2010s in review: Τα gadget που σημάδεψαν τη δεκαετία

Περίληψη: Τα 2010s θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως η μετά-smartphone εποχή, με πολλά νέα smart gadget να κάνουν την εμφάνισή τους. Πάμε να δούμε τα πιο σημαντικά της δεκαετίας που σε λίγο κλείνει!

Απομένει λιγότερο από μήνας για να υποδεχτούμε το 2020, που σημαίνει ότι σύντομα τελειώνει όχι μόνο η χρονιά αλλά και η δεκαετία. Τα τελευταία 10 χρόνια οι τεχνολογικές εξελίξεις ήταν ραγδαίες με όλο και περισσότερες συσκευές να γίνονται κομμάτι τις καθημερινότητάς μας. Από εκεί που τα ‘00s έφεραν το smartphone στο προσκήνιο, κατά τα 2010s είχαμε την εμφάνιση των tablet, των smartwatches και πολλών άλλων gadget που άλλαξαν τις συνήθειές μας. Πάμε, λοιπόν, να δούμε ποια ήταν τα σημαντικότερα gadget των ‘10s.

iPad (2010)

Η δεκαετία ξεκίνησε δυνατά, με τον Steve Jobs να ζωντανεύει την κατηγορία των tablet. Παρότι οι ταμπλέτες υπήρχαν και παλιότερα, ποτέ δεν μπόρεσαν να γίνουν δημοφιλείς. Μέχρι που ήρθε η Apple το 2010 και εισήγαγε τον κόσμο στο iPad.

Samsung Galaxy Note (2011)

Το πρώτο Galaxy Note ήταν μια συσκευή που είτε την αγαπούσες είτε την μισούσες, όταν κυκλοφόρησε το 2011. Η τεράστια (για την εποχή) οθόνη 5,3 ιντσών και το πενάκι ήταν αρκετά αμφιλεγόμενα χαρακτηριστικά. Το iPhone ήταν τότε στις 3,5’’ και το πενάκι το είχαμε αφήσει πίσω για χάρη των capacitive touch οθονών. Η επιτυχία του πρώτου Note δεν χωράει αμφισβήτηση, όμως, και έτσι έχουμε ακόμα και σήμερα το Note να κυριαρχεί στο κόσμο του Android.

Pebble Watch (2013)

Η πιο επιτυχημένη καμπάνια της εποχής της στο Kickstarter έφερε στον κόσμο το πρώτο smartwatch. Αυτό ήταν το Pebble Watch. Η συσκευή έμοιαζε να έχει βγει από ταινία επιστημονικής φαντασίας, αφού χωρίς να βγάλεις το κινητό από την τσέπη, είχες εφαρμογές στο χέρι σου. Σήμερα τα smartwatch είναι πια μια ολόκληρη βιομηχανία και όλα ξεκίνησαν από το Pebble.

Fitbit Flex (2013)

Την ίδια χρονιά με το Pebble είχαμε και την κυκλοφορία του πρώτου activity tracker, άλλης μιας συσκευής που «εξερράγη» σε δημοτικότητα τα τελευταία χρόνια. Το πρώτο από αυτά ήταν το Flex της Fitbit. Μπορεί να μην είχε οθόνη, ούτε GPS, αλλά ήταν το πρώτο που κατέγραφε δραστηριότητες αναλυτικά και πολλές εταιρίες ακολούθησαν το παράδειγμά του.

DJI Phantom (2013)

Το 2013 ήταν πολύ μεγάλη χρονιά για τα gadget, καθώς, εκτός από τα πρώτα wearables, εμφανίστηκαν στην αγορά και τα πρώτα drones. Την αρχή έκανε η DJI με την εισαγωγή του πρώτου Phantom.

Selfie Stick (2014)

Η λέξη selfie μπήκε στη ζωή μας περίπου το 2013. Ένα χρόνο αργότερα εμφανίστηκε και το selfie stick. Κάτι τόσο απλό όσο ένα επεκτεινόμενο κοντάρι με βάση για το smartphone στην άκρη του έγινε ένα από τα πιο hot gadget της δεκαετίας. Τώρα μπορούσε όλη η παρέα να χωρέσει στη φωτογραφία χωρίς να λείπει κανείς ή να βγάλεις φωτογραφία τον εαυτό σου και να φαίνεται μαζί και το τοπίο

USB Type-C (2015)

Το νέο πρότυπο USB δεν το λες και τόσο... gadget, αλλά ήταν μια από τις σημαντικότερες τεχνολογικές εξελίξεις της δεκαετίας. Ο κόσμος μεταφέρεται (αργά-αργά) σε ένα μόνο βύσμα για όλες τις συσκευές και αυτό οφείλεται στο USB Type-C.

Xiaomi Mi Electric Scooter (2016)

Μέχρι κι οι μετακινήσεις μας έγιναν πιο smart αυτή τη δεκαετία. Πρώτα ήταν τα «hoverboards» και έπειτα ήρθαν τα ηλεκτρικά πατίνια, για να αλλάξουν τον τρόπο που κινούμαστε. Το σημαντικότερο από όλα τα πατίνια ήταν το Mi Electric Scooter της Xiaomi. Σε αυτό βασίστηκαν όλες οι διάσημες εφαρμογές ενοικίασης scooter, για να κατακτήσουν τον κόσμο.

3,5mm adapter (2016)

Δεν ήταν, ωστόσο, όλες οι εξελίξεις θετικές μέσα στη δεκαετία. Το 2016 η Apple κυκλοφόρησε τα iPhone 7 και iPhone 7 Plus. Από αυτά έλλειπε κάτι πολύ σημαντικό, η θύρα ακουστικών. Αν ήθελες να συνδέσεις ακουστικά, έπρεπε να χρησιμοποιήσεις τον αντάπτορα στη συσκευασία. Δυστυχώς, το παράδειγμα της Apple ακολούθησαν και άλλοι κατασκευαστές και έτσι πολλά κινητά σήμερα δεν έχουν θύρα ακουστικών.

Nintendo Switch (2017)

Η Nintendo ποτέ δεν ήταν συμβατική gaming εταιρία. Και αυτό επιβεβαιώθηκε για ακόμα μια φορά το 2017, με την κυκλοφορία του Nintendo Switch. Η νέα κονσόλα μπορεί να μην είχε την ισχύ των αντιπάλων της, είχε όμως τη μοναδική ικανότητα να γίνεται φορητή με μία μόνο κίνηση.

Samsung Galaxy Fold (2019)

Η δεκαετία κλείνει με την πιο καινοτόμα συσκευή που έχουμε δει τα τελευταία 10+ χρόνια, το Samsung Galaxy Fold. Το πρώτο smartphone με αναδιπλούμενη οθόνη υπόσχεται να φέρει την επανάσταση στον τρόπο που χρησιμοποιούμε το smartphone μας, συνδυάζοντας δύο συσκευές σε μία. Σίγουρα θα υπάρξουν και άλλοι κατασκευαστές που θα ακολουθήσουν το παράδειγμα της Samsung, οπότε μένει να δούμε αν η επόμενη δεκαετία θα μείνει στην ιστορία για τα foldable smartphone.