Πώς φτιάχνεται ένας επεξεργαστής; Η Intel εξηγεί και συναρπάζει!

Περίληψη: Μέσα από ένα σύντομο βίντεο η Intel μας παρουσιάζει -με απλό και κατανοητό τρόπο- τα βήματα κατασκευής ενός σύγχρονου επεξεργαστή!

Μια από τις πολυπλοκότερες ανθρώπινες κατασκευές είναι οι μικροεπεξεργαστές ή microchip. Κάθε ηλεκτρονική συσκευή, από τους υπερυπολογιστές χιλιάδων πυρήνων μέχρι και το πιο απλό smartphone, χρησιμοποιεί επεξεργαστή για να λειτουργήσει. Οι σύγχρονοι επεξεργαστές μπορεί να καταλαμβάνουν ελάχιστο χώρο αλλά αποτελούνται από δισεκατομμύρια μικροσκοπικά εξαρτήματα. Πώς φτιάχνεται, λοιπόν, ένας επεξεργαστής σήμερα; Η Intel δημοσίευσε ένα βίντεο στο οποίο μας εξηγεί με απλό τρόπο όλη τη διαδικασία παραγωγής ενός chip.

Video Duration
5:05


Η διαδικασία παραγωγής ενός chip περιλαμβάνει 6 κύρια στάδια. Το microchip ξεκινά τη... ζωή του ως ιδέα στο μυαλό των αρχιτεκτόνων microchip. Σε συνεργασία με τους υπόλοιπους μηχανικούς της ομάδας, οι αρχιτέκτονες σχεδιάζουν το μοντέλο του επεξεργαστή σε ψηφιακή μορφή. Όταν ολοκληρωθεί το βήμα αυτό, το σχέδιο μετατρέπεται σε ένα πρότυπο από quartz. Το πρότυπο αυτό θα χρησιμοποιηθεί στο επόμενο βήμα για να «χαραχθούν» τα κυκλώματα του microchip επάνω σε δίσκους πυριτίου ή wafers, όπως κοινώς αποκαλούνται.

Κάθε ολοκληρωμένος δίσκος θα πρέπει έπειτα να κοπεί σε κομμάτια, τα οποία αντιστοιχούν σε ένα chip το καθένα. Όλα τα ολοκληρωμένα chip περνούν τώρα από έλεγχο, για να διαπιστωθεί η λειτουργικότητά τους. Όσα chip «επιβιώσουν» αυτή τη διαδικασία περνούν στο επόμενο στάδιο, που είναι η τελική συναρμολόγηση. Σε αυτό το στάδιο γίνεται ξανά έλεγχος. Αν μέχρι τώρα όλα έχουν πάει καλά, ο επεξεργαστής είναι έτοιμος να περάσει στο τελικό του βήμα, την παράδοση προς τους πελάτες. Αυτοί μπορεί να είναι μεγάλοι κατασκευαστές υπολογιστών ή και απλοί καταναλωτές.

Η παραπάνω διαδικασία περιγράφει την αλυσίδα της δημιουργία ενός microchip για την Intel, αλλά στην πραγματικότητα αντικατοπτρίζει, σε γενικές γραμμές, τη διαδικασία παραγωγής ενός οποιουδήποτε επεξεργαστή σήμερα. Μπορεί ο επεξεργαστής της συσκευής σου να είναι από την Intel, την AMD, την Qualcomm ή κάποιον άλλο κατασκευαστή αλλά όλα τα chip σήμερα κατασκευάζονται από wafer πυριτίου με παρόμοιες μεθόδους λιθογραφίας το καθένα.