στην κατανάλωση ενέργειας, η οποία θα φτάνει μέχρι και το 30%.

Πριν η TSMC κάνει το μεγάλο άλμα στα 7nm όλοι θεωρούσαμε πως ο νόμος του Moore είχε πεθάνει. Ο «νόμος» αυτός ήθελε τον αριθμό των τρανζίστορ σε ένα chip να διπλασιάζεται κάθε δύο χρόνια. Όντας κολλημένοι στα 14nm για καιρό, η αύξηση αυτή δεν είχε παρατηρηθεί για αρκετά χρόνια. Με την παραγωγή των προϊόντων 7nm και 5nm από την TSMC να είναι πολύ επιτυχημένη όμως, φαίνεται πως ο νόμος του Moore θα συνεχίσει να ισχύει και στο μέλλον.