Τέλος εποχής για την Apple με τον Jony Ive να αποχωρεί και επίσημα

Περίληψη: Το γνωρίζαμε από το καλοκαίρι πως ο Jony Ive θα αποχωρήσει από την Apple, δεν ξέραμε, όμως, το πότε ακριβώς. Τελικά, λίγο πριν φύγει το 2019, έφτασε η ώρα της αποχώρησης για το θρυλικό σχεδιαστή.

Στις 27 Ιουνίου, Apple και Jony Ive ανακοίνωσαν από κοινού πως ο επί χρόνια Chief Design Officer θα αποχωρήσει από την εταιρία. To Δελτίο Τύπου ανέφερε πως ο Βρετανός σχεδιαστής θα αποχωρήσει αργότερα μέσα στη χρονιά, χωρίς να ορίζεται συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Μία πρόσφατη αλλαγή στη σελίδα στελεχών της Apple, όμως, επιβεβαιώνει πως η αποχώρηση είναι πλέον γεγονός, καθώς, αφαιρέθηκε η φωτογραφία και το προφίλ του Jony Ive.

Η αποχώρηση αυτή είναι ουσιαστικά ένα τέλος εποχής για την Apple, καθώς, σηματοδοτεί την ολοκλήρωση μίας συνεργασίας σχεδόν τριών δεκαετιών. Ο Jony Ive βρίσκεται στην εταιρία από το 1992 και από το 1996 και μετά ηγείται του σχεδιαστικού τμήματος. Στα 23 χρόνια που ο Jony Ive ήταν στο τιμόνι του design, η Apple κυκλοφόρησε μερικά από τα εικονικότερα προϊόντα της ιστορίας της. Συσκευές όπως το πρώτο iMac ή το iPhone έκαναν την Apple αυτό που είναι σήμερα.

Το επόμενο βήμα για τον Jony Ive, μετά την έξοδο του από την Apple, είναι η δημιουργία της δικής του εταιρίας. Αυτό θα γίνει μαζί με τον φίλο και συνεργάτη του Marc Newson. Οι δυο τους δημιούργησαν την εταιρία σχεδιασμού LoveFrom. Ένας από πρώτους πελάτες της LoveFrom θα είναι η Apple, η οποία, προσλαμβάνοντας την εταιρία, θα συνεχίσει να εκμεταλλεύεται το σχεδιαστικό ταλέντο του Ive.

Από εδώ και πέρα, τον τομέα του design εντός της Apple θα ηγηθεί ο Jeff Williams. Ο ρόλος του σήμερα είναι Chief Operating Officer, αλλά, τα καθήκοντά του τώρα θα διευρυνθούν. Αν και δεν θα είναι ο ίδιος υπεύθυνος για τον σχεδιασμό, αυτός είναι ο άνθρωπος που θα παίρνει τις τελικές αποφάσεις στο τμήμα και θα δίνει αναφορά απευθείας στον Tim Cook. Τον ρόλο των βασικών σχεδιαστών θα αναλάβουν οι Evans Hankey και Alan Dye οι οποίοι είναι σήμερα αντιπρόεδροι του Industrial Design και Human Interface Design αντίστοιχα.