Τα Public αποχαιρετούν τον σπουδαίο λογοτέχνη Μάνο Ελευθερίου

Περίληψη: Ο Μάνος Ελευθερίου είχε δώσει πολλές συνεντεύξεις. Ωστόσο μια από τις πλέον αξιοσημείωτες ήταν πριν περίπου έναν...

Ο Μάνος Ελευθερίου είχε δώσει πολλές συνεντεύξεις. Ωστόσο μια από τις πλέον αξιοσημείωτες ήταν πριν περίπου έναν χρόνο στην ΕΡΤ, όπου μίλησε, ως συνήθως, για το νησί του, τη Σύρο, το θέατρο, τα βιβλία του, τους μεγάλους συνθέτες που συνεργάστηκε και τον έρωτα. Και μεταξύ άλλων δήλωσε: «Να μην υπάρχει τίποτε από εμένα όταν πεθάνω. Μόνο τα τραγούδια μου». Ο μεγάλος δημιουργός έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 80 ετών, την Κυριακή 22 Ιουλίου, νικημένος τελικά από τον καρκίνο. Οι στίχοι του τραγουδισμένοι από τους περισσότερους Έλληνες, καθώς οι λέξεις, τα συναισθήματα και οι έννοιες που έβαλε στα ποιήματα και στα πεζογραφήματά του περιέγραψαν, χωρίς υπερβολή, την Ελλάδα των τελευταίων 50 χρόνων.Είχε γεννηθεί στην Ερμούπολη της Σύρου αλλά σε νεαρή ηλικία ήρθε οικογενειακώς στην Αθήνα. Δημοσίευσε την πρώτη ποιητική συλλογή του με τίτλο «Συνοικισμός» το 1962 σε ηλικία 24 ετών, με δικά του χρήματα αλλά δεν είχε την αναμενόμενη επιτυχία. Τότε άρχισε να γράφει και στίχους που αργότερα μελοποίησαν ο Χρήστος Λεοντής και ο Μίκης Θεοδωράκης. Ο Μάνος Ελευθερίου έγραψε εκατοντάδες τραγούδια που ακόμη και σήμερα τραγουδιούνται από μεγαλύτερους και νεότερους: «Το τρένο φεύγει στις 8», «Τώρα που θα φύγεις»... Το 1994 εξέδωσε τη πρώτη του νουβέλα με τίτλο «Το άγγιγμα του χρόνου» και το 2004 το πρώτο του μυθιστόρημα «Ο καιρός των χρυσανθέμων». Σημαντική ήταν και η μυθιστορηματική απόδοση της ζωής της ηθοποιού Ελένης Παπαδάκη, «Η γυναίκα που πέθανε δύο φορές», η οποία εκτελέστηκε το 1944 - βρείτε συγκεντρωμένα όλα τα έργα του Μάνου Ελευθερίου που φιλοξενεί η βιβλιοθήκη των Public εδώ.Κατά καιρούς είχε συνεργαστεί σχεδόν με όλους τους έλληνες συνθέτες, τον Σταύρο Κουγιουμτζή, τον Μάνο Χατζιδάκι, τον Γιάννη Σπανό, τον Γιώργο Ζαμπέτα, τον Σταμάτη Κραουνάκη, τον Λουκιανό Κηλαηδόνη, τον Γιώργο Χατζηνάσιο, τον Αντώνη Βαρδή και πολλούς άλλους. Παράλληλα έγραφε και εικονογραφούσε παραμύθια για παιδιά και επιμελείται την έκδοση λευκωμάτων με θέμα την Σύρο. Τη δεκαετία του ‘90 αρθρογραφεί και συγχρόνως κάνει ραδιοφωνικές εκπομπές στον ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 9,84 και στο Δεύτερο Πρόγραμμα, ενώ το 2013 βραβεύθηκε για την συνολική προσφορά του από την Ακαδημία Αθηνών.

«Θα υπάρχουν τα τραγούδια μου, να τα ακούει ο κόσμος. Δεν με ενδιαφέρει καθόλου εάν θα αναφέρουν το όνομά μου ή όχι. Το σημαντικό, είναι ότι όταν αρέσει σε κάποιον ένα τραγούδι και το τραγουδάει, του δίνει χαρά. Αυτό είναι ο καλύτερος έπαινος για μένα», είχε δηλώσει με απλότητα και ειλικρίνεια ο Μάνος Ελευθερίου, ένας από τους σημαντικότερους ποιητές, πεζογράφους και στιχουργούς του καιρού μας. Βρείτε στα καταστήματα Public και στο public.gr τα βιβλία του σπουδαίου λογοτέχνη.