Black Friday 2024: Tips & tricks για ασφαλείς αγορές online

Περίληψη: Έχουμε μπει στην αντίστροφη μέτρηση! Η Black Friday πλησιάζει και εμείς είμαστε έτοιμοι για τα… hottest deals. Εσύ είσαι; Δες πώς θα ψωνίσεις όλη την περίοδο με ασφάλεια.

Ετοιμάζεσαι και φέτος για τη Black Friday, τον θεσμό που έφεραν τα Public στην Ελλάδα; Σιγά σιγά πρέπει να το κάνεις! Η αμερικάνικη παράδοση που έγινε ελληνική λατρεία δεν απέχει και τόσο, και όλοι έχουν στο πίσω μέρος του μυαλού τους ότι σε 50 μέρες θα έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν πράγματα που ήθελαν. Τα ψώνια σε μεγάλο βαθμό πλέον γίνονται online απλά γιατί… βολεύει, γλυτώνεις την πολυκοσμία και τις ουρές στα ταμεία, ενώ μπορείς να βρεις και προσφορές που ίσως να μην προσέξεις στα καταστήματα. Οι αγορές online, όμως, θέλουν και προσοχή για να μην γίνει... όντως μαύρη η Black Friday. Συνέχισε το διάβασμα γιατί μπορούμε να σου δώσουμε tips και tricks για να κάνεις τις αγορές σου με ασφάλεια και σιγουριά.

Δεν ψωνίζουμε από άγνωστα sites

Η περίοδος της Black Friday αποτελεί μεγάλο στόχο διαφόρων κακόβουλων. Πολλοί ετοιμάζονται και δημιουργούν e-shops με πολύ χαμηλές τιμές για να τραβήξουν την προσοχή. Παράλληλα, δημιουργούν και αντίγραφα γνωστών ιστοσελίδων, αλλά και στέλνουν αντίγραφα ενημερωτικών e-mails με διαφορετικό όμως προορισμό στα links τους – πολλές φορές με ειδικά επιλεγμένα URLs ώστε να μοιάζουν οι διευθύνσεις. Το αποτέλεσμα είναι να εξαπατούν τους χρήστες, οι οποίοι μπορεί να νομίζουν πως ψωνίζουν από το Public.gr, ενώ στην πραγματικότητα έχουν μεταφερθεί στο… publlc.com και ετοιμάζονται να δώσουν τα στοιχεία των καρτών τους σε αγνώστου ταυτότητος απατεώνες. Επομένως, προσέχουμε και δεν δελεαζόμαστε από e-shops τα οποία δεν γνωρίζουμε.

black-friday-shopping-security-01Κοιτάμε για το λουκέτο

Προφανώς μιλάμε για το λουκέτο που εμφανίζεται στη μπάρα διευθύνσεων του browser που χρησιμοποιούμε. Αλλά κι εδώ θέλει προσοχή: το λουκέτο ΔΕΝ σημαίνει πως το site που χρησιμοποιούμε είναι «γνήσιο» ή «νόμιμο». Απλά σημαίνει πως τα δεδομένα που ανταλλάσσουμε με αυτό είναι κρυπτογραφημένα. Αποφεύγουμε τις αγορές από σελίδες που δεν έχουν έστω αυτή τη δικλείδα. Το λουκέτο είναι ένα στοιχειώδες μέτρο ασφαλείας και τίποτε περισσότερο.

Κάνουμε έρευνα προτού αγοράσουμε

Αν θέλεις να αγοράσεις κάτι από ένα site που δεν γνωρίζεις, καλό είναι να ψάξεις λίγο περισσότερο για το ίδιο το site. Δες αν υπάρχει πραγματική διεύθυνση του καταστήματος, αν το τηλέφωνο που δίνουν λειτουργεί, αλλά και εάν υπάρχουν άλλες αναφορές για το εν λόγω κατάστημα στο internet. Προφανώς αποφεύγουμε e-shops με έδρα στα... Νησιά του Πάσχα.

Μοιραζόμαστε μόνο τα απαραίτητα στοιχεία

Έχε επίσης κατά νου ποια στοιχεία σου ζητούνται για να ολοκληρώσεις τις online αγορές σου. Δεν υπάρχει κάποιος λόγος για οποιοδήποτε site να γνωρίζει ημερομηνία γέννησης, αριθμό ταυτότητας, ΑΦΜ, ή οποιοδήποτε άλλο στοιχείο πέραν των απολύτως απαραίτητων – δηλαδή διεύθυνση, τηλέφωνο, ονοματεπώνυμο. Σε περίπτωση τώρα που ένα site σου ζητάει να συμπληρώσεις τέτοιου είδους στοιχεία, είναι ασφαλέστερο να κάνεις τις αγορές σου από μια άλλη ιστοσελίδα.

black-friday-shopping-security-03Μη χρησιμοποιείς χρεωστική κάρτα

Στην περίπτωση που γίνει το κακό, οι κακόβουλοι θα αποκτήσουν πρόσβαση σε όλα τα χρήματα που έχεις στον λογαριασμό που αντιστοιχεί στην χρεωστική κάρτα (debit card). Είναι πιο ασφαλές να χρησιμοποιήσεις μια προπληρωμένη κάρτα, ενώ οι τράπεζες πλέον έχουν και κάρτες «virtual prepaid», τις οποίες μπορείς να εκδώσεις επί τόπου, από την ιστοσελίδα της τράπεζας! Εναλλακτικά, χρησιμοποίησε πιστωτική κάρτα, μιας και αυτές έχουν περισσότερες δικλείδες ασφαλείας και προστασίας.

Αν είναι πολύ μεγάλη ευκαιρία… μάλλον δεν είναι ευκαιρία

Στην περίοδο της Black Friday, θα δεις προσφορές που απλά δεν υπάρχουν. Ε, λοιπόν, το πιο πιθανό είναι όντως να μην υπάρχουν – εκτός κι αν προέρχονται από τα Public, γιατί εμείς τα κάνουμε κάτι τέτοια. Αν η προσφορά που βλέπεις είναι… too good to be true, πιθανότατα όντως είναι. Ψάξε καλύτερα, δες τι κρύβεται πίσω από την προσφορά, και ψάξε για τον λάκκο στη φάβα προτού πέσεις μέσα.

Μην τσιμπάς σε «προσφορές» μέσω e-mail

Το γνωστό phishing δεν είναι αποκλειστικά για τραπεζικές απάτες. Την περίοδο της Black Friday, θα σου έρθουν πολλά e-mails με προσφορές και τεράστιες ευκαιρίες από αποστολείς που ίσως να μην έχεις ξανακούσει ποτέ. Ακόμη κι αν μοιάζουν να προέρχονται από γνωστές αλυσίδες ή καταστήματα, τσέκαρε τον αποστολέα και, στην τελική, μην πατήσεις στα links που περιέχουν. Αν η προσφορά είναι αληθινή, άνοιξε τον browser της επιλογής σου και γράψε χειροκίνητα τη σωστή διεύθυνση του καταστήματος. Κανένα κατάστημα δεν κρύβει τις προσφορές του, ούτε στέλνει «κρυφές» διευθύνσεις με προσφορές μέσω email.

black-friday-shopping-security-02Βάλε ασφαλείς κωδικούς

Το έχουμε πει και θα το ξαναπούμε: το password είναι το πρώτο ανάχωμα, η πρώτη και πιο σημαντική κλειδαριά. Πρέπει να είναι ασφαλές, μεγάλο, τυχαίο, και μοναδικό. Μην βάλεις «vaso12345» ούτε «m@ria1995», ούτε τον ίδιο κωδικό με το Gmail. Ο κωδικός πρέπει να μοιάζει σα να βγήκε από… το Matrix: 3Fx93#)3g97Fvcxx#c_2j*~5. Χρησιμοποίησε password manager για να μην τους χάνεις.

Απόφυγε τα κοινόχρηστα δίκτυα Wi-Fi

Καλό είναι να υπάρχουν, αλλά όταν κάνεις αγορές, κάν' τες από το σπίτι ή από κάποιο δίκτυο που εμπιστεύεσαι και γνωρίζεις όλους όσους συνδέονται σε αυτό. Μην ανοίγεις κοινόχρηστα Wi-Fi, μην συνδέεσαι και αγοράζεις πράγματα σε Wi-Fi από καφετέριες και καταστήματα. Όποτε συνδέεσαι σε τέτοια δίκτυα, ανοίγεις τη συσκευή σου στη διάθεση όποιου κακόβουλου είναι επίσης συνδεδεμένος και μπορεί να δει πράγματα όπως κωδικούς και στοιχεία πιστωτικών καρτών, αλλά και προσωπικές πληροφορίες.

Βάλε VPN

Αν δεν έχεις άλλη επιλογή αλλά θέλεις να παραμείνεις ασφαλής, το VPN είναι μονόδρομος. Το VPN είναι ένα σύστημα το οποίο δημιουργεί ένα εικονικό δίκτυο, μέσω του οποίου δρομολογούνται όλες οι επικοινωνίες με το internet, αλλά μέσω ενός (βαριά) κρυπτογραφημένου «αγωγού» μεταξύ του κινητού σου (ή του laptop) και του server του παρόχου VPN. Ακόμη κι αν το δίκτυο Wi-Fi στο οποίο συνδέθηκες είναι κοινόχρηστο, όλα τα δεδομένα είναι κρυπτογραφημένα και κανείς δε μπορεί να τα δει.

black-friday-shopping-security-04

Για Black Friday πες Public!

Τελικά, ο πιο ασφαλής τρόπος, αλλά και επωφελής, είναι να ψωνίσεις από τα Public! Είναι τόσο απλό, ούτως ή άλλως τα deals και τις προσφορές μας δεν πρόκειται να τα βρεις αλλού, άρα… τι το ψάχνεις; Μπες στο Public.gr και γράψου στο Black Friday mailing list για να λαμβάνεις τις προσφορές πρώτος πρώτος!