Αναβάθμισες σε iOS 13; Άλλαξε αυτές τις ρυθμίσεις!

Περίληψη: Το ήξερες ότι με το iOS 13 μπορείς να ενεργοποιείς το dark mode αυτόματα; Το ότι έχεις περισσότερες επιλογές αδειών για τις εφαρμογές το γνώριζες; Εδώ θα μάθεις όλες τις νέες επιλογές που σου δίνει το iOS 13.

Η νεότερη έκδοση του iOS φέρνει στα iPhone πολλά νέα χαρακτηριστικά, όπως το «Find My», το «Sign in with Apple», το ανανεωμένο πληκτρολόγιο και τη λειτουργία «look around» των Apple Maps. Μαζί έρχονται και πιο λεπτομερείς ρυθμίσεις, που μπορείς να χρησιμοποιήσεις για να κάνεις την καθημερινότητά σου πιο εύκολη αλλά και πιο... ιδιωτική. Για να μην ψάχνεις μία-μία να βρεις ποιες είναι αυτές, συγκεντρώσαμε σε ένα άρθρο όλες εκείνες που πρέπει να αλλάξεις άμεσα!

Ένα από τα highlights του iOS 13 είναι το dark mode. Τις βραδινές ώρες το iPhone σου «σκοτεινιάζει», για να μπορείς να χρησιμοποιήσεις τη συσκευή χωρίς να κουράζεις τα μάτια. Σε συνδυασμό με το night light, που μπλοκάρει το μπλε φως, το σερφάρισμα το βράδυ γίνεται πολύ πιο άνετο. Για να μη πηγαίνεις κάθε βράδυ να αλλάζεις τη λειτουργία, όμως, αυτοματοποίησέ την. Στην ενότητα Display & Brightness των ρυθμίσεων θα βρεις την επιλογή για Dark Mode και από κάτω υπάρχει ένας ακόμα διακόπτης, αυτός της αυτόματης λειτουργίας. Ενεργοποίησέ την και το iPhone σου θα γυρνάει σε dark mode κάθε μέρα μετά τη δύση του ηλίου.

Το λογισμικό του iPhone σου επιτρέπει επίσης να απορρίψεις αυτόματα τις ανεπιθύμητες κλήσεις. Μέσα από τις ρυθμίσεις πήγαινε στο Phone > Silence Unknown Callers. Αν ενεργοποιήσεις αυτή την επιλογή, τότε κάθε κλήση από αριθμό που έχεις μπλοκάρει ή δεν είναι στη λίστα επαφών σου θα γίνεται κατευθείαν αναπάντητη γλιτώνοντάς σε από άσκοπες συνομιλίες.

Η προστασία της ιδιωτικότητας ήταν πάντα ένα από τα δυνατά χαρτιά του iPhone και με το iOS 13 αυτό γίνεται ακόμα δυνατότερο. Οι άδειες χρήσεις κάθε εφαρμογής γίνονται πιο αυστηρές και σου δίνουν μεγαλύτερο έλεγχο επάνω από τη συμπεριφορά κάθε app. Για παράδειγμα, είναι λογικό να θες το Google Maps να «βλέπει» την τοποθεσία σου όταν χρησιμοποιείς την εφαρμογή αλλά μόνο τότε. Τώρα με το iOS 13 μπορείς να είσαι σίγουρος ότι θα συμβαίνει ακριβώς αυτό. Πήγαινε στα Location Services και δες μία μία τις εφαρμογές που έχουν πρόσβαση στην τοποθεσία σου. Επίλεξε πως θέλεις να χρησιμοποιείται η τοποθεσία σου σε καθεμία από αυτές, για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο.

Μια τελευταία ρύθμιση που αξίζει να προσέξεις είναι το «Optimised Battery Charging». Η ρύθμιση αυτή είναι ενεργοποιημένη αυτόματα σε όλες τις συσκευές με iOS 13. Αυτό που κάνει, είναι να ελέγχει τη φόρτιση. Μέχρι το 80% η μπαταρία φορτίζει με φυσιολογικό ρυθμό και από εκεί και μετά η φόρτιση γίνεται πιο αργά. Αυτό μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα η φόρτιση να μην έχει ολοκληρωθεί πλήρως, αν συνηθίζεις να φορτίζεις το κινητό σου σε διαφορετικές ώρες μέσα στην ημέρα. Πήγαινε λοιπόν στο μενού Battery > Battery Health και απενεργοποίησε την επιλογή «Optimised Battery Charging». Αν, όμως, έχεις ένα σχετικά σταθερό πρόγραμμα και φορτίζεις τη συσκευή κυρίως βράδυ, τότε καλό θα είναι η επιλογή αυτή να μείνει ενεργοποιημένη. Το iPhone «μαθαίνει »τη χρήση σου και έτσι θα έχεις κάθε πρωί τη συσκευή σου πλήρως φορτισμένη!

Αν, λοιπόν, αγόρασες πρόσφατα ένα από τα νέα iPhone 11 και iPhone 11 Pro ή αναβάθμισες το iPhone σου σε iOS 13, μη ξεχάσεις να αλλάξεις τις παραπάνω ρυθμίσεις!