Happy World Emoji Day! 😊

Περίληψη: Σήμερα γιορτάζουν τα... Emoji, που από τη στιγμή που δημιουργήθηκαν έχουν αλλάξει τα δεδομένα στον τρόπο επικοινωνίας μας!

Είναι αναμφισβήτητο ότι από τη στιγμή που κυκλοφόρησαν τα emoji έχουν αλλάξει ριζικά την καθημερινή επικοινωνία μεταξύ μας. Πλέον η γραπτή επικοινωνία συνδυάζεται με την εικονική, δίνοντας τη δυνατότητα σε όλον τον κόσμο να συνομιλήσει απλά και εύκολα.

Το χρονικό δημιουργίας των emoji

Τα emoji έκαναν την εμφάνισή τους για πρώτη φορά το 1999 από τον Shigetaka Kurita. Ο Kurita δούλευε για την ανάπτυξη μιας καινούργιας πλατφόρμας, της i-mode, για τη γνωστή ιαπωνική εταιρεία DOCOMO. Ο Kurita ήθελε να κάνει πιο εύκολη και άμεση την επικοινωνία των χρηστών. Για παράδειγμα θα μπορούσε αντί να γράψει κάποιος ότι ο καιρός είναι συννεφιασμένος, να στείλει ένα εικονίδιο που δείχνει ένα σύννεφο. Κάπως έτσι σχεδίασε ένα σύνολο εικόνων 12x12 pixel. Πλέον μπορείς να δεις τα πρώτα 176 emoji του Kurita στη μόνιμη συλλογή του MOMA της Νέας Υόρκης!

Η νέα αυτή ιδέα απέκτησε μεγάλη απήχηση και όλες οι υπόλοιπες εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, που υπήρχαν στην Ιαπωνία, ξεκίνησαν να αντιγράφουν την DOCOMΟ και έτσι με τον καιρό η φήμη των emoji εξαπλώθηκε. Κάπου στα μέσα του 2000 άλλες εταιρείες εκτός Ιαπωνίας, όπως η Apple, ξεκίνησαν να ενσωματώνουν τα emoji στις πλατφόρμες τους. Εν τέλει το 2007 η Google ζήτησε να προστεθούν στο πρότυπο Unicode και το 2010 επίσημα προστέθηκαν εκατοντάδες emoji. Το πρότυπο Unicode αναλαμβάνει την τυποποίηση όλων των συστημάτων γραφής του πλανήτη.

To 2011 η Apple πρόσθεσε ένα πληκτρολόγιο emoji στο iOS και το 2013 ακολούθησε το Android. Επόμενο σημείο-σταθμός στην ιστορία των emoji είναι το 2015 όπου γίνεται αναβάθμιση της ποικιλίας των emoji, προσθέτοντας διαφορετικούς τόνους στο δέρμα αλλά και emoji με ζευγάρια του ίδιου φύλλου.

Γιατί γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Emoji τον Ιούλιο

Η Παγκόσμια Ημέρα Emoji γιορτάζεται κάθε χρόνο από το 2014 κι έπειτα. Θεωρείται ότι ήταν απόφαση του Jeremy Burge, δημιουργού του Emojipedia. Το Emojipedia είναι ένα site αναφοράς emoji, που δημιουργήθηκε το 2013 και ουσιαστικά τεκμηριώνει την έννοια και την κοινή χρήση των χαρακτήρων emoji, που υπάρχουν στο πρότυπο Unicode. Σύμφωνα με τους New York Times, ο Burge αποφάσισε η Παγκόσμια Ημέρα Emoji να είναι στις 17 Ιουλίου λόγω του ότι το emoji που απεικονίζει το ημερολόγιο στα iPhone εμφανίζει αυτή την ημερομηνία!

Τι περιμένουμε το 2022

Το 2022 πιθανώς θα κυκλοφορήσουν 107 νέα emoji, τα οποία θα συμπεριλαμβάνουν μεταξύ άλλων φασόλια, έναν έγκυο άντρα και τα finger hearts (μόδα που δημιουργήθηκε από stars της K-pop). Αυτό το update θα αυξήσει το επόμενο έτος τα emoji σε 3.460! Βέβαια το Unicode συνέστησε την κυκλοφορία των emoji αλλά η τελική απόφαση δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη.

Stay tuned στο Public Blog για όλες τις εξελίξεις!