Το YouTube αποκρύπτει τον αριθμό των dislikes στα βίντεο

Περίληψη: Πολύ σύντομα δεν θα εμφανίζεται ο αριθμός των dislikes κάτω από τα βίντεο που βλέπεις στο YouTube. Γιατί έγινε αυτή η αλλαγή;

Ένα χαρακτηριστικό που δοκιμάζεται εδώ και καιρό από το YouTube ήρθε για να μείνει. Από εδώ και πέρα, ο αριθμός των dislikes σε κάθε βίντεο δεν θα είναι ορατός για τους χρήστες. Ο συνολικός αριθμός των dislikes θα φαίνεται μόνο στον δημιουργό του βίντεο πλέον.

Ο λόγος που το YouTube προέβη σε αυτή την αλλαγή είναι η εξάλειψη των στοχευμένων επιθέσεων προς συγκεκριμένα βίντεο/άτομα, μέσω μαζικών dislikes. Με τον τρόπο αυτό η πλατφόρμα θέλει να δημιουργήσει μία πιο φιλική ατμόσφαιρα και να προάγει «αλληλεπιδράσεις με σεβασμό μεταξύ του κοινού και των δημιουργών».

Η απόκρυψη του αριθμού των dislikes ξεκίνησε να δοκιμάζεται από τον περασμένο Μάρτιο. Κατά τη δοκιμαστική περίοδο, το YouTube παρατήρησε πως οι θεατές ήταν λιγότερο πιθανό να χρησιμοποιήσουν το συγκεκριμένο πλήκτρο για να «επιτεθούν» στον εκάστοτε δημιουργό. Αυτή η συμπεριφορά δεν αναμένεται να εξαφανιστεί τελείως, όμως, απλώς να μειωθεί. Το πλήκτρο dislike θα παραμείνει, αλλά χωρίς να είναι ορατή η αναλογία των ψήφων και ο συνολικός αριθμός των dislike, γεγονός που κάνει λιγότερο ικανοποιητική τη χρήση του από τους χρήστες.

Video Duration
3:03

Αυτός δεν είναι ο μόνος τρόπος να «εξαφανιστούν» τα dislikes από ένα βίντεο. Εδώ και χρόνια, οι δημιουργοί έχουν τη δυνατότητα να απενεργοποιήσουν τελείως τις θετικές και αρνητικές ψήφους στα βίντεό τους. Με το νέο σύστημα σε ισχύ, όμως, το YouTube θέλει να κάνει αυτόματα την πλατφόρμα λίγο πιο φιλική.

Το YouTube δεν είναι η μόνη πλατφόρμα που επιχειρεί να βελτιώσει την ποιότητα της υπηρεσίας αποκρύπτοντας στατιστικά. Το Instagram έχει εδώ και καιρό δώσει την επιλογή απόκρυψης του αριθμού των likes, τόσο για τις δικές σου φωτογραφίες όσο και για αυτές που υπάρχουν στο feed, με σκοπό τη βελτίωση του well-bring των χρηστών. Το YouTube επιχειρεί κάτι παρόμοιο με αυτή την τελευταία αλλαγή.

Η απόκρυψη του αριθμού των dislikes έχει ήδη ξεκινήσει και θα έρθει για όλους. Αν ακόμα εμφανίζεται ο σχετικός αριθμός, πολύ σύντομα αυτό θα αλλάξει και στη δική σου συσκευή.