Meet the iPod / Σαν σήμερα πριν ακριβώς 19 χρόνια!

Περίληψη: Μια από τις σημαντικότερες συσκευές στην ιστορία της Apple παρουσιάστηκε σαν σήμερα. Στις 23 Οκτωβρίου 2001 ανακοινώθηκε από τον Steve Jobs το iPod. Τα υπόλοιπα ανήκουν στην ιστορία...

Το iPod μπορεί να μην ήταν το πρώτο MP3 player, ήταν όμως το σημαντικότερο. Το πρώτο φορητό media player της Apple έμελλε να μετατραπεί στο Walkman των 00s και ήταν η συσκευή που άλλαξε για πάντα τη μοίρα της εταιρίας. Η αρχή έγινε σαν σήμερα, στις 23 Οκτωβρίου 2001, όταν ο τότε CEO της Apple Steve Jobs παρουσίασε το πρώτο iPod στον κόσμο.

Το design του original iPod παραμένει εικονικό. Πλήρως λευκό, με το scroll wheel να δεσπόζει στην μπροστινή όψη της συσκευής. Ακόμα πιο επαναστατικό κι από το σχεδιασμό του, όμως, ήταν το περιβάλλον λειτουργίας της συσκευής. Η απλότητα με την οποία μπορούσες πλέον να απολαύσεις τη μουσική σου εν κινήσει οπως ποτέ στο παρελθόν. Πρόσθεσε σε όλα αυτά και τον σκληρό δίσκο των 5GB και έτοιμη η συνταγή της επιτυχίας.

Ένας ακόμα λόγος επιτυχίας θεωρείται το iTunes και το οικοσύστημα ψηφιακών αγορών που δημιούργησε. Το ηλεκτρονικό κατάστημα του iTunes κατάφερε να κάνει την ηλεκτρονική αγορά περιεχομένου πραγματικότητα για πρώτη φορά.

Από τα πρώτα χρόνια της κυκλοφορίας του ήταν ξεκάθαρο ότι το iPod έπαιζε «χωρίς αντίπαλο». Η μεγαλύτερη επιτυχία του ήταν «εντός έδρας» με το μερίδιο αγοράς του iPod να φτάνει μέχρι και το αστρονομικό 74% στις ΗΠΑ, τον Ιούλιο του 2005. Σε άλλες αγορές, όπως της Ιαπωνίας ή της Ευρώπης το iPod ήταν ξανά η νούμερό ένα επιλογή, αλλά με αρκετά μικρότερα ποσοστά.

Μέσα στα χρόνια κυκλοφόρησαν πολλές εκδόσεις σε διαφορετικά σχέδια. Πέρα από το Classic μοντέλο, δημιουργήθηκαν επίσης τα iPod Mini, Shuffle, Nano και Touch. Σήμερα, 19 χρόνια μετά την πρώτη κυκλοφορία του, το iPod έχει σχεδόν ξεχαστεί κι αυτό γιατί το ξεπέρασαν οι επόμενες δημιουργίες της Apple.

Η τεράστια επιτυχία του iPod έβαλε τα θεμέλια για συσκευές όπως το iPhone και το iPad. Στο περιβόητο keynote του Ιανουαρίου 2007, ο Steve Jobs είχε παρουσιάσει το πρώτο iPhone ως ένα iPod, ένα τηλέφωνο και μία συσκευή internet. Το iPod είχε δημιουργήσει μία νέα εικόνα για την Apple, η οποία ήταν πια πολύ δημοφιλής και είχε φανατικό κοινό. Μπορεί από πλευράς hardware το iPod να μην ήταν τόσο επαναστατικό, αλλά η φιλοσοφία του απλού interface, των ποιοτικών υλικών και της ενοποίησης software και hardware είναι κάτι που συνεχίζει να χαρακτηρίζει την Apple ακόμα και σήμερα, σε όλα της τα προϊόντα.