Galaxy S20: Τα smartphone - σταθμός για το 5G!

Περίληψη: Οι πρώτοι «απλοί χρήστες» είναι έτοιμοι να τεστάρουν τις δυνατότητες των δικτύων 5G μόλις πάρουν στα χέρια τους το Samsung Galaxy S20. Τι εντυπώσεις θα τους αφήσει η επόμενη γενιά δικτύων;

Τα νέα smartphone της σειράς Galaxy S20 της Samsung είναι επίσημα εδώ! Και είναι τα πρώτα που υποστηρίζουν 5G σε κάθε έκδοση. Φέτος δεν υπάρχουν ειδικές 5G εκδόσεις, όλα τα μοντέλα είναι 5G out-of-the-box. Όλα αυτά, βέβαια, με την προϋπόθεση ότι βρίσκεσαι σε αγορά που έχει εγκαταστήσει δίκτυα 5ης γενιάς.

Για αυτές τις αγορές, λοιπόν, η έλευση των Samsung Galaxy S20 πιστεύουμε ότι θα είναι ένα σημείο καμπής για την επιτυχία του 5G. Ξαφνικά εκατομμύρια νέοι χρήστες smartphone θα έχουν τη δυνατότητα να συνδεθούν στα 5G δίκτυα χωρών όπως οι ΗΠΑ, χωρίς να χρειαστεί να κάνουν τίποτα ιδιαίτερο, απλώς να ενεργοποιήσουν τα δεδομένα στη νέα τους συσκευή. Η απόδοση που θα βιώσουν θα σχηματίσει τις πρώτες εντυπώσεις, οι οποίες ίσως αποτελέσουν οδηγό για την υιοθέτηση του 5G και σε άλλες χώρες.

Η μεγάλη διαφορά του 5G, σε σχέση με προηγούμενες γενιές mobile δικτύων, είναι πως υπάρχουν δύο διαφορετικοί τύποι δικτύων, το sub-6GHz 5G και το mmWave. Όταν οι νέοι χρήστες συνδεθούν στο δίκτυο για πρώτη φορά, τι θα αποκομίσουν; Θα υπάρχει ουσιαστική διαφορά στην ταχύτητα σύνδεσης ή μήπως το νέο δίκτυο θα περάσει απαρατήρητο; Οι απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα είναι που μας οδηγούν στο συμπέρασμα πως η επιτυχία του 5G εξαρτάται από το Samsung Galaxy S20, το οποίο θα φέρει το πρώτο κύμα καθημερινών καταναλωτών σε επαφή με τα δίκτυα 5ης γενιάς. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως το 5G θα φτάσει μελλοντικά σε όλο τον κόσμο, και στην Ελλάδα φυσικά, αλλά, ποιο 5G θα είναι αυτό, τι ταχύτητες θα πιάνει και ποια θα είναι τα specs του;

Οι δύο τύποι 5G έχουν διαφορετικά πλεονεκτήματα ο καθένας. Ο πρώτος (sub-6GHz) έχει πιο αξιόπιστο σήμα, αλλά οι ταχύτητες σύνδεσης δεν είναι και πολύ γρηγορότερες από το 4G+. Από την άλλη, τα mmWave δίκτυα πιάνουν τρελές ταχύτητες (>1Gbps) αλλά το σήμα δεν μπορεί να περάσει από εμπόδια όπως τοίχους ή... το ίδιο σου το σώμα. Έτσι, το mmWave μπορεί να αξιοποιηθεί πλήρως μόνο σε ανοιχτές περιοχές (όπως ένα στάδιο για παράδειγμα).

Οπότε, το μέλλον του 5G, και στη χώρα μας αλλά και γενικότερα, εξαρτάται από το πρώτο «real-world test» στο οποίο θα υποβληθεί το δίκτυο μέσα από τους χρήστες που θα αποκτήσουν ένα από τα τρία μοντέλα του Samsung Galaxy S20.