Tasker: Βάλε αυτοματισμούς στο Android!

Περίληψη: Το Android είναι το λειτουργικό σύστημα που οι περισσότεροι εξ ημών έχουμε – σε...

Το Android είναι το λειτουργικό σύστημα που οι περισσότεροι εξ ημών έχουμε – σε κάποια του έκδοση – στο smartphone μας, και το οποίο, με την ορθάνοικτή του αρχιτεκτονική, έχει αλλάξει το τοπίο της αγοράς των κινητών τηλεφώνων τα τελευταία λίγα χρόνια.

Όλοι μας έχουμε, από λίγο έως πολύ, εφαρμογές και apps στα smartphones μας, οι οποίες μας βοηθούν να κάνουμε πράγματα πιο εύκολα. Κι όμως, υπάρχουν ακόμη πράγματα, λειτουργίες ή ρυθμίσεις, τις οποίες πρέπει να κάνουμε χειροκίνητα, καθώς το Android, παρ' όλη την “ευφυία” που το διακρίνει, δε μπορεί να κάνει μόνο του. Μερικά παραδείγματα, για να συνεννοηθούμε:

  • Μπαίνεις στο σπίτι, οπότε απενεργοποιείς το κλείδωμα της αρχικής οθόνης αλλά και τη δόνηση
  • Είσαι στο αυτοκίνητο και θέλεις όλες οι ειδοποιήσεις να μην εμφανίζονται στην οθόνη, ενώ ταυτόχρονα να ανοίγει το Google Maps σε πλοήγηση
  • Είναι αργά το βράδυ και πέφτεις για ύπνο, βάζοντας το κινητό να φορτίσει: θέλεις να μπει στο αθόρυβο μέχρι το πρωί, χωρίς δόνηση, κλειστό Bluetooth και χωρίς να ανάβει η οθόνη σε κάθε ειδοποίηση
  • Είσαι στη δουλειά οπότε όλες οι ειδοποιήσεις θέλεις να είναι σε χαμηλή ένταση και οι κλήσεις με συγκεκριμένο σύντομο ringtone
Αυτά και άλλα πολλά μπορείτε να τα κάνεις με το πανίσχυρο app αυτοματισμού ονόματι Tasker.

Δε θα σου πούμε ψέμματα: το Tasker στον αρχάριο χρήστη, μπορεί να φανεί δύσχρηστο και χαοτικό, και ίσως, όντως, είναι. Αυτό, όμως, είναι το τίμημα των μεγάλων του δυνατοτήτων. Τι κάνει το Tasker; Σου επιτρέπει να “διασυνδέσεις” διάφορα “γεγονότα” με λογική προγραμματισμού, ώστε να ενεργοποιούνται συγκεκριμένες ομάδες ενεργειών.

Τα γεγονότα μπορεί να είναι, για παράδειγμα, ώρα, τοποθεσία (μέσω GPS), αν το WiFi είναι συνδεδεμένο με το router του σπιτιού, αν έχεις συνδέσει φορτιστή, αν το smartphone είναι συνδεδεμένο μέσω Bluetooth στο hands-free του αυτοκινήτου, αν είναι συνδεδεμένα ακουστικά και πολλά πολλά άλλα “αν”.

Αντίστοιχα, οι ενέργειες μπορεί να είναι (σχεδόν) οποιαδήποτε ρύθμιση μπορείς να κάνεις χειροκίνητα: φωτεινότητα οθόνης, ringtone, ένταση ήχου, ειδοποιήσεις, απ/ενεργοποίηση των WiFi, Bluetooth, NFC, mobile data, αλλά ακόμη και πιο “προχωρημένες” ενέργειες, όπως η αποστολή SMS, πραγματοποίηση κλήσεων, αποστολή e-mail, αλλαγή ταπετσαρίας, εκτέλεση κάποιου τρίτου app, και άλλα.

Επίσης, το Tasker υποστηρίζει plug-ins, ώστε να επεκτείνει ακόμη περισσότερο τις δυνατότητές του, ενώ και τα “προγράμματα” που φτιάχνεις, είναι δυνατόν να τα εξάγεις για να τα δώσεις σε φίλους – και αντιστρόφως, μπορείς να εισάγεις “προγράμματα” άλλων στο δικό σου ρεπερτόριο.

Τα “γεγονότα”, προφανώς, μπορείς (και πρέπει) να τα συνδυάσεις καταλλήλως, ώστε να δημιουργήσεις τις κατάλληλες συνθήκες ενεργοποίησης. Για παράδειγμα, μπορείς να συνδυάσεις το στίγμα του GPS με το συνδεδεμένο δίκτυο WiFi ώστε να το κάνεις να ενεργοποιήσει την τοποθεσία “Σπίτι”, ενώ το ίδιο σε συνδυασμό με συνδεδεμένο φορτιστή και ώρα μεταξύ 0:30 και 8:30 για τη λειτουργία “Κομοδίνο”. Παρομοίως, συνδεδεμένος φορτιστής συν ασύνδετο WiFi συν hands-free, για το “Αυτοκίνητο”.

Όλα αυτά, μπορείς να τα εξερευνήσεις εγκαθιστώντας το Tasker στο κινητό σου, από το Google Play Store. Δυστυχώς (ή ευτυχώς), το Tasker δεν είναι δωρεάν: δυστυχώς γιατί... κοστίζει, ευτυχώς γιατί, άπαξ και το αγοράσεις, δεν θα δεις ούτε μια ενοχλητική διαφήμιση – και τα μόλις €3 που κοστίζει, δεν είναι πολλά, για αυτά που προσφέρει.

Δοκίμασε, λοιπόν, το Tasker και κάνε το smartphone σου ακόμη πιο έξυπνο!