Xiaomi, Oppo και Vivo φέρνουν το δικό τους «AirDrop»!

Περίληψη: Το AirDrop είναι ένα από τα χαρακτηριστικά που αγαπάμε στα iPhone και θα θέλαμε και στο Android. Η μέρα αυτή δεν αργεί καθώς 3 κινέζικές εταιρίες φέρουν το δικό τους AirDrop στις συσκευές τους.

Android και iOS μοιάζουν μέρα με τη μέρα όλο και περισσότερο. Τα χαρακτηριστικά του ενός τα βρίσκουμε συνήθως και στο άλλο, με τις βασικές διαφορές να εντοπίζονται στον τρόπο λειτουργίας και όχι στα features. Το AirDrop, όμως, ο εύκολος και γρήγορος τρόπος μεταφοράς αρχείων μεταξύ iPhone και άλλων Apple συσκευών, είναι μια «τρανταχτή» απουσία από τον κόσμο του Android. Όχι για πολύ, όπως φαίνεται, καθώς ο ανταγωνιστής του AirDrop είναι εδώ και δεν δημιουργήθηκε από τη Google.

Υπεύθυνοι για την νέα τεχνολογία peer-to-peer μεταφοράς αρχείων μεταξύ συσκευών είναι η Xiaomi, η Oppo και η Vivo. Οι τρεις κινέζικες εταιρίες δημιούργησαν ένα πρότυπο μεταφοράς, το οποίο εκμεταλλεύεται την τεχνολογία Wi-Fi Direct που συναντάμε σε όλα τα σύγχρονα smartphone. Το αρχικό pairing μεταξύ συσκευών θα γίνεται μέσω Bluetooth και από εκεί και πέρα αναλαμβάνει το Wi-Fi Direct. Η μεταφορά των αρχείων γίνεται με μέγιστη ταχύτητα τα 20MB/s.

Η συνεργασία αυτή δεν θα περιοριστεί μόνο στις 3 εταιρίες που την δημιούργησαν. Και άλλοι κατασκευαστές μπορούν να γίνουν μέλη του Peer-to-Peer Transmission Alliance, αν το επιθυμούν. Θεωρητικά, λοιπόν, θα μπορούσαν και άλλοι κατασκευαστές να ενσωματώσουν στα smartphone τους το νέο αυτό πρωτόκολλο επικοινωνίας.

Το Peer-to-Peer Transmission Alliance δημιουργήθηκε το καλοκαίρι του 2019 και μέσα στο επόμενο διάστημα οι πρώτες συσκευές, από τους τρεις κατασκευαστές που αναφέραμε, θα αποκτήσουν το νέο χαρακτηριστικό. Σε Xiaomi smartphone αυτό θα γίνει διαθέσιμο, αν αυτά τρέχουν το λειτουργικό σύστημα MIUI 11 και την έκδοση Android 9.0 ή νεότερη.

Εδώ να πούμε, πάντως, ότι και η Google εργάζεται επάνω σε δική της αντίστοιχη τεχνολογία, η οποία θα ονομάζεται Fast Share, αλλά δεν ξέρουμε πότε θα γίνει διαθέσιμη. Η υλοποίηση της Google αναμένεται να είναι διαθέσιμη σε όλα τα μελλοντικά Android smartphone, οπότε πολλοί κατασκευαστές ίσως περιμένουν το Fast Share της Google, αντί να συμμετέχουν στη «συμμαχία» των Xiaomi, Oppo και Vivo.