3+1 λόγοι που φέτος αγαπήσαμε (λίγο παραπάνω) τα social media!

Περίληψη: Facebook, Twitter, YouTube και Snapchat αντιμετώπισαν κάμποσες κρίσεις τη χρονιά που πέρασε. Τι μέτρα έλαβαν oι ομάδες που τα «τρέχουν» και τι προβλέπουν για τους επόμενους μήνες;

Όλοι το ξέρουμε, όλοι τα παραδεχόμαστε: Τα social media του καθενός μας είναι οι εφαρμογές που επισκεπτόμαστε συχνότερα από τις συσκευές μας - smartphones και tablets. Η δύναμη και η επιρροή τους σχεδόν... αυταπόδεικτη, ωστόσο, λόγω μεγάλου αριθμού χρηστών, αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν ουκ ολίγες κρίσεις. Μέσα στο 2019 πήραν δημοσιότητα κυρίως για τους λάθος λόγους, ωστόσο ήταν μια χρονιά που όλες οι μεγάλες πλατφόρμες έλαβαν μέτρα αντιμετώπισης των προβλημάτων τους. Πάμε, λοιπόν, να εστιάσουμε στα θετικά!

Αρχή με το μεγαλύτερο κοινωνικό δίκτυο όλων, το Facebook. Το δημιούργημα του Mark Zuckerberg προσελκύει σχεδόν 2,5 δισεκατομμύρια χρήστες μηνιαίως, με περιεχόμενο συχνά ακατάλληλο. Αρκετές φορές οι παραβάσεις έρχονται από την ίδια την ομάδα διαχείρισης της πλατφόρμας, η οποία (και όμως) μπορεί να λάθη κατά την εφαρμογή των κανόνων της.

Γι’ αυτό τον λόγο το Facebook θα προχωρήσει στη δημιουργία του Oversight Board, που θα λειτουργήσει σαν ένα «Ανώτατο Δικαστήριο» για θέματα που θα εμφανίζονται στην πλατφόρμα, παίρνοντας τις... τελικές αποφάσεις για την τύχη τους. Το πάνελ θα αποτελείται από ανθρώπους ανεξάρτητους από την πλατφόρμα και η λειτουργία του αναμένεται να ξεκινήσει από το επόμενο κιόλας έτος.

Το YouTube αντιμετώπισε και αυτό σημαντικά θέματα με το περιεχόμενο και τη δυνατότητα των χρηστών να ανταμειφθούν μέσω διαφημίσεων και, έτσι, η ευκολία με την οποία έρχονται τα demonetizations οδήγησε την πλατφόρμα σε αναζήτηση λύσης. Σκέφτηκαν, λοιπόν, να δημιουργήσουν μια κατηγορία διαφημίσεων, που θα μπορεί να εμφανίζεται σε πιο «αμφιλεγόμενο» περιεχόμενο. Επιπλέον - σε μια μάλλον αναπάντεχη κίνηση - η Google ανακοίνωσε πως θα περιορίσει τη στόχευση των διαφημίσεων με πολιτικό περιεχόμενο, κάτι που φυσικά αφορά και το YouTube.

Ακόμα πιο δραστικά είναι τα μέτρα που θα λάβει το Twitter εν όψει των εκλογών του 2020 στις ΗΠΑ. Το κοινωνικό δίκτυο θα απαγορεύσει πλήρως τις πολιτικές διαφημίσεις ενώ, εδώ και λίγο καιρό, έχει δώσει μια σημαντική δυνατότητα στους χρήστες του, που μπορούν να αφαιρέσουν ενοχλητικά tweets και να αποκρύψουν απαντήσεις στα tweets τους.

Στον ίδιο δρόμο και το Snapchat, που έκανε μια σημαντική ανανέωση στο Android app του. Η Snap Inc αγνοούσε το Android για χρόνια, αλλά φέτος ανασχεδίασε ριζικά την εφαρμογή για το mobile λειτουργικό της Google. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα τη βελτίωση της εμπειρίας των χρηστών, κάτι που οδήγησε σε αύξηση του αριθμού τους μετά από καιρό.

Τι να περιμένουμε μέσα στους επόμενους μήνες; Stay tuned στο Public Blog για όλα τα νεότερα!