Miniguide / Όσα πρέπει να ξέρεις για τους macro φακούς των smartphone

Περίληψη: Η συστοιχία καμερών που βρίσκουμε στα smartphone σήμερα έχει αρχίσει να περιλαμβάνει και τον macro φακό. Τι νέο προσφέρει στις mobile λήψεις σου;

Είναι αλήθεια πως οι φωτογραφίες των περισσότερων smartphone σήμερα - και αυτό δεν αφορά μόνο τις ναυαρχίδες - μοιάζουν τραβηγμένες από επαγγελματία φωτογράφο, οπότε η κάμερα γίνεται αυτομάτως ένα από τα σημαντικότερα specs. Γι’ αυτό και σχεδόν όλες οι συσκευές εξοπλίζονται με τουλάχιστον 2 αισθητήρες, ενώ υπάρχουν ακόμα και smartphone που διαθέτουν 4 φακούς στην «πλάτη» τους. Καθένας από αυτούς προσφέρει και ένα διαφορετικό mode φωτογραφιών, όπως ultra-wide ή telephoto, το οποίο δίνει διαφορετική προοπτική, πέραν των απλών wide λήψεων.

Με την έλευση του Redmi Note 8 Pro στην αγορά είδαμε για πρώτη φορά και έναν νέο φακό! Το smartphone της Xiaomi διαθέτει 4 βασικές κάμερες και μία από αυτές είναι macro αισθητήρας ανάλυσης 2MP. Ο macro φακός φαίνεται πως θα γίνει το νέο trend στις smartphone κάμερες, καθώς πρόσφατα τον είδαμε να περιλαμβάνεται και στο Samsung Galaxy S10 Lite. Τι είναι, λοιπόν, αυτός ο macro αισθητήρας; Ή, καλύτερα, τι διαφορετικό σου προσφέρει;

Η macro φωτογράφηση αναφέρεται σε λήψεις από πολύ κοντινή απόσταση, όταν, δηλαδή, στέκεσαι δίπλα στο θέμα σου, με σκοπό να τραβήξεις και την παραμικρή λεπτομέρεια. Οι κάμερες που θα βρεις στα περισσότερα smartphone σήμερα δεν μπορούν να εστιάσουν σωστά όταν βρίσκονται σε πολύ μικρή απόσταση και έτσι το τελικό αποτέλεσμα είναι αρκετά θολό. Όλες οι κάμερες έχουν μια ελάχιστη εστιακή απόσταση, η οποία στους macro αισθητήρες είναι πολύ μικρή. Αυτό επιτρέπει στις macro λήψεις να διατηρούν λεπτομέρεια ακόμα κι αν έρθεις δίπλα στο θέμα σου!

Άρα, με λίγα λόγια, οι macro φακοί σου επιτρέπουν να τραβήξεις φωτογραφίες από κοντινή απόσταση χωρίς απώλεια ποιότητας.

Τώρα, λοιπόν, ξέρεις: αν η συσκευή σου έχει macro φακό, μη φοβάσαι να πλησιάσεις το θέμα σου. Κάθε συσκευή θα δεις ότι αναφέρει και την ελάχιστη εστιακή απόσταση οπότε, μπορείς να υπολογίσεις πόσο κοντά μπορείς να φτάσεις για την τέλεια λήψη. Αν πάλι η συσκευή σου δεν έχει macro φακό, έλα στο Public για να ανακαλύψεις ποια από τα νεότερα μοντέλα smartphone εξοπλίζονται με αυτή τη δυνατότητα!