Πώς μοιάζει ένα βίντεο του 1896 σε ποιότητα 4K 60fps;

Περίληψη: Το πρώτο καταγεγραμμένο ντοκιμαντέρ στην παγκόσμια σινεφιλική ιστορία (εν έτει 1896, παρακαλώ) μπορείς πλέον να το δεις σε 4K ανάλυση!

Το βίντεο «Arrival of a Train at La Ciotat» είναι ένα από τα διασημότερα στην ιστορία του κινηματογράφου. Προβλήθηκε το 1896, αποτελεί το πρώτο καταγεγραμμένο ντοκιμαντέρ στην παγκόσμια σινεφιλική ιστορία και γυρίστηκε από τους αδερφούς Auguste και Louis Lumière, τους βασικούς εφευρέτες των περισσότερων μηχανισμών που σήμερα αξιοποιεί το σινεμά.

Σήμερα, βέβαια, τα λίγα (μόλις 50) δευτερόλεπτα του φιλμ δεν μοιάζουν τόσο εντυπωσιακά. Άλλωστε μπορούμε να απολαμβάνουμε  περιεχόμενο με υψηλή λεπτομέρεια σχεδόν παντού, στις τηλεοράσεις, τον υπολογιστή ακόμα και στο smartphone. Πώς θα σου φαινόταν, όμως, αν μπορούσες να δεις και το βίντεο των αδερφών Lumière σε ποιότητα 4K 60fps; Και όμως, πραγματικά μπορείς να δεις ένα βίντεο ηλικίας σχεδόν 130 ετών σε ποιότητα εικόνας εφάμιλλη των σημερινών στάνταρ!

Video Duration
1:18


Το παραπάνω βίντεο είναι μια upscaled εκδοχή του πρωτοτύπου. Για τη δημιουργία του χρησιμοποιήθηκε η εφαρμογή Gigapixel AI, η οποία μπορεί να κάνει upscale εικόνας έως και 600% χρησιμοποιώντας τεχνολογίες νευρωνικών δικτύων και τεχνητής νοημοσύνης. Όπως θα διαπιστώσεις και εσύ, το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό. Στο τέλος του βίντεο υπάρχει σύγκριση μεταξύ του πρωτοτύπου και της upscaled έκδοσης και η διαφορά είναι... χαοτική! Από το χαμηλής ανάλυσης (και με αρκετό «θόρυβο») φιλμ των Lumière έχουμε τώρα ένα smooth βίντεο με περισσότερη λεπτομέρεια και χωρίς αλλοιώσεις στην εικόνα.

Αυτό που έκανε ο αλγόριθμος του Gigapixel AI, για να δημιουργήσει το βελτιωμένο βίντεο, είναι να «συμπληρώσει τα κενά». Το πρόγραμμα έχει εκπαιδευτεί μέσα από χιλιάδες ώρες υλικού και έτσι, όταν δέχεται ένα χαμηλής ανάλυσης περιεχόμενο, μπορεί να συνθέσει νέα εικόνα, η οποία προσεγγίζει το πώς θα έμοιαζε πραγματικά το βίντεο, αν είχε τραβηχτεί στην ίδια ποιότητα.

Λέγεται πως μερικοί από τους θεατές του «Arrival of a Train at La Ciotat», πίσω στο 1896, βρήκαν την εικόνα τόσο ρεαλιστική, που άρχισαν να τρέχουν για να αποφύγουν την αμαξοστοιχία... φαντάσου τι θα έκαναν αν έβλεπαν την 4Κ εκδοχή του βίντεο!