Τα backups του WhatsApp είναι τώρα πλήρως κρυπτογραφημένα

Περίληψη: Οι συνομιλίες σου στο WhatsApp είναι απόλυτα ασφαλείς αφού πλέον και το backup τους είναι κρυπτογραφημένο!

Το WhatsApp είναι η πιο δημοφιλής εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων που έχει σαν προεπιλογή την end-to-end κρυπτογράφηση των συνομιλιών. Στη ουσία, ό,τι λέγεται ανάμεσα σε εσένα και την οικογένεια σου ή τους φίλους σου μένει… ανάμεσά σας! Την εφαρμογή χρησιμοποιούν περίπου 2 δισεκατομμύρια χρήστες και προστατεύονται καθημερινά πάνω από 10 δισεκατομμύρια μηνύματα, ενώ στους χρήστες κυριαρχεί το αίσθημα ασφάλειας αφού βλέπουν ότι η εφαρμογή κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να αποφευχθεί οποιαδήποτε παραβίαση από τρίτο άτομο, ανεξάρτητα που είναι αποθηκευμένες οι συνομιλίες.

Ανέκαθεν το WhatsApp δημιουργούσε αντίγραφα ασφαλείας των συνομιλιών σε διαδικτυακές υπηρεσίες αποθήκευσης. Για τους χρήστες iOS στο iCloud και για τους χρήστες Android στο Google Drive. Η χρησιμότητα του backup είναι απλή - σε περίπτωση που αντικαταστήσεις την συσκευή σου, η εφαρμογή θα επαναφέρει αυτόματα όλες τις συνομιλίες με τους αγαπημένους σου. Ενώ, λοιπόν, οι συνομιλίες σου στην εφαρμογή προστατεύονται με end-to-end κρυπτογράφηση, το backup μέχρι πρότινος δεν είχε κάποιου είδους προστασία, με αποτέλεσμα ο οποιοσδήποτε καταφέρει να εισβάλει στο τηλέφωνο σου, στη sim σου ή στην υπηρεσία αποθήκευσης, να αποκτήσει πρόσβαση στα chat backups σου.

Έτσι, η εφαρμογή ήρθε να λύσει και αυτό το «παραθυράκι» στην ασφάλειά της με μια νέα λειτουργία που θα παρέχει end-to-end κρυπτογράφηση και στα backups των συνομιλιών. Όπως ανακοίνωσε το Facebook, οι χρήστες θα καταχωρούν, πριν μεταφορτωθούν τα chats στο iCloud ή στο Google Drive, είτε έναν κωδικό πρόσβασης είτε ένα 64-ψήφιο encryption key, που μόνο αυτοί θα γνωρίζουν και έτσι θα αποκτούν πρόσβαση στο backup τους. Ταυτόχρονα, το Facebook τονίζει ότι ούτε το WhatsApp ούτε ο backup service πάροχος θα μπορούν να διαβάσουν τα αντίγραφα ασφαλείας ή να έχουν πρόσβαση στο κλειδί που απαιτείται για να τα ξεκλειδώσουν.

Η νέα λειτουργία του WhatsApp θα γίνει σταδιακά διαθέσιμη σε όλους τους χρήστες. Προς το παρόν, είναι διαθέσιμη σε όσους τρέχουν την τελευταία έκδοση του WhatsApp, οπότε μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος για να την αξιοποιήσουν όλοι. Πάντως, αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι το νέο εγχείρημα της εφαρμογής είναι πολύ σημαντικό αφού καμία άλλη παγκόσμια υπηρεσία ανταλλαγής μηνυμάτων αυτής της κλίμακας δεν παρέχει αυτό το επίπεδο ασφάλειας για τα γραπτά και φωνητικά μηνύματα, τις κλήσεις, τα βίντεο και τα αντίγραφα ασφαλείας των χρηστών της.

Αν θέλεις να βλέπεις πρώτος όλα τα updates για τα αγαπημένα σου apps μείνετε συντονισμένος στο Public Blog!