Η Intel εξαγόρασε την εφαρμογή μετακινήσεων Moovit

Περίληψη: Η Intel δραστηριοποιείται πιο έντονα στον χώρο των αυτόνομων οχημάτων μετά την εξαγορά της Moovit, η οποία παρέχει δεδομένα μετακίνησης στους χρήστες της.

Ακόμα και αν δε σε ενδιαφέρει καθόλου η τεχνολογία, σίγουρα ξέρεις την Intel και τους επεξεργαστές της. Η Intel όμως ασχολείται με πολλές ακόμα δραστηριότητες, πέρα από τα chip που βρίσκονται στο laptop ή το σταθερό υπολογιστή σου. Μία από τις βιομηχανίες στις οποίες έχει παρουσία είναι και αυτή των αυτόνομων αυτοκινήτων, και με την τελευταία της εξαγορά φαίνεται πως βλέπει ακόμα πιο σοβαρά το ρόλο της στο μέλλον της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Ο γίγαντας των μικροεπεξεργαστών μόλις επιβεβαίωσε την εξαγορά της πλατφόρμας μετακινήσεων Moovit έναντι 900 εκατομμυρίων δολαρίων. Το Moovit ξεκίνησε ως μία smartphone εφαρμογή για iOS και Android, η οποία βοηθά τους χρήστες της να μετακινηθούν ευκολότερα στην πόλη. Η επιτυχία της εφαρμογής, η οποία μετρά 800 εκατομμύρια χρήστες, οδήγησε σε μία τεράστια πλατφόρμα δεδομένων, την οποία εταιρίες όπως η Uber χρησιμοποιούν για να παρέχουν ποιοτικότερη εμπειρία στους δικούς τους πελάτες.

Που «κολλάει» η Intel σε όλο αυτό λοιπόν; Η Intel, όπως είπαμε, δραστηριοποιείται ήδη στο χώρο των αυτόνομων μετακινήσεων. Η μέχρι τώρα εμπλοκή της ήταν μέσω της εταιρίας Mobileye την οποία είχε εξαγοράσει το 2017. Η Mobileye εξειδικεύεται στην κατασκευή των συστημάτων αισθητήρων που χρησιμοποιούνται στα αυτόνομα οχήματα. Με την εξαγορά της Moovit, η Intel θέλει να ενσωματώσει τις δυνατότητες που παρέχει η πλατφόρμα στα συστήματα της Mobileye. Απώτερος σκοπός είναι η δημιουργία ενός πληρέστερου πακέτου υπηρεσιών αυτόνομης μετακίνησης, του λεγόμενου «Mobility as a Service» ή «MaaS», όπως το αποκαλεί η Intel.

Η εξαγορά αυτή δεν ήρθε «από το πουθενά» καθώς η Intel κατείχε ήδη ένα μικρό μερίδιο στην εταιρία, απλά τώρα αποφάσισε να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχό της. Για εσένα, τον απλό χρήστη της εφαρμογής, δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή, όπως δήλωσε η Intel. Οι υπηρεσίες αστικών μετακινήσεων του Moovit θα συνεχίσουν να παρέχονται κανονικά.