Instagram Subscriptions: Συνδρομές επί πληρωμή δοκιμάζει η πλατφόρμα

Περίληψη: Το Instagram περνάει στο επόμενο βήμα προσθέτωντας την επιλογή «συνδρομή επί πληρωμή» για να βλέπουν οι χρήστες αποκλειστικό περιεχόμενο του αγαπημένου τους creator.

Θα ήταν ψέμα αν λέγαμε ότι δεν γνωρίζουμε τι είναι το Instagram. Και γνωρίζουμε και έχουμε την εφαρμογή στο κινητό μας και scroll-άρουμε με τις ώρες καθημερινά! Για πολλούς creators η δημοφιλής εφαρμογή της οικογενείας «Meta» δεν είναι απλά για ψυχαγωγία, αλλά αποτελεί πηγή εσόδων. Εξάλλου, στις μέρες μας το να είσαι content creator ή influencer στα social media είναι πλέον επάγγελμα και το παρατηρούμε να αναπτύσσεται όλο και περισσότερο.

Μέχρι πρότινος, για τους συγκεκριμένους επαγγελματίες το εισόδημα ήταν αβέβαιο αφού τα χρήματα ήταν βάσει των διαφημίσεων που θα έκαναν στο προφίλ τους. Τώρα, το Instagram ξεκινάει δοκιμαστικά για τους Αμερικανούς χρήστες μια νέα δυνατότητα όπου οι χρήστες θα μπορούν να κάνουν εγγραφή στους δημιουργούς που τους ενδιαφέρουν, ώστε να βλέπουν αποκλειστικό περιεχόμενο μόνο για συνδρομητές! Όπως αναφέρει ο επικεφαλής του Instagram, Adam Mosseri, οι συνδρομές είναι «ένας από τους καλύτερους τρόπους» για τους influencers και τους δημιουργούς να έχουν προβλέψιμο εισόδημα.

Η εταιρεία ανακοίνωσε τη νέα δυνατότητα και ξεκίνησε να τεστάρει την πορεία της, με 10 δημιουργούς να συμμετέχουν. Μεταξύ αυτών είναι ο μπασκετμπολίστας Sedona Prince, ο Ολυμπιονίκης Jordan Chiles και η αστρολόγος Aliza Kelly. Το Instagram επιβεβαίωσε, επίσης, πως τις ερχόμενες εβδομάδες θα προστεθούν ακόμα περισσότεροι creators στη δοκιμαστική λειτουργία των subscriptions.

Η λογική των συνδρομών επί πληρωμή είναι ότι οι subscribers θα πληρώνουν ένα μηνιαίο ποσό για να έχουν πρόσβαση σε αποκλειστικό περιεχόμενο μόνο για εκείνους, από δημιουργούς που ακολουθούν, όπως lives και stories! Το ποσό της συνδρομής θα κυμαίνεται από 0,99$ έως 99,99$ ανά μήνα και οι δημιουργοί θα είναι αυτοί που θα επιλέγουν πως θα κοστολογήσουν το αποκλειστικό περιεχόμενο τους. Πατώντας το κουμπί “subscribe” που θα υπάρχει κάτω από το bio του account και αφού γίνει η πληρωμή, οι χρήστες θα λάβουν ένα μωβ σήμα, το οποίο θα σηματοδοτεί ότι έχουν κάνει εγγραφή. Έτσι, και στα σχόλια ο χρήστης θα έχει «προτεραιότητα», αφού θα ξεχωρίζει με το σύμβολο, αλλά και στα προσωπικά μηνύματα που θα στέλνει στον creator. Αν θέλεις σαν τρελός απάντηση από τον αγαπημένο σου δημιουργό, ξέρεις πλέον τι πρέπει να κάνεις!

Ο συνεπικεφαλής του προϊόντος, Ashley Yuki, ανέφερε ότι το Instagram δεν θα περικόψει τα έσοδα από τις συνδρομές των δημιουργών «τουλάχιστον μέχρι το 2023». Ενώ ο Mark Zuckerberg, Διευθύνων Σύμβουλος της Meta είπε: «Είμαι ενθουσιασμένος που θα συνεχίσω να φτιάχνω εργαλεία για τους δημιουργούς ώστε να ζουν κάνοντας δημιουργική δουλειά και θα προσθέσω αυτά τα εργαλεία στα χέρια περισσότερων δημιουργών σύντομα». 

Με τη νέα δυνατότητα, η οποία βρίσκεται ακόμα σε πρώιμο στάδιο, το Instagram θα δώσει μια «ανάσα» στους δημιουργούς παρέχοντας τους ένα σχετικά σταθερό εισόδημα. Εξάλλου, ορισμένοι creators έχουν ήδη δημιουργήσει έσοδα από λειτουργίες του Instagram, όπως το Close Friends, χρεώνοντας στους θαυμαστές τους ένα ποσό, εκτός πλατφόρμας, για να γίνουν «στενοί» φίλοι και να έχουν πρόσβαση στις πιο προσωπικές τους ιστορίες. Το Instagram και το Facebook δεν είναι οι μόνες εταιρείες που διαθέτουν μοντέλα συνδρομής για να ανταγωνιστούν πλατφόρμες όπως η TikTok. Το 2021, το Twitter εισήγαγε το Super Follows και ορισμένοι δημιουργοί προσφέρουν επιπλέον περιεχόμενο για subscribers εκτός πλατφόρμας, στο Patreon ή στο Substack.

Ανυπομονείς να έρθει η νέα δυνατότητα και στα δικά σου χέρια; Έχεις ήδη σκεφτεί σε ποιον αγαπημένο σου creator θα κάνεις το πρώτο σου subscribe; Μέχρι τότε μείνε συντονισμένος στο Public Blog για να μαθαίνεις πρώτος όλες τις νέες εξελίξεις στις αγαπημένες σου social media εφαρμογές.